Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Начело на кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН застава Райко Райчев, който в момента оглавява дирекция "Глобални въпроси" в МВнР. Общо екипът, който ще работи сегашният директор на ЮНЕСКО да стане шеф на ООН включва 16 души. Сред тях са още Данаил Чакъров – и.д. директор на дирекция „Международно право и право на ЕС“, Мария Спасова – и.д. директор на дирекция „Права на човека“, Мария Павлова – и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ и Мария Донска – началник на отдел „ЮНЕСКО“ в дирекция „Права на човека“ във Външното министерство. 

Бюджетът на кампанията ще е 106 хил. лв., стана ясно днес на пресконференция в МВнР.

Кой е Райко Райчев

Дипломатът, който оглавява щаба на Бокова за кампанията за ООН има доста интересна кариера.

Отварянето на досиетата на дипломатите го заварва на поста постоянен представител, посланик в Ню Йорк, където е назначен през септември 2007 г. по времето на кабинета "Станишев", пише сайтът desebg.com. Преди това - между 2005 и 2007 г. Райчев е началник на кабинета на тогавашния външен министър Ивайло Калфин.

Райчев е вербуван от Първо главно управление през 1985 г., когато е 30-годишен като млад дипломат преди изпращането му на задгранична работа в САЩ. В документите на ПГУ от досието му той е описан като „много добре идеологически подготвен”, член на БКП от 1982 г. При срещата с оперативния работник Райко Райчев заявява, че „отдавна е очаквал този момент, но не е знаел кой и кога ще проведе разговора”. Вербуван е под псевдонима „ВЕНЕЛИН”-1 и 2. Под прикритието на поста "аташе" в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк той донася срещу чуждестранни дипломати и американски граждани, сред които и журналисти.

Представянето на екипа в МВнР.

След разкриването на досиетата на дипломатите през декември 2010 г. тогавашният министър на външните работи Николай Младенов го изтегли от посланическия пост в Ню Йорк. В МВнР се връща по времето, когато външен министър е Кристиан Вигенин. 

ОФИЦИАЛНО-БЪЛГАРИЯ НОМИНИРА ИРИНА БОКОВА ЗА ШЕФ НА ООН

Кандидатурите за шеф на ООН засега са седем

До този момент има 7 официални кандидатури: Сърджан Керим от Македония, Весна Пушич от Хърватия, Игор Лукшич от Черна гора, Данило Тюрк от Словения, Ирина Бокова от България, Наталия Герман от Молдова и Антониу Гутериш от Португалия – бившият Върховен комисар за бежанците на ООН.

Изслушванията на кандидатите ще започнат между 12 и 14 април, съобщи председателят на Общото събрание на ООН Морган Ликенторф. Всеки кандидат ще разполага с 2 часа, за да представи своята кандидатура, а членовете на ООН ще могат да му задават въпроси.

Според Устава на ООН генералният секретар се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. Следващият генерален секретар на ООН ще встъпи в длъжност през януари 2017 г. По традиция мандатът му е петгодишен с възможност да бъде повторен.

На 9 февруари България обяви, че подкрепя директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН. Решението предизвика разнопосочни реакции.

Относно работата на МВнР по кампанията, Райчев днес обясни, че веднага след представянето на кандидатурата, в министерството е сформирана работната група, която е предприела действия по активната подготовка и защита на българската кандидатура.

„Първото събрание бе проведено на 20 февруари с участието на г-жа Ирина Бокова. Тогава бяха изяснени етапите, основните специфики на процедурата, изискванията към кандидата и работата по кандидатурата. Утвърдени бяха работен план и концепция на кампанията. Във всяко посолство има отговорник за кандидатурата, който работи по защитата и отстояването й, приоритетно ще работят и постоянното представителство в Ню Йорк към ООН, както и тези във Виена, Женева, а и ПП към ЕС в Брюксел“, обясни той.

 

 

 

Ключови думи

Коментари

Ами какъв да бъде. Да би била Бокова костенурка, нямаше ли да е заобиколена от костенурчета?

дебелян пеевский

Чудех се кой ще да е, Ивайло, Камен или Сашо-11. Нормално е 'десния' кабинет на екс-костокока Митов да го подкрепя.

Лъжльо си, Дебелянка! Носът ти дълъг ли е?

NY

Всичко се знае, така че със сигурност другарката Бокова няма да я бъде в ООН.

дебелян пеевский

Другарят Соломон Исак Паси друго рече.

дидо

Как 106 000 лв, тази кампания ще струва на българския народ най-малко 1 000 000 лв. При това дори и на Борисов е ясно че Бокова няма да бъде избрана. Далаверата е да напълнят джобовете на другарите от ДС а и на самата Бокова. Е..ти държавата.

hahaha

ама как са се събрали вее.... комунист, милиционер, комунист, милицинер. егаси държавата, щом тия ще ни представят пред ооне-то че то по-добре да сме в занзибар или мангасария отколкото тва гов..няно сборище!!!

Всичките мнения за многото комунисти и милиционери са верни, но кажете, как в 21 век да ги премахнем, като те са около 50% от народа ни, с братоубийствена война ли? Това искат болните мозъци на шайката, оглавявана от костококите.

само диета ще ги оправи!

Георги Темелков

Кой е избран за шеф на екипа е отговорност единствено на Даниел Митов.Другият който има касателство към най - голямата международна цел за България е президента Плевнелиев. Само слабоумни хора могат да се опияняват по превтасали идеологически клишета и да саботират собствената си държава.Защо никой не попита Стоичков от коя партия е или се интересувахме само дали вкарва голове? Изпращаме човек на световно първенство - осъзнайте се

Станимира Ангелова

Колко ли плати Огнян Донев за антибългарска кампания в този важен за страната момент?

Мишо

Когато избраха Бокова два пъти за шеф на най голямата агенция в ООН беше добра, а сега защо не е?

Katq

Когато Бокова работеше за влизането ни в ЕС и НАТО каква беше?

Стойков

Кога Бокова е работила за ЕС и НАТО ? Когато беше в правителството на Жан Виденов или когато приемаше "вината само с мезета " ?

Стоян

Това българите са странно плене, кога ли най - накрая ще се обединят около нещо, което може да донесе полза за България?

Абе и аз това викам. Да се обединим около Радан Кънев. Ама не искате, вашата м..а милиционерска!

Михайлов

Ако впрягахте енергията си за нещо градивно, а не все да търсите кусури на някой, можеше нещо и да се случи за тая държава. Не мога да разбера Огнян Донев защо работи срещу България и българският интерес? Чии интереси всъщност обслужате с тази статия?

Че какъв да бъде шефът на щаба на Бокова?! лагерник от Белене или от ГУЛАГ?

Веселин Рачев

Престанете да смесвате България с тази шпионска афера. Да бяха помислили малко и да бяха поставили необременен човек за шеф на кампанията на Бокова. Всички около нея за ченгета.

asdas200

„много добре идеологически подготвен”.... след като не получиха възмездието, което заслужават, след като дори не преминаха през лустрация червените уроди продължават нагло да ни ограбват и да се гаврят с нас. Липсата на справедливост е най-голямата прокоба на България.

Вуте

Каква справедливост, бе, като в БГ на избори гласуват само мижитурки, чалгаджии и невежи индивиди. Другите не гласуват защото за управници кандидатстват само доносници на ДС, мутри и клетвопрестъпници. Загинааме и това си е!

Еми щом е гарга, поне рошава да е!

Мирослав

Доколкото виждам става въпрос за разузнавач, а не на доносник. "Донасял за чужди дипломати..." Ами то точно това му е работата като дипломат в чужбина. Дипломатите на САЩ да не би да правят нещо по-различно тук? Друг е въпросът, че по онова време случаен човек не можеше да стане дипломат. Така, че със сигурност е бил идеологически "подготвен". Което не го прави автоматично лош човек. Нито пък добър.

www

Пропуска най-важното: служел е на престъпен режим!!! Ако на някой по му харесва - разузнавал е в полза на престъпен режим.

От такива сме на това положение.

socialen

А ся пак! Прокопиев ги разкри пак всички!

mardafi

Обесете го мамицата им болшевишка - на парчета и на кучетата като Кокарешкови

За този гаф Борисов да подава оставка.

Върбан Андреев

106 000 лв!!!Майтап кампания.Че това са джобните пари на Цветанов ,бе!Майтапите се с народа.Нека стане Бокова.Като не е БОКО ,та да не е Бокова!!!!Ама ха!

Желева

Нещастната българска съдба е сами да си подливаме вода.Злобата и завистта ще ни довършат по бързо и от ГЕРБ

На кого да завиждам, Желева? На селския ерген Гоце, подкрепящ Бокова? На обикновения алкохолик Миков? На Митьо Гестапото? На откровената руска подлога Шаренкова? На наглия брат на Бокова с неговите "мезета"? Да ми посочиш читав човек от обкръжението на Бокова? А относно "довършването ни" вожда ви Виденов не успя да го осъществи. Но пазвантите на отците на Бокова може и да го направят.

Едва ли е агент на ДС, смекчавате истината.

висок

Червената зараза Бокова шеф на ООН като кандидат на Кремъл????? Срамота.

ъюЪЮя

ТОЯ НЕ ЖИВЕЕЛИ В ЖК СТРЕЛБИЩЕ?

asdas200

Просто не е истина, че хора като този червен урод и дъщерята на убиеца Боков,която е национален предател бидейки агент на КГБ, вместо да бъдат обесени по стълбовете на София или линчувани, все още са фактори в българското общество...

Кабакчиев

Вие пък сега! Шегувате ли се? Какъв друг да бъде начело на щаба на Бокова, освен агент на ДС?

защо големия "СДСар" Радан все още мълчи???

$

Номинацията на Бокова има и добри страни.Едната е че тя няма да бъде повече на чело на ЮНЕСКО.Другата е че няма да оглави и ООН,защото тия който я издигнаха не могат да я изберат сами.Така ще и остане повече свободно време за да си обикаля апартаментите по света.

Антиниади

Райчев е избран от Даниел Митов както и цялата оперативна група. Външният министър има кадри и ги слага както прецени. Какво общо има Бокова? Поредната атака срещу нея от самия министър.

Бокова е изчадие на един сталинистки касапин, избил саморъчно хиляди българи след 09.09.1944 г.Тя и нейният брат Филип Боков са агентурчици на КГБ и ГРУ.И тази болшевикоидна кикимора искат да я сложат нечело на ООН!Ето защо макар и да съм генетичен българин не мога да не възкликна: Ашкулсум! и Машалах!

ген.Ботуш Каишев

Старият Боков е бил звяр-жесток,прост,но зловещ и мръсен човек от македонския край.Той е умъртвил бащата на Алекс Алексиев-Райко Алексиев-Щуреца.Боков бе главен редактор на Работническо дело,цял живот е живял с привилегии,иначе пълен некадърник,посредствен,но жесток човек,злодей.На него се бе метнал синът на Ф.Боков,който загина при автомобилна катастрофа.Той бе престъпник и крадец на коли.Кръвта вода не става.Един нормален човек никога,при тия обстоятелства,не би се кандидатирал дори за кмет....

ozzy

"Управляващата партия ГЕРБ и председателят на предизборния й щаб Цветан Цветанов не спазиха думата си да не допускат кадри на бившата Държавна сигурност (ДС) сред кандидатите си за местната власт. Това стана ясно във вторник, когато Комисията по досиетата, обяви резултатите от проверката си на кандидатите за кметове от всички партии. Общо 276 кандидат-кметове, работили за службите на бившия комунистически режим, ще участват в местните избори тази неделя. На местните избори през 2007 г. обявените кандидат-кметове бяха общо 428 души за цялата страна, а общинските съветници 485. ДПС с най-голям брой сътрудници и аген­ти на ДС в сегашните кметски листи – около 45 души. БСП е издигнала около 40, ГЕРБ – около 35, РЗС -20, "Атака" – 9 и т.н."

ozzy

БСП и ГЕРБ с най-много кандидат-кметове агенти на ДС : Най-много са в БСП - 56. На второ място е ГЕРБ с 39, следва ДПС - с 38.

ozzy

"Б. Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам. В. Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа… Б. Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи." - Мутрата, Гоце , Бокова и матряла-прост.

Десев

УБОкова няма шанс.Вероятно ще изберат Данило Тюрк.Срамното е,че България издига едни и същи хора,от едно и също място за постове вече 72 години.Седемдесет и две години една и съща каста(мафия) ни управлява.Сега се готвят наследниците им.

Спас

Ами ви какво очаквахте бе лебеди мои небесни. Да дойде някой от Ватикана ли? Е, той дейде, ама по друга работа, негова си. Нашата е да назначим Боковица, а тя да изтърбуши в ООН-то всичко що е останало тъпо и посредствено на Позитано и МВнР.Всичко е пент, пластика и много гимнастика. И ДАЕШ са ни много братя и сестри. Прочее що не пратим Бриго Аспарухох и компанията да се справят с тях. Един батальон перверзни капутчета от БКП ще свършат работата и писли с жар и интусиазъм ще си носят ордените от Москва. Не се косете, сички е измислено много преди някой и да си е помислял за Сирия и ИД. Чичо Путин вади стари протоколки и само налива мангизити. Останлото го вършат сладурите от внедерените присъдружни партии които сега работят за КГБ. А той някой си Райчо Райков или както му е ито, освен да е шпион, нищо друго не може да свърши, така нега се поти, и да говори задъхани глупости. Леда Милева, Лиляна Стефанова, Ирина Бокова и Стефка Дълбокова ще му вярват, до пълната победа на комунизма с арабско лице. Со здраве...

Z

Нищо ново! Новина ще е, когато такива персони не се назначават на ръководни постове, а се затварят в затворите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.