Парламентът закри създадената преди месец временна комисия, която да проучи данните за намеса във вътрешните работи на Русия и Турция. 122 бяха "за", 4, "против", а 7 се въздържаха. Тази временна комисия проведе едно единствено заседание, резултатът от което бе именно днешното решение на парламента за закриването й.

ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА РУСИЯ И ТУРЦИЯ... АМА ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ?

Преди гласуването се проведоха продължителни дебати.

"Създадохме комисията, за да защитим интересите на България, сега я закриваме, за ги защитим още по-добре"

Това каза депутатът от БСП Таско Ерменков. Той припомни, че лично премиерът Бойко Борисов се е обявил за закриването на тази комисия.

СЛЕД ЗАРЪКАТА НА БОРИСОВ ЦВЕТАНОВ ОБЯВИ, ЧЕ КОМИСИЯТА ЗА РУСИЯ И ТУРЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ САМОРАЗПУСНЕ

"Премиерът го няма парламента за нищо", заяви Ерменков.

И с ирония предложи всички законопроекти и решения да имат предварително резолюция от Борисов.

"Да го викаме тук и да ни казва дневния ред. Превърнаха ни за пореден път в тоалетна хартия. Тогава гласувах против, днес в този фарс няма да участвам", каза Ерменков.

Колегата му от БСП Валери Жаблянов определи ситуацията като "нелепа".

"Съвестно ми е за колегите от мнозинството, които подкрепиха това решение. Ние сме най-висшия политически орган на републиката. Става въпрос за един външнополтически гаф. Външната политика на ЕС е пълен провал. България беше продадена с един договор между ЕС и Турция, подписан от преди седмица и ние мълчим. Оставили сте България да се носи като обрулен лист на вятъра в мъглата на евроатлантическите ценности. Приключи приказката с ценностите. Няма ценности има интереси на отделните държави на ЕС и те ги защитават с всички средства. И се оказва, че единствената държава без интереси е България. Правителството, парламента не знят какво правят. Предстоят още по-тежки времена за Европа. Когато се водим по решенията на един човек сме стигнали до две национални катастрофи", заяви Жаблянов.

Атанас Атанасов (Реформаторски блок) коментира, че тази комисия е била създадена заради "вътртешнопартийна разправия в ДПС". Той припомни случаят с укриването на Лютви Местан в турското посолство малко след като той бе изключен от партията.

"Ако почнем да наблюдаваме колко политици в кои посолства ходят не знам колко комисии трябва да съзадем. Ако някой се поставя в услуга на чужда държава за това си има ред ако има доказателства. За неправомерни действия на чужди дипломати също си има ред", заяви Атанасов.

Според него ако в заглавието на комисията не е била посочена Русия, то нейното създаване е щяло да бъде подкрепено от БСП "с апломб".

"Ако трябва се разследва намесата във вътрешните дела на България трябва да почнем от граф Игнатиев, Септемврийското въстание, атентата в "Св. Неделя", Задунайская губерния, 16-та република", каза Атанасов.

Той обаче също се обяви против практиката решенията на парламента да се променят заради изказвания на премиера.

Станислав Станилов ("Атака") заяви, че трябва да се изследва намесата на всички чужди държави във вътрешните ни работи.

"Имаме класически случаи, когато чужди посланици са се намесвали по отношение на концесии, в решения на народното събрание за продажба на земя на чужденци. Тази непорината византийска воня трябва да излезе", заяви Станилов.

Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов заяви, че част от проблемите, които се поставиха около създаването на комисията, са реални. Той предложи външната комисия да изслуша премиера по повод разговора му с турския му колега Ахет Давутоглу в края на миналата година.

ХАФЪЗОВ ПРЕД КЛУБ Z: БОРИСОВ УКРАСИ РАЗГОВОРА ЗА ПЕЕВСКИ С ДАВУТОГЛУ

Според думите на самия Борисов на този разговор е присъствал и Местан, тогава все още лидер на ДПС и е ставало дума за възможността ГЕРБ и движението на управляват заедно.

Валентин Радев (ГЕРБ), който бе избран за председател на комисията се опита да защити нейното създаване.

"Никой не видя, че за първи път от 70 години даваме знак на държави като Русия и Турция, че няма да приемем подобни намеси. ГЕРБ единствени си позволиха да го направят. Премиерът каза - спрете се малко, знакът беше даден, това е достатъчно, да не си разваляме отношенията. Това трябва да бъде оценено от тези, които не мислят зло на държавата си. Ние 16-та република щяхме да ставаме, вие казахте ли нещо", обърна се той към БСП.

И допълни, че и по времето на Иван Костов не е имало подобни реакции. Тогава Атанасов го репликира, че през пролетта на 2001 г., по времето именно на Костов, са били обявени за персона нон грата трима руски дипломати заради тяхна намеса във вътрешнтие работи на България.