Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първата партида американски шистов газ пристигна в Европа, съобщи в. "Монд".

На 23 март танкерът "ИНЕОС Интрепид" достави течен етан на терминала Рафнес в Норвегия. Там се намира голям нефтокомбинат.

Това е исторически момент и истинска революция в енергетиката, отбелязва изданието.

Специално построеният за целта "ИНЕОС Интрепид" е дълъг 180 метра. Той докара в европа 27 500 кубика втечнен при температура минус 90 градуса по Целзий етан. Сега този газ ще бъде нагрят при много висока температура в нефтокомбината "Рафнес", за да се превърне в етилен. Той от свой страна или ще стане на опаковки за храни, или ще бъде използван за производството на електрически кабели.

Само преди 6 години идеята за внос на шистов газ в Европа е изглеждала безумна, отбелязва Дейвид Томпсън - шефът на комбината ИНЕОС. По същото време в САЩ започва активен добив на шистов газ и петрол, който оказва сериозно влияние върху цената на добиваните въглеводороди.

Успоредно с това в Северно море се наблюдава обратната тенденция. находищата се изчерпват след 40 години експлоатация. Днес в британската им част те са изчерпали 80 на сто от запасите си, а в норвежката - 60 на сто.

За ИНЕОС, която има 65 завода в 16 страни, ситуацията става напрегната. Решението за внос на шистов газ е прието под натиска на обстоятелствата. През 2013 г. работниците в нефтозавода на компанията в британския град Грейнджмут обявяват стачка заради временното спиране на работа на комплекса. Основателят на ИНЕОС Джим Ратклиф ги поставя пред избор. Единият вариант е заводът да не заработи, ако те не се съгласят с намаляване на заплатите. Ако пътк склонят на тези условия, ще започне внос на шистов газ. Работниците се съгласили.

Колкото до САЩ, не винаги са били вносители, а не износители на въглеводороди. По онова време те нямат оборудване за износ на суровини и внасят газ и петрол. След сключени сделки с европейски купувачи са построени 50 километра нови тръбопроводи. А във Великобритания и Норвегия са направени резервоари за приемане на товара от танкерите.

Проектирани са 4 кораба за транспортиране на втечнен газ. Всички са построени в Китай. Скоро тези съдове ще станат 8.

Към 2020 г. САЩ ще могат да изнасят годишно 60 милиона тона шистов газ, прогнозира Стивън О'Рурк - директор на консултантската компания "Ууд Маккензи". Само за сравнение - в момента световното производство на газ е 250 милиона тона. Така американският шистов газ ще разшири световния пазар с 25 на сто.

И всичко това ще има сериозни, включително геополитически последствия, завършва "Монд". Най-силно ще го почувства Русия, която е голям доставчик на газ за Европа.

Ключови думи

Коментари

Не пише колко за куб. метър, което е най-интересната ЦИФРА.

hi hi

Kato зареждам метан ,ми го продват на КГ. Не съм много компетентен по-въпроса но явно така се е наложило .

socialen

"Велика" работа, неконкуретноспособна и вредна за околната среда.

Иван

Ти си един от най-долните изроди в България.

Спокойно!

Руснаците ще увеличат износа на проститушки и така няма да фалират.

Путинка

Ауууу ккакой дебелий получили, а зачем така напаналис в Сирии и немножко обосрались

http://www.finanz.ru/novosti/aktsii/iordaniya-gotova-zakupat-u-gazproma-szhizhenny-prirodny-gaz-1001120736

«Газпрома» питается предават сжиженный природный газ в Йордания

Проблемът на човечеството са енергийните ресурси. Този проблем се задълбочава още повече от факта кой ги притежава. Русия (и покрай нея българските русофили) са си вниушили и си самовнушават, че контролират огромният процент от световните запаси на нефт и газ. Което, е така. Но забравят да ни съобщат на каква цена се добиват тези запаси. Пред човечеството има два избора: 1. да клекне, да не прави нищо и да изкупува на каквато и да е цена руския нефт и газ; 2. другОТО ПОВЕДЕНИЕ Е СПЕСТЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ РАЗХОДИ И УПОРИТА НАУЧНА РАБОТА ЗА ИЗЬОБРЕТЯВАНЕ НА АЛТЕРНАТИВНИ ИЗТОЧНОИЦИ.

Зaглaвие

Свят 2016-03-28 17:09:32 Генералната асамблея на ООН призна за незаконен референдума в Крим Решението е било подкрепено от 100 държави, само 11 са били против

Зaглaвие

Крадецът вика дръжте крадеца: Кремъл твърди, че се готви "дезинформация" за Путин Въпросите са изпратени от Международния консорциум за журналистически разследвания, журналистите са се интересували от лична информация за Владимир Путин

Зaглaвие

Срив: Доходите на Русия от нефт и газ паднаха с 1/3 за два месеца спрямо 2015 г. Федерацията разчита ниската стойност на рублата да увеличи доставките на Москва към Китай и Европа

Зaглaвие

"Нам это не нравится": в Кремле заистерили из-за нового расследования о Путине

пу-пу

Още нищо не съм започнал да пиша и чета,че съм изрод,за мен ли се отнася?

Липсва информация за цената.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.