Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На скорошна церемония в Кремъл по награждаването на учени, хора на изкуството и интелектуалци президентът Владимир Путин не направи нищо друго, освен да разкаже за постиженията на страната. Но той отправи и предупреждение. "Все още имаме нерешени проблеми и въпроси", каза той. "Наистина не е време за главозамайване от успехите".

Не се заблуждавайте от такива опити за скромничене. Много руснаци смятат Путин за много успешен. И самият президент в голяма степен е съгласен с това. Рейтингът му на одобрение достигна 80 на сто и повече за близо две години и малцина, но със сигурност никой от присъствалите на тържеството в Кремъл, се опитват публично да пренастроят или дори да дадат друго мнение по въпроса в какво се състои успехът на московския лидер.

Да вземем икономиката. В годините на петролния растеж икономическите показатели бяха мерило за "успеха". Вече не е така. Руски представители предвиждат икономически спад от 1 до 1,5 процента тази годна при положение, че цените на петрола ще останат в рамките на 35-40 долара за барел, след като паднаха с 3,7 на сто през 2015 г. Растеж не се очаква до 2017 г., и то само при положение, че средната цена на петрола е 52 или повече долара за барел, като няма как това да е сигурно.

Новините стават все по-лоши. Реалните доходи падат втора година поред. Инфраструктурана на страната е в ужасно състояние, докато инвестициите намаляват четвърта година поред. Хората остават без работа и Русия губи мозъци. Но дори някои хора да признават ситуацията за провал, като цяло не се смята, че тя е такава по вина на Путин. Последиците може да са непопулярни, но решенията, които доведоха до тях, не са.

Използването от негова страна на израза "главозамайване от успехите" може да помогне в обяснението.

Всеки руснак знае тази фраза. Такова е заглавието на статия, написана от Йосиф Сталин през 1930 г. във вестник "Правда", избрана от него за средство за послание. Сталин пише "Главозамайване от успехите" в разгара на кампанията по превръщането на съветските фермери в селскостопански пролетариат. За по-малко от година десетки милиони селяни са насила вкаран в новите колхози. Тези, които се съпротивляват, са арестувани или изселени. В годината, в която Сталин пише за успехите, се бунтуват над три милиона селяни. Милиони умират в резултат на депортациите  глада. Селското стопанство на страната никога не се възстановява напълно, но лидерът остава популярен. Дори днес Сталин се радва на стабилна, макар ни не повсеместна, почит сред моите сънародници.

Сталин твърди, че колективизацията е успешна с изключение на изолирани случаи на прекалена бюрокрация. Той си приписва създаването на социализирано селско стопанство само за няколко месеца, и прехвърля вината за множеството случаи на бруталност върху местните власти и други. Много от тези хора по-късно са арестувани и наказани.

Нямам за цел да правя пряк паралел между Сталин и Путин. Те са много различни лидери, живели в много различни времена. Но не мога да не отбележа, че те, изглежда, следват един и същи сценарий как да станат успешни автократи.

Наистина, ако имаше таен учебник, описващ изкуството на управление в Кремъл, той почти със сигурност кеше да включва три правила, успешно усвоени от двамата лидери.

Правило номер 1 изисква да приписваш всички победи само на себе си - независимо кой и колко е допринесъл за предполагаемия успех. Победа във война, извоювана от народа на немислима цена, трябва да бъде приписана на лидера. Разцветът, дори за сметка на даровете на майката природа или на пазарните сили, е постижение на управника.

Правило номер 2 - провалите трябва да бъдат приписани на подчинените или на външни сили. Сталин не е измислил този номер, но той го усъвършенства с брутална ефективност. Той създава бедствие след бедствие, но неговите подчинени и поданици само се възхищават или най-малкото се страхуват от него.

Правило номер 3 е способността да се манипулира това, което се нарича партийна линия. Днес Хитлер е враг, утре е приятел, след това отново е враг. Днес левите сили са враговете на партията, утре са най-добрите й приятели.

Путин доказа, че е познавач и на трите правила. Той си приписа петролния икономически бум (правило номер 1). След това, когато икономиката се срина, хвърли вината върху своите министри, най-вече премиера Дмитрий Медведев, или посочи с пръст Запада (правило номер 2).

И той промени партийната линия с главозамайваща бързина (правило номер 3). Днес Русия е икономика, приятелски настроена към бизнеса, а утре е статична сила.Днес Русия се занимава с интегриране на бившите съветски републики, а утре воюва срещу тях. Днес Русия обявява суверенитета за свещен, а утре анексира Крим - територия на съседна страна. Вдругиден тя отново обявява суверенитета за свещен, за да оправдае подкрепата за изпадналия в беда режим на президента Башар Асад в Сирия.

Сирия е една от тези истории на успеха, които царят си приписва на себе си, докато останалите ще трябва да понесат тежките последици. Тази седмица държавният секретар Джон Кери е в Москва, за да обсъди Сирия с Путин. Царете поддържат тона ниво. Не е ли ясно? Това е и начинът той да остане популярен, докато икономиката на страната отива наникъде.

И това е хлъзгавата страна на мита за лидерството на Путин, на което в някои краища на Европа и дори в САЩ други бъдещи царе се опитват да подражават.

-----

* Авторът е редактор на коментарната рубрика на руския бизнес всекидневник "Ведомости". Той завежда блога "Досието Русия" в Института "Кенан" и е асистент в Академията "Бош" в Берлин. Препечатваме коментара му от в. "Ню Йорк таймс".

Ключови думи

Коментари

zakkwylde

Всичките брътвежи за кремълския урод са ни до болка известни. Единствената новина в текста е, че дори таварисчът Добролюбов скромно е забелязал, че посещението на Кери в Москва легитимира постсъветския сатрап Путин.

МИД Беларуси напоминает: Крым - это Украина Крым — это территория Украины. Такую простую истину еще раз напомнил во время брифинга официальный представитель МИД Беларуси Дмитрий Мирончик, отвечая на вопрос о возможности туристических поездок для белорусов.

САЩ: Санкциите срещу Русия ще продължат, докато е окупиран Крим Няма да приемем преначертаването със сила на граници през ХХI век, е позицията на Вашингтон Санкции ще продължат, докато е окупиран Крим, са категорични в САЩ Това се казва в специално изявление на Джош Кърби, говорител на Държавния департамент на САЩ, по повод втората годишнина от т.нар. референдум на полуострова. "Няма да приемем преначертаването със сила на граници през ХХI век. Санкциите, свързани с Крим, ще останат, докато продължава окупацията. Отново призоваваме Русия да я прекрати и да върне Крим на Украйна. Днес руската окупация на Крим навлиза в третата си година и ние потвърждаваме отново ангажимента си за една обединена и суверенна Украйна. САЩ не признават "референдума" от 16 март 2014 г. и опита за анексиране на Крим, нарушаващ международното право.

Даеш и Кремъл са побратими в омразата си към свободния свят

Кочияш

:)))) Личи си че авторът е пълен наивник израснал някъде в девствените сибирски гори обкръжен от чисти човешки взаимоотношения наложени от истинската природа. Четейки тези три правила аз веднага открих в тях Бойко Методиев Борисов, но колкото и да се рових в спомените си не открих успехи каквито без съмнение има Путин. Правило номер 1 изисква да приписваш всички победи само на себе си - Бойковото АЗ с вечното му говорене в първо лице, единствено число не се нуждае от пояснения.Правило номер 2, провалите трябва да бъдат приписани на подчинените или на външни сили. - Кога Борисов или ГЕРБ са били за нещо виновни? Винаги причината е я в предишните, я в слабата опозиция, я в Русия. Правило номер 3 е способността да се манипулира това, което се нарича партийна линия. - Някой да помни случай в който Борисов да е показал принципност? Уж перманентно беше против ДПС, но създаде БОСТАН! Докато не му достигат депутати той ги купува от приятелски партии, веднага след сделката тези партии се оказват най-върлите му врагове. Докато Путин наистина направи много за Русия, в добрият смисъл, Борисов също направи много за Родината си но в лошият смисъл. Обективно погледнато трите правила при Путин отразяват реалната обективност, при Борисов те прикриват собствената и на съпартийците му некадърност така характерна за нискоинтелигентните и необразовани съсловия на ъдърграуда от които те произхождат.

Мащаба е различен, но школата е една...

Иван

Абе олигофрен, единственото хубаво, което е направил Путин за Русия е, че по негово време цените на петрола бяха абсурдно високи, и толкова.

Митко Петров

Като прочетох писанието ти, не ставаш и за каруцар. Толкова Ви се иска, българският избирател да намрази Борисов, е, не става. Ако дори за миг се замислиш каруцаре, колко голям клеветник и малоумник си , ще разбереш, че номера ви не минава. От 1989 г, не сме имали друг премиер, който с такъв хъс иска да оправи положението на българите. Никой от всички не е правил толкоа компромиси, не заради власта, а заради сигурноста ни., Като си толкова критичен, кажи кой от всичкуте изредили се през прехода лидери, е работил така усърдно , да се постигне стабилизация. Посочи КОЙ, и какъв искаш да ти е премиера, млад и красив / Сер Гей/ / умен/Луканов, , безпогрешен / Костов/ скромен/ Симеон/ и никога да не казва какво е постигнал/ Попов, за Бога . Няма такъв и с телескоп да го търсиш, поуспокои топката, и свикни , че Борисов действително е успешен премиер.

Всяко споменаване на Русия

Има едни и същи коментари ....Капацитет :)) Ако утре се публикува анализ на професор/ бивш държавен секретар с неаналитична позиция по темата Русия ,Китай ...следват отново същите коментари.Не това е притеснително ,а ситуацията за изграждане на два паралелни свята ,които нямат общи точки ...освен български език (все още)

тука е така

Нашия премиер все повече започва да ми прилича на Хуйлото.

ИМАМЕ ПРИСЪДА В ХАГА! Московските комсомолци явно не знаят, че убиването на хора е престъпление включително и при гражданска война !рАНО ИЛИ КЪСНО И МАЛКООТО САТРАПЧЕ....

hahah

че то тези три правила са валидни за всеки социопат рецидивист и убиец.

Николов

Я се замислете,дали и трите правила не пасват идеално върху физиономията на един наш премиер. КОЙ ли е ТОЙ?

Задолженность перед банками имеют порядка 38 млн россиян - зампред ЦБ Сухов

Лидерството на Путин не е мит, колкото и да му са иска на журналиста Трудолюбов да е така

еЛИ пОПОВА

На руските лидери винаги деруг им е срал в гащите, те са непогрешими, но забравят е не са безсмъртни.СЛЕД СМЪРТА СИ ОСТАВАТ ЗАПОМНЕНИ ,НО НЕ И ОПРАВДАНИ ЗА ДЕЙСТВИЯТА ИМ.

хотел Берлин

Ако автора е обективен трябва да Ви каже колко големи църкви , колко модерни стадиона ,зали ,жилищни комплекси се строят само в Москва ,ден и нощ , за десетки милиарди , ако това е криза ,представям си Америка ,Германия, Франция ,Италия в каква криза са, Турция е като след Чернобил, въобще Клуб Z започва да олеква с това русофобско залитане, а О.Донев все пак да не забравяме чий зет е ,...

В района на Мурманск от Скандинавия са били върнати почти петдесет бежанци. Същите, свикнали да се държат безнаказано и с агресия се опитали да наглеят, както в Норвегия, така и в Русия, пише mirtesen.ru, цитира trafficnews.bg Под прикритието, че не знаят езика, те не плащали в магазините - просто влизали вътре, взимали стоки, които им трябват излизайки без и копейка да заплатят, а за капак на това на малки групи заграждали момичета, които били сами държейки се непристойно с тях отправяйки им сексуални намеци ... "Е, ние сме в Европа, в Европа сме"- смеейки се цинично говорели на английски нашествениците. Само, че са объркали Европата с Русия! Бежанците били респектирани веднага и набити. От една страна от ядосани граждани, а от другата от ченгета, които са били извикани по сигнал. Руснаците едва не са ги линчували на място! На мнозина от тях ще им държи влага дълго време, дори криенето по дворовете не им е помогнало. Крайният резултат за един ден е 18 в болницата, а 33 арестувани. В момента са нетърпеливи да се върнат по домовете си в Афганистан и не искат и да чуят нито за Русия, нито за Европа .. Районът на Мурманск се използва от мигрантите, като транзитен пункт по пътя към Европа. Бежанците пристигат в Москва, а след това вземат влак или самолет до Мурманск, откъдето стигат до границите на Финландия и Норвегия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.