Конкурсът на френското посолство "Екообщина" ще отличи общините, които са най-силно ангажирани с целите на устойчивото развитие и борбата с глобалното затопляне, съобщи посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан.

Инициативата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и е в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на екологията.

Категориите за участие са четири - "Устойчиво управление на водите", "Устойчиво управление на отпадъците", "Енергийна ефективност на сградите" и "Устойчива мобилност".

Поканени за участие са всички общини, като кандидатурите им ще бъдат оценявании от експертно жури във всяка област. В края на конкурса, който ще приключи през октомври, ще бъдат връчени по две първи награди във всяка от четирите категории - за община с население до 10 000 души и за такава с над 10 000 жители.

А какви са наградите? 4-дневно учебно пътуване вав Франция за общината-лауреат, които са предоставени от Министерството на Регионалното развитие и Министерството на екологията. Освен тях победителите в отделните категории ще получат и награди от корпоративните партньори на проекта - безплатно ползване на автомобил  за един месец, материална помощ за обновяване на обществено пространство, консултация за устойчиво управление на водите и посещение на европейска фирма от бранша, както и безплатен енергиен одит на сгради.