Министрите на правосъдието на Белгия и Холандия казаха днес, че Турция не ги е предупредила навреме и по надлежен начин миналото лято, че експулсира Ибрахим ел Бакрауи, който във вторник се самовзриви на летището в Брюксел. Те посочиха и че той не е бил в списъците им на издирвани терористи.

Белгийският министър Кун Геенс каза на пресконференция в Съвета на ЕС, че Турция е предупредила страната му, че депортира Бакрауи "след приземяването на самолета на Скипхол" (летището на Амстердам, Холандия).

Вчера турските власти съобщиха, че Бакрауи е бил арестуван в турския град Газиантеп на границата със Сирия миналия юни, а на 14 юли е бил експулсиран - по негово желание в Холандия. Оттам той е влязъл в Белгия. Турският президент Реджеп Ердоган каза, че Холандия и Белгия се пренебрегнали турските предупреждения, че той е потенциален терорист.

"Ние проверихме с нашите белгийски, германски и турски колеги и във всички случаи той не беше регистриран в нашите системи", каза на пресконференция в Хага холандският министър на правосъдието Ард ван дер Стьор.

Известните досега обстоятелства говорят, че Турция е експулсирала Бакрауи, което означава, че не му е позволила повече да пребивава на нейна територия. Това обаче е различно от екстрадиция, което значи предаване на съдебните власти на друга държава с всички документи по делото му.

Бакрауи е с богато криминално минало, но не е имал досие за тероризъм. Той е бил на свобода условно, след като е излежала издадена през 2010 година деветгодишна присъда за стрелба по полицаи при обир. Днес Геенс каза пред журналиси, че той очевидно е нарушил условията на предсрочното му освобождаване от затвора.

Геенс и колегата му по вътрешните работи Ян Ямбон днес предложиха оставките си на министър-председателя Шарл Мишел заради случая на Бакрауи, но той отказа да ги приеме. Утре им предстои изслушване в парламента. Депутати призоваха за специална парламентарна анкетна комисия, която да разследва действията на изпълнителната власт по случая.

Междувременно властите в страната понижиха нивото на терористична заплаха от максималното четвърто на трето.