Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прибави и Българската газова и петролна асоциация (БПГА) като ответна страна в производството за установяване на картел на пазара на цените на горива, става ясно от регистъра на ведомството.

Досега ответници бяха седем компании - "Шел България", "Ромпетрол България", "ОМВ България", "Еко България", "
Лукойл България", "НИС Петрол" (бензиностанциите "Газпром") и "Петрол".

Всички седем ответни страни членуват в БПГА, която има общо седемнадесет члена. Основните цели на асоциацията са да защитава интересите на дистрибуторите и търговците на продукти на петролната и газовата промишленост и да осъществява съдействие за развитието на петролната и газова промишленост, както и на търговията с петролни и газови продукти в България.

В момента председател на БПГА е шефът на "Лукойл България" Валентин Златев.

"Сдруженията на предприятия от типа на БПГА по правило създават благоприятна среда за възникване на контакти между членовете ѝ, и е доказано в практиката на КЗК, че са често срещана платформа за изграждане на картелни практики", обясняват от КЗК.

На 25 февруари Комисията за КЗК откри производство за установяване на наличието на картел на пазара на горива на дребно в България като резултат от секторния анализ на пазара на горива на дребно, който ведомството стартира през юни м.г.

ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧНА РАЗСЛЕДВАНЕ СРУЩУ ЛУКОЙЛ