Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ирина Филатова, Дойче веле

Две години след анексията на Крим доверието на руснаците в техния президент започва да спада, макар досега да надвишава значително "предкримските" стойности. Резултатите от анкета, проведена през март от центъра "Левада", показват че делът на онези, които имат доверие в Путин, е намалял с 10 процента. 21 процента от анкетираните имат "пълно доверие" в Путин, а 52 процента отговарят, че "по-скоро му се доверяват". През март миналата година тези показатели бяха съответно 26 и 57 на сто. А делът на тази, които са отговорили "по-скоро не му вярвам" и "изобщо не му вярвам", е съответно 19 процента срещу 14 на сто миналата година. Останалите участници в анкетата не са отговорили на въпроса: "Колко доверие имате във Владимир Путин?"

След Крим

След март 2014 година нивото на доверие на руснаците към президента се понесе на "вълната на събитията от кримската пролет", казва замесетник-директорът на центъра "Левада" Алексей Гражданкин. "Сега този ефект преминава. Проблемите в страната изтласкват на заден план еуфоричните оценки, които наблюдавахме през 2015 година", казва той в интервю за Дойче веле. Според него, трудната икономическа ситуация и липсата на ясни перспективи за нейното подобрение в близко бъдеще са още една причина за спада на доверието на руснаците в президента.

КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ СЕ ЗАДЪРЖИ НА ВЛАСТ ПУТИН?

Ръководителката на отдела за анализи към Центъра за политически технологии Татяна Становая смята, че по-скоро става дума за определени "корекции" на този показател. "Хората започват да се отнасят много по-спокойно към факта, че Крим е наш", отбелязва тя. Към това се прибавя сложната икономическа ситуация в Русия. Жизненият стандарт на населението спада, животът става все по-труден. Затова настъпва определено отрезвяване на мястото на емоциите от 2015 година, допълва Татяна Становая.

Как гледат руснаците на Путин?

Въпреки това една трета от анкетираните изпитват симпатии към Путин. Още толкова "не могат да кажат за него нищо лошо". А четири процента от анкетираните не могат да кажат "нищо добро" за Путин. 17 процента от хората, които не харесват руския лидер, смятат че той е свързан с корумпирани политици. Още толкова смятат, че е свързан с едрия капитал, а 11 на сто са убедени, че интересите на народа са му чужди. Отговорите на въпроса "Какво ви привлича у Владимир Путин?" се разпределят по следния начин: 33 процента от анкетираните смятат, че той е опитен политик, други 31 процента го смятат за енергичен, решителен и волеви човек, а 25 процента са убедени, че той защитава интересите на Русия.

Безалтернативен кандидат

Независимо от спада на доверието и симпатиите към Путин в сравнение с миналата година, тези показатели остават значително по-високи в сравнение с 2013 година. 65 процента от анкетираните биха желали Путин да остане президент и след изборите през 2018 година. А делът на тези, които биха искали друг политик за президент на Русия, е намалял за една година от 25 на 22 процента. "Хората не виждат алтернатива на сегашния президент. Менюто е много ограничено, в него всъщност има само едно ястие", казва метафорично шефът на програмата за руска външна политика към центъра Карнеги Андрей Колесников.

ТРИТЕ ПРАВИЛА НА ВЛАСТТА В КРЕМЪЛ

Алексей Гражданкин от центъра "Левада" смята, че с наближаването на президентските избори намаляват очакванията на руснаците, че в останалото до тях време може да се появи политик, способен да смени Путин като президент. "Путин няма реални конкуренти. И осъзнаването на този факт води до динамиката, която наблюдаваме в момента", казва той.

Заспало общество

Осъзнаването на безалтернативността на властта се усилва за сметка на "героизирането" на Путин, което наблюдаваме през последните две години сред руското общество, казва Татяна Становая. Тя смята, че тази ситуация е опасна, защото обществото отвиква от конкуренцията и хората започват да се боят от промените. "Тоест не става дума за страх от нестабилност, а за страх от каквито и да било промени", казва тя. Според нея, героизирането не представлява опасност в държави със силна институционална власт, която включва опозиция, истински политически партии и дееспособен парламент. "В Русия Путин представлява цялата институционална власт, всички други институции са разрушени", казва политоложката.

Тя характеризира сегашното състояние на руското общество като социално-политическа апатия. "В ситуация, когато цялата система остава неподвижна в продължение на много години, общественото съзнание изпада в летаргия и възниква пасивно отношение към всичко, което се случва в страната", казва тя. Някои критици на сегашната власт са убедени, че руската телевизия играе голяма роля във формирането на високия рейтинг на Путин. Един от тях е бившият премиер и сегашен опозиционер Михаил Касянов, чиито думи цитира вестник "Вашингтон пост": "Изключете телевизорите и тази популярност ще изчезне за два месеца!"

Ключови думи

Коментари

Филат Иринин

Кошка бросила котят? Это Путин виноват. За окошком дождь и град. Это Путин виноват! Зайку бросила хозяйка - Кто виновен, угадай-ка! Вот кончается доска у несчастного бычка, наша Таня громко плачет - рядом Путин, не иначе! Свет погас, упал забор, у авто заглох мотор, не понравилось кино, наступили вы в говно - у любого катаклизма Объяснение одно… ЗНАЕТ КАЖДЫЙ ДЕМОКРАТ - ЭТО ПУТИН ВИНОВАТ!

Ко туй?

Алкашите имат нужда от Хенри Форд, не от Иван Грозни.

джама

Иска му се на Оги Доги

Коллега от "Труд"

СВетлана, ти откога толкова намрази Русия? Борето, лека му пръст, все пак имаше различно отношение към тази велика държава - що тъй с лошо?

Няма да наситиш рушняците с тези приказки, тавариш.

естет

Добре подбрана снимка.Символична.

Avatar

Не съществува друг период в цялата ни история след ВСВ, в който руският ботуш в България да е бил толкова пробит, немощен и безсилен, колкото е в момента! С помощта на Европа и най-вече на Германия, след 65 (45+20) години пълно господство на руската агентура и българския й слугинаж, в страната ни беше създадена партия, която не беше продукт на руски олигархични и имперски схеми - ГЕРБ! Безпогрешен индикатор за това е фактът, че ГЕРБ е единствената партия с интензивни, ежедневни и ползотворни контакти с целия западен свят, Америка, САЩ, Израел. Конвулсивните гърчове на всички метастази на руския тумор, завладял страната, не могат да не радват демократично настроените хора в България. Не може да се оспори, че след тоталното компрометиране на основната руска партия у нас - БСП, в играта са пуснати резервите от ДСБ, която е партията на радикалните комунисти от БКП, изпълнявали в продължение на близо две десетилетия ролята на детонатори на всяка независима, дясна, про-европейски ориентирана партия в България - напомням за унищоженото СДС, ОДС, Синята коалиция, Реформаторски блок - все от същата "дясна" партия на драгалевският болшевик Костов. Само най-заблудените сред заблудените все още вярват, че ДСБ била "европейска" и ни водела към Европа - та нито един от лидерите на ДСБ не участва в нито един европейски форум, Костов не беше канен на събиранията на ЕНП, а наследникът му Кънев вижда Европа само когато отиде на частно посещение във Виена, за да се напие в някоя кръчма с десетина неосведомени и заблудени емигранти! Но в светлината на вчерашните разкрития на Борисов и Антон Тодоров, много е вероятно "лидерът" на "автентично десните" да разполага с оптична връзка и директен видеоконферентен канал с руското посолство и дори с другаря Путин. Питайте Раданча на следващото ешмедеме...

Как порасна в таз градина тиква с триста витамина? Кръгла, жълта и голяма – трудно ще я носи мама! Но попадне ли в тавата, ще ухае до вратата на съседите отсреща – тиква печена, гореща!

"Осъзнаването на безалтернативността на властта" - вероятно преводаческа грешка е глагола "осъзнаването". От смисъла на последвалия текст, като че ли по правилен е глагола "привикването". Щото "Осъзнаването на безалтернативността на властта" говори много лошо за руснаците. Няма незаменими хора и няма безалгернативна власт.

тука е така

Оставка на Хуйло разбойника.

socialen

При 80% рейтинг на Путин!?

socialen

Борисов реве на Путин да му пусне Южен Поток.

socialen

Борисов е член на БКП от 1982 година и като такъв се е клел в Свещеното Име на Партията, в Идеалите на Марсизма-Ленинизма и на Комунизма. Цветанов е член на кБКП. Цецка Цачева беше стругарка, завърши РабФак-а, и беше главен секретар на градския комитет на БКП в Плевен. Кристалина Георгиева е член на БКП и беше изпратена по партийна линия през 1987 година с Румбата Гечев (ФинМин на Жан Виденов 1995-1997) и със Стати Статев (ректор на УНСС) в САЩ. Цялата Върхушка на ГЕРП са членове на БКП. Провинциален, треторазреден, обслужващ персонал - демек, слугинаж.

роско

Когато се казва истината - се казва истината. А понякога дори и комунистите не лъжат :-)

Фaктор

Петък 13 2016-03-27 12:31:23 ​Глодомор – съветската рецепта за геноцид чрез глад Зловещият експеримент на съветска Русия не успя на пречупи украинския народ

Слaвa нa Укрaйнa

"Мы стоим вместе": президент Болгарии пообещал бороться за суверенитет Украины

Зaглaвие

В Черногории задержали 55 россиян по подозрению в международной преступности

Путин е в циничен съюз с арабския тероризъм

Urbi et Orbi: Папа Франциск впервые назвал события на Донбассе войной

Зaглaвие

Разведка сообщила о серьезных потерях российской группировки близ Авдеевки

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.