Не само собственици и официални представители, но и счетоводители, пълномощници или търговски представители на фирми могат да бъдат съдени за укриване на данъци и осигуровки, ако фактически осъществяват тази дейност. Финансовият министър може да им търси наказателна отговорност от името на държавата. Граждански иск може да се предяви дори да има ревизионен акт и административно производство срещу съответната фирма.

Това стана ясно от тълкувателно решение на Върховния касационен съд в отговор на питане от главния прокурор заради разнопосочна съдебна практикапише в. "Сега". То е задължително при бъдещи дела и вече разбуни гилдията на счетоводителите.

В момента съдилищата тълкуват по различен начин съответните членове в Наказателния кодекс, които определят укриването на данъци и осигуровки като престъпление. Затова Цацаров е поставил на съда серия въпроси.

В отговор на тези въпроси ВКС излиза с категорично становище, че гражданската отговорност при такива престъпления следва да се носи от извършителя. Той може да е както собственикът или друго лице, което по закон представлява фирмата, така и счетоводители, търговски представители, пълномощници, които фактически изпълняват съответните функции по данъчното законодателство.