Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън постигнаха убедителни победи на първичните избори в щата Аризона, предаде Ройтерс.

Хилъри обаче загуби битката при демократите срещу Бърни Сандърс в Юта и Айдахо. А Тръмп бе победен от Тед Круз в Юта. Републиканците нямаха вот в Айдахо.

Милиардерът спечели много лесно в Аризона, където грабна 58 процента от гласовете, отбеляза Ройтерс. Първичният вот там се състоя в деня, в който ислямисти окървавиха в Брюксел. И Тръмп си помогна сам с яростната си антиимигрантска риторика - Аризона е на границата с Мексико и оттам в щата проникват много нелегални чужденци. Богаташът спечели и с призива си границите да бъдат затворени след случилото се в белгийската столица.

ТРЪМП: ЗАТВОРЕТЕ ВЕДНАГА ГРАНИЦИТЕ НА САЩ

БРЮКСЕЛ ПОД АТАКА

Тръмп има подкрепата на Джо Арпайо - шерифа на аризонския окръг Марикопа, който е сред най-яростните привърженици на хайките срещу нелегалните имигранти.

"Много по-голяма победа от очакваната в Аризона. Благодаря ви. Никога няма да го забравя", написа милиардерът в туитър.

Поредната победа за Тръмп още повече го доближава до републиканската номинация за кандидат-президент на изборите на 8 ноември.

И въпреки това в Юта успехът бе на страната на Тед Круз. Подкрепиха го мормоните, които доминират сред републиканските гласоподаватели в щата. Освен това местните републиканци се опасяват, че призивите на Тръмп за депортирането на 11 милиона нелегални имигранти и изграждане на стена по границата с Мексико ще доведе наесен до победа на кандидат-президента от Демократическата партия.

Хилъри също спечели убедително в Аризона.

В битката за номинацията на демократите Хилъри Клинтън също като Тръмп се възползва от атентатите в Брюксел. Тя заяви, че нито Тръмп, нито Круз могат да получат доверие, за да поведат борбата срещу тероризма.

"Време е Америка да стане лидер, а не да се спотайва", заяви бившият държавен секретар на митинг в Сиатъл след убедителния успех в Аризона.

Сандърс обаче показа, че все още има шансове в борбата. Той спечели в Юта и Айдахо, като се похвали, че е бил предпочетен от младите и от работническата класа. Всички те подкрепяли неговата "политическа революция".

В републиканската надпревара останаха Доналд Тръмп, Тед Круз и Джон Кейсик.

При демократите единственият съперник на Хилъри е Бърни Сандърс.