Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Групата за проследяване на дезинформация в европейските медии East StratCom Task Force бе създадена миналата година към Европейската комисия в Брюксел. Екипът изготвя седмичен бюлетин с най-показателните случаи на разпространение на фалшиви новини. В последния бюлетин East StratCom Task Force синтезира рецептите на антиевропейската дезинформация днес:

Рецепта № 1: Вземете парченце истина и добавете лъжица въображение

Този вид дезинформация се гради върху съществуващи факти, но след това ги изкривява, преиначава и свързва с измислени сюжети, за да получи накрая напълно фалшива история.

Това е основният дезинформационен тренд в последната седмица, през която предизвикателствата пред Европейския съюз да се справи с бежанската криза се изопачават и се предават по крайно некоректен начин.

КАК СЕ ЖИВЕЕ ВЪВ ВОЙНА. ХИБРИДНА ВОЙНА

Така през седмицата много хора в Европа прочетоха, че „бежанската криза е дирижирана от САЩ/ЕС/Израел“ или пък че цялата мигрантска криза е част от по-голям план за разрушаване на европейската култура и унищожаване на европейското население.

Пример 1: Острието на прокремълската журналистика и водещ в руския Первий канал Дмитрий Кисельов всяка неделя коментира за зрителите актуалните събития. Последния път им обясни, че „притокът на бежанци към Германия е планиран от САЩ, чиято цел е да променят манталитета на германците и да ги превърнат в либерали и космополити“.

Ето запис от шоуто - конкретното обвинение е след 47-а минута:

Пример 2: Приятелски настроен към политиката на Кремъл чешки сайт информира читателите си, че свинското месо ще бъде забранено за продажба в ресторантите в Германия, щяло да бъде изключено от менюто на ученическите столове, за да се угоди на бежанците. Публикацията се позовава на Deutsche Welle, но линкът води към друг сайт с подобна насоченост. Новината не е вярна и няколко пъти вече е била опровергавана в специализирани сайтове за проверка на факти.

Пример 3: Няколко чешки сайта съобщиха, че Германия ще затвори границите си и това ще наводни Чехия с бежанци. Други издания съобщиха, че страните от Вишеградската четворка ще трябва да напуснат Европейския съюз, за да се спасят от разрушението в резултат на дирижираната бежанска вълна.

Телевизионният водещ по канала „Россия“ Владимир Соловьов обобщава: Русия е единствената държава, която може да помогне на Европа в кризата с бежанците.

 

Рецепта № 2: Оставете истината във фризера

Този вид дезинформация избира някоя актуална тема, но изключва истината от нея. „Модата“ тази седмица са публикациите за украинската пилотка Надя Савченко, похитена и отведена в Русия, където е в ареста и очаква присъда.

ПОМОЩ! ИНФОРМИРАТ НИ

Международното издание на „Спутник“ претопля стара дезинформация, че Савченко е пресекла границата с Русия, преоблечена като бежанка – фактите обаче са, че Савченко е отвлечена от сепаратисти в Източна Украйна. В предаването „Времето ще покаже“ на Пьотър Толстой гостуват журналисти, които обвиняват Савченко за убийството на двама руски журналисти (такова е и обвинението на прокуратурата – б.р.), но даните сочат, че тя е била похитена преди журналистите да бъдат убити.

В отблъскваща публикация руският таблоид „Комсомолска правда“ твърди, че Савченко възнамерявала да продаде органите на пленници, въпреки че никога не е имало данни за нещо подобно.

Рецепта № 3: Нямате факти? Просто ги измислете!

Този тип дезинформация просто измисля истории. Единствената цел е да се експлоатират предразсъдъците на различните народи. Така грузинското издание „Асавал-Дасавали“ твърди, че „Европа легализира педофилията и я обявява за норма; Европа скоро ще настоява и Грузия да защити правата на педофилите“.

Разбира се, че педофилията е незаконна във всяка страна от Европейския съюз. Въпреки това подобна дезинформационна атака се повтаря отново и отново през няколко месеца.

Ключови думи

Коментари

Импала

Аз мога да напиша още 33 рецепти. Все пак всеки ден чета новини, имам 25 годишен опит с писанията на ченгета-журналисти, партийно пристрастни журналисти, корпоративни журналисти... Последните 7-8 години обаче и на мен ми е трудно да определя кое е дезинформация. В днешния луд свят всичко е възможно. Примерно като излязоха данни за обвързаността на Иван Костов с КТБ дълго не можех да повярвам че това е истина.

сирил

това е дезинформация от четвърти тип...коя е обвързаността на Костов с КТБ? Нещастните 150 000 лева? Да държиш такава сума за лихви ,не говори за богат човек.А все пак става дума за бивш премиер обвиняван в злоупотреби за милиарди..и си чакал невзрачните лихви? Боже опази...

Магнаурски

У нас дезинформацията се ръководи от КГБ, като финансира 300 малки партийки, които ги синхронизира във военни действия "всички срещу ГЕРБ". Раданчо говори като Майчето и Курнелия и никога срещу тях! Тетито вече му пристана и вее байрака.

Радо

Вярно ти е само първото изречение и то до първата запетайка- Не съм чул Борисов и една дума да каже срещу Путин

Руснаците са примитивен , изостанал народ Не е чудно че така лесно ги манипулира властта там

Index

А аз се чудя, кога най-сетне журналистите ще почнат да правят разлика между педофилия (заболяване) и блудство/изнасилване/склоняване към проституция/производство на порнографски материали с малолетен (престъпление)? Не можеш да направиш едно заболяване незаконно, точно както не можеш да направиш незаконно оплешивяването.

...

да бе заболяване, ти да не защитаваш педофилите, значи и ти си такъв. Педофилията и всичко което си изброил/а трябва да се наказва незабавно със СМЪРТ!!! да видим тогава как бързо ще оздравеят всички педофили и как всеки ще си помисли първо преди да се "разболее". я не ми разправяи тия врели некипели та да може всеки педофил да се изкарва "болен" и да бяга от наказание. Децата не са защитени, трябва да има много строги закони в защита на децата, всички сме били деца знаете колко са уязвими и трябва да са силно защитени срещу всякакви посегателства.

SED

Да, в тези "новини" има измислица, но не бива да се подценява момента с изнасилванията в Кьолн и да се тушира. Това е като с нашите роми, тъй де - цигани. Интеграция не може да има без интегриращият да го иска. А точно тези "бежанци", които са икономически тарикати, не заслужават грам да се интегрират. Да научат немски, да отидат и да работят честно там и ще бъдат приети. Да унищожават всичко и да се надяват на подкрепа - ами няма да стане. И как после да не се вярва дори на измислените новини, като исламизацията навлиза все по-силно в целия свят и то радикалната, която проповядва да се унищожават "неверниците".

До SED

Това в Кьолн беше описано като "насилие", а не "изнасилване". И Вие сте един калпав трол. Сигурно Ви плащат в копейки, понеже сте "икономически тарикат".

Кьо

Ако сестра ти или приятелката ти беше от жертвите,ако десетина орки си бяха завирали ръцете под полата й, пак ли щеше да става въпрос за "насилие"? За един приятел питам....Престъплението си е престъпление, да му бера лайката, няма значение от каква националност и с какъв статут си.

Нико

Аз пък вярвам много повече на руските медии отколкото на американските . Помните ли всичките американски медии бълваха помия и пропаганда за химическото оръжие в Ирак , а накрая се оказа че всички американски медии супер яко са лъгали и мазали и не е имало никакво химическо оръжие в Ирак . А държавата Ирак беше нападната от САЩ , беше разбомбена и стотици хилади иракски цивилни бяха убити от американската армия . По същия начин американската армия убива цивилни сега и в Афганистан

сирил

Освен САЩ, още 22 държави участват във войната в Ирак: Великобритания Италия Полша Украйна България Испания Дания Грузия Салвадор Словакия Латвия Румъния Тайланд Холандия Естония Австралия Унгария Казахстан Чехия Южна Корея Азербайджан Фиджи

SRQBoyboy

Химическо оръжие в Ирак имаше. Избиването с иприт на хиляди кюрди в Халабжа е най-силното доказателство. Садам строеше супероръдия с помощта на белгийския инженер Дрералд Бул. Целта му бе да стреля ядрени снаряди по Израел и съседите. МОСАД обаче пречука Бул. За да говориш категорично трябва да доста да си чел. Иначе висчки твърдения се превръщат в лаизъм. Преди да пафне Садам изпрати целия си ядрен арсенал в сирия, където Аасад го използва много пъти срещу собствения си народ. Никой не е лъгал, а на някой му е промит мозъка и не може да мисли нормално.

Развеселен

за мен руските медии раздухват истерии и разпалват пожари, но въглените за това си ги има в екстремната либерална политическа коректност. Така че Путин се възползва от нашата слабост и ако екипът му малко беше закрепил руската икономика, а не само да лапат милиарди, досега половин Европа да е негова. Но КГБ-то повече ги бива да рушат, отколкото да градят, затова не могат да се възползват от пролуките на Запада, оставени от разрушителната левичарска идеология на Маркузе.

Класическа рецепта за дезинформация: Пишем статия за дезинформация и я онагледяваме с кадри САМО от руски медии. Така прокарваме идеята, че едва ли не, само руските медии дезинформират. Сякаш всички останали медии на тая планета са "света вода не напита"? Палячовци...

SRQBoyboy

Дай примери за западна дезинформация? Лесно е да се приказва на празни обороти, типична балканска черта...

East StratCom Task Force, викаш. На война като на война. Пук-пук-пук, стрелят се от ДВЕ страни. От едната Путин, от другата Бедров.

По същите - и други - рецепти забърква манджите си за Русия и настоящият сайт. Засега класацията ми водят заглавията "Пукна този, ще пукне и онзи" (снимки Сталин - Путин) и "Хамънд за решението на Путин: Спря ли той да бие жена си?"

b.krustev

И в двете статии няма никакви манипулации, ако някой си прави труда да прочете повече от заглавието. Ако не си прави, заслужава да бъде заблуден.

SRQBoyboy

Плакатът за Сталин беше супер и действително бе разлепен на спирки в Москва. Къде тук е дезинформацията? Примитивно мислещите се съмняват във всико. Гръцкият философ Демостен бе казал: "Човек, който не вярва на нищо, е безумен".

Българската джурналистика в действие ;)

SRQBoyboy

Който иска да научи истината за Рсуия да чете руски вестници. Дори и тези, които са под контрола на кремъл започват да атакуват режима на Путин. Един от най-добрите анализи за Русия в последно време е в последния "Економист'. Заглавието е "Русия - кухата империя". Много от писалите в този форум показват, че Путин не харчи пари напразно. За да решиш кое е вярно и кое не е, трябва да имаш много източници на информация, а не един и то държавен. Кремъл не изобретява колелото, стратезите по промиване на мозъци са се запознали добре с един от най-яростните пропагандисти в новата история на Европа - Гьобелс. За Путин максимата: "когато една лъжа с еповтори 100 пъти, става истина" - се превърна в закон. Най-красноречивият пример е свалянето на малайзийския "Боинг" над Източна Украйна. И мъртвите да проговорят, Москва пак ще отрича. Историята се повтаря, макар и не досущ. През 1983 г съветски изтребител свали Боинг-747 на южйокорейската авиокомпания. Загинаха 269 пътници и екипаж. Първоначално Москва обяви, че боингът отлетял нанякъде. После признаха. Нищо ново под слънцето.

Сракю, как е бизнеса, заработва ли жената доволно с увисналия задник?

Гръцкият философ Демостен бе казал: "Човек, който не вярва на Клуб Z, е безумен".

Club Z logic: ...ако някой си прави труда да си пази портмонето. Ако не си прави, заслужава да бъде обран.

Иван Дионисеивич

Руснаците ще си признаят за много работи,но след 50 г.Те не лъжат,просто крият истината,като Катинската гора,ГУЛАГ и много други.

Timur

Това го пуска сайт, който бълва пропаганда и дезинформация с не по-нискък темп дори от най-жълтите руски медии. В самата статия има поне една голя лъжа - "фактът" за Севченко, който си е чиста проба лъжа на украинските медии.

1

Index19 А аз се чудя, кога най-сетне журналистите ще почнат да правят разлика между педофилия (заболяване) и блудство/изнасилване/склоняване към проституция/производство на порнографски материали с малолетен (престъпление)? Не можеш да направиш едно заболяване незаконно, точно както не можеш да направиш незаконно оплешивяването. .......... ... да бе заболяване, ти да не защитаваш педофилите, значи и ти си такъв. Педофилията и всичко което си изброил/а трябва да се наказва незабавно със СМЪРТ!!! да видим тогава как бързо ще оздравеят всички педофили и как всеки ще си помисли първо преди да се "разболее". я не ми разправяи тия врели некипели та да може всеки педофил да се изкарва "болен" и да бяга от наказание. Децата не са защитени, трябва да има много строги закони в защита на децата, всички сме били деца знаете колко са уязвими и трябва да са силно защитени срещу всякакви посегателства. .......и аз мисля така трябва строги наказания и да не могат да се изкрват болни такива типове

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.