СИМОНА РУСЕВА

ООН е недемократична организация, НАТО струва на САЩ цяло състояние, съседките на Украйна нехаят. Тези позиции излага републиканецът Доналд Тръмп (69 г.) в интервю за “Вашингтон пост”.

Тръмп вярва, че той ще е следващият президент на САЩ и като такъв бил решен да води коренно различна външна политика от тази на сегашния стопанин на Белия дом Барак Обама.

По отношение на Украйна той заявява:

“Украйна е държава, която нас по-малко ни засяга в сравнение с други членки на НАТО. Те не предприемат нищо и аз им казвам: “Защо Германия като натовска държава нехае за Украйна? Защо други държави, които са съседки на Украйна, не правят нищо?”

Тръмп обаче изключи и при негово управление САЩ да излязат от Североатлантическия пакт. Той негодувал от факта, че НАТО струвала огромни пари на американската хазна:

“Това повече не можем да си го позволим. Да, ние с НАТО закриляме Европа, но плащаме цяло състояние.”

В името на истината трябва да се признае, че миналата година САЩ са понесли 72 на сто от общите разходи на НАТО за отбрана.

Тръмп подлага на остра критика и ООН. Тази организация не била приятел на демокрацията, на свободата, на Съединените щати и на Израел. Тя държала по-скоро страната на палестинците, което било срам и позор, истинска катастрофа.

Тръмп се заканва и на съпартийците си. Ако на предстоящия си конгрес по номиниране на кандидат за президент на САЩ републиканците не му гласували доверие, то последствията щели да са катастрофални. Това де факто щяло да е предизвестен изборен успех за демократите:

“Ако тези хора са умни, те ще трябва да се съобразят с актуалните тенденции. Ако не искат да проявят разум, ако продължават така, както правят сега, то те ще понесат огромна загуба.”

Тръмп е уверен в себе си. С него начело като кандидат за президент републиканците имали най-добрия шанс да спечелят вота на 8 ноември т. г.

Преди да даде вчера интервюто за “Вашингтон пост”, Тръмп говори на форум пред близката до Израел лобистка групировка AIPAC (The American Israel Public Committee). Преди Тръмп на форума говори демократката Хилъри Клинтън, също с амбиции да стане президент на САЩ. Тя обвини косвено Тръмп, че заемал неутрална позиция по израелско-палестинския конфликт.

“Америка не може да си позволи неутрална позиция, когато става въпрос за сигурността и съществуването на Израел. Който не го разбира, той не бива да е президент на САЩ”, заяви Клинтън без да назовава име, което е известно.

Застанал на трибуната, Тръмп отсече:

“Моят приоритет номер 1 е да демонтирам ужасното ядрено споразумение с Иран. Тази сделка е катастрофа – за Америка, за Израел и за целия Близък изток.”

Известно е, че Израел е категорично против ядреното споразумение с Иран, сключено през юли м. г. и влязло в сила в началото на тази. По този повод Тръмп се провикна:

Президентът Барак Обама е възможно най-лошото, което някога е спохождало Израел.”

Тръмп се врече, че ако той влезе в Белия дом, незабавно ще признае Ерусалим за столица на Израел и ще премести посолството на САЩ от Тел Авив във “Вечния град на еврейския народ”.