В началото на първото парламентарно заседание за седмицата лидерът на БСП Михаил Миков поиска здравният министър да дойде да даде обяснения за ситуацията в здравната система във връзка с лекарския протест.

"Има сериозно напрежение и Москов трябва да информира Народното събрание за хаоса в здравеопазването и какви мерки ще бъдат предприети", заяви Миков.

Министърът прие поканата в 10,30 ч и пристигна в 11 ч. Бяха му дадени 15 минути, като многократно бе прекъсван от подвиквания на социалисти.

На 29 март бе въведен анекс към споразумение от 2015 г, с което се въвеждат новите правила, които са въведени от промените в различните закони в сектор "Здравеопазване", като продължават да действат условията за цените на медицинските дейности и услуги, договорени в Националното рамково споразумение за миналата година. 

В изказването си пред парламента Москов даде отчет за нормативните актове, които са приети както и за увеличеното финансиране за здравеопазването. Този анекс включва още средства за здраве, натърти той няколко пъти.

"Анексът предвижда допълнителни 32.7 млн. лв. за извънболнична помощ над предвидените в бюджет 2016 г. От тях за първична извънболнична медицинска помощ са разчетени допълнително 13 281 000 лв., за специализирана извънболнична помощ - допълнителни 10 256 000 лв., а увеличението за медико-диагностична дейност е в рамките на 9 113 000 лв. За болнична медицинска увеличението е с почти 225 млн. лв. Увеличават се обемите на медицинските дейности в доболничната и болничната помощ. За първи път са включени 3 клинични пътеки за продължително лечение“, посочи той.

В кулоарите Москов подчерта и това как новите правила подчертават критериите за качество, които "са важни на всяко едно ниво от здравната система".

"Нормално е по-добрите лични лекари да бъдат бенефицирани от касата за сметка на други. И тук няма да приема какъвто и да е било аргумент, че това утежнява процеса", каза още министърът.

Лекарите не са съгласни с много от промените и излязоха на протест. До тези действия се стигна, след като Българският лекарски съюз не успя да се договори с НЗОК за подписването на Националното рамково споразумение за 2016 година. Протестите на общопрактикуващите лекари от страната продължават и днес. Утре пък към тях ще се включат от областите София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Хасково, Плевен, Силистра, Видин, Търговище и Сандански. 

"Преди малко чухме едно изказване на министъра на здравеопазването, което абсолютно адекватно отразява системата на здравеопазването - неразбиране на проблемите, хаос. Същият този министър от правителството е издал заповед, с която е възложил на лечебните заведения, независимо дали са частни и държавни, да правят графици и да преглеждат. В здравеоопазването в България положението става военно. И столичните лекари обявиха, че преминават към протест".

Това каза лидерът на БСП Михаил Миков в последствие.

След това на министъра му предстои среща с представители на лекарите. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари съобщиха:

"Нашите представители ще изслушат позицията на министъра, която ще бъде обсъдена на Управителен и Национален съвет и съобщена на колегите по места, съобщиха от НСОПЛБ. Нашите представители няма да поемат никакви ангажименти преди да е проведено широко обсъждане сред ОПЛ. Протестите продължават, както са подготвени и планирани."