Заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет да се повишат и да се изравнят с тези на председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд. Такова предложение в Закона за съдебната власт е направил депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров, известен като Ревизоро. 

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: НОВИЯТ ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ Е ГОТОВ

Правната комисия в парламента, която разгледа предложенията в законопроекта за второ четене, подкрепи идеята на колегата си. Решението е минало с гласовете на ГЕРБ и ДПС, разказаха участници в заседанието.

Сега по закон членовете на ВСС взимат месечно възнаграждение, равно на това на редовите магистрати във върховните съдилища. Мотивът на Ревизоро за сериозното увеличение е бил "да няма дискриминация", тъй като и шефовете на ВАС и ВКС за членове на ВСС.

ВСС СЕ ОТКАЗА ОТ "ХОНОРАРИТЕ" ЗА УЧАСТИЕ В КОМИСИИ

По закон двамата висши съдии взимат заплата, равна на 90% от тази на председателя на Конституционния съд. Той от своя страна взима сума - средноаритметична на заплатите на президента и на шефа на парламента. Те пък зависят от средния доход в обществената сфера за всяко тримесечие според данните на Националния статистически институт.

Според данните към февруари т. г. държавният глава Росен Плевнелиев се е подписвал под около 6000 лв., а председателката на Народното събрание Цецка Цачева получава около 4500 лв. Така ако увеличението на заплатите във ВСС бъде прието, те ще са в порядъка на малко над 5000 лв., показва грубата сметка.

Депутатите от правната комисия са одобрили и предложението членовете на кадровия орган на съдебната власт да получават и пари за дрехи, надбавка за прослужено време и други екстри, полагащи се на магистратите.