Депутатът от ДПС Делян Пеевски не се е явявал в Народното събрание от 19 февруари, петък. Това показа справка на Клуб Z в данните на институцията за регистрираните депутати и гласуванията в залата. Оттогава са проведени 11 заседания на парламента. От тази дата насам депутатът Пеевски не се е появявал публично. 

19 февруари е и последният пленарен ден, преди да стане ясно, че Пеевски получава охрана от НСО заради заплаха от похищение. Тази информация бе обявена лично от главния секретар на МВР Георги Костов на 22 февруари, понеделник. От сряда - 24 февруари, първият пленарен ден след обявените заплахи, до днес Пеевски не е стъпвал в пленарната зала. 

МВР: ЛИЦЕТО ПЕЕВСКИ НЕ ИСКАЛО ОХРАНА ОТ НСО, БИЛО УБЕДЕНО ТРУДНО

На 19 февруари в Народното събрание се гласува първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 2", внесен от ДПС и БСП. Той е срещу политиката на здравния министър Петър Москов и Делян Пеевски е дал своя дан за акцията на официалната парламентарна опозиция. На същата дата депутатът от ДПС обяви в отворено писмо до медиите, че излиза от собствеността на "Булгартабак" АД. Мотивът - имало медийни опити компанията да се дискредитира чрез използване на името му.

ПЕЕВСКИ ИЗЛИЗА ОТ "БУЛГАРТАБАК"

Справката в НС показа още, че и преди заплахата за живота му Пеевски е присъствал на 2 от 13 заседания през февруари - за гласуването на вота на недоверие и на два дни по-рано, когато бяха дебатите. Два от общо девет са били неговите пленарни дни и през януари - регистрирал се е в първия работен ден на Народното събрание след коледната ваканция - 13 януари, и на 27 януари.

В сайта на парламента името на избраника на ДПС отсъства от списъка на "неоправданите отсъствия" за януари и февруари. Информацията за март ще бъде обявена в началото на следващия месец. 

ТУРЦИЯ ЗАБРАНИ НА ДОГАН И ПЕЕВСКИ ЗА ВЛИЗАТ В СТРАНАТА

Ако депутат има уважителни причини да отсъства от пленарно заседание или сбирка на парламентарна комисия, на която е член, трябва да уведоми предварително председателя на Народното събрание - в случая Цецка Цачева, или на съответната комисия, от която е част, за предстоящите си отсъствия. Това пише в Правилника за организацията и дейността на Народнодното събрание. Извинените отсъствия най-често са по болест, заради командировки в страната и чужбина, срещи с избиратели и др. Те обикновено не се оповестяват.

За отсъстващите без уважителни причини от залата има и санкции - на депутата се удържа дневната му надница. При три поредни или пет неизвинени отсъствия в рамките на месец санкцията е в размер на 2/3 от месечната заплата.