През последните години европейските средства дават основен принос за инвестициите, но дали е добре развитието на българската икономика да зависи в голкова голяма степен от европейските срудства?

"Ако искаме да градим диверсифицирана икономика с по-висок ръст, инвестиционната активност в България не трябва да зависи само от средствата от ЕС", казва Добромир Добрев, член на управителния съвет на Райфайзенбанк България.

"При нас над 80% от инвестиционните кредити са пряко свързани с европейските фондове", дава пример Добромир Добрев.

"При европейските средства има непропорционално разпределение - те обхващат сектори от икономиката, където се изсипват големи пари, но оставят други без финансиране", обяснява банкерът.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: НЕ СМЕ В НАРКОТИЧНА ЗАВИСИМОСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ

Но според Добрев от края на миналата година има положителни тенденции и извън сектора на еврофондовете:

"Пазарът на недвижими имоти и строителството, които не попадат във финансираните от ЕС сектори започват да се съживяват и очакваме това да допринесе за спад на зависимостта от европейските средства", казва той.

Според председателя на управителния съвет на Райфайзенбанк България Оливер Рьогл оценката на качеството на активите (asset quality reviewq AQR) на българските банки може да доведе до обединения в банковия сектор у нас.

"Не бих изключил консолидация при гръцките банки, което може да стане с решение на техните централи, така както се случи с придобиването на Алфа банк от Пощенска банка", казва Рьогл.

"Някои малки местни банки също може да имат проблеми, което да доведе до сливане с други", смята шефът на Райфайзенбанк.

Очаква се резултатите от оценката на активите да станат ясни през август.

СТРЕС ТЕСТОВЕТЕ НА БАНКИТЕ - ГОТОВИ В НАЧАЛОТО НА АВГУСТ

Рьогл е категоричен, че оценка на качеството на активите на българските банки трябва да се прави периодично и в бъдеще:

"Ние сме "за" да се прави периодично проверка през 2-3 години, казва Оливер Рьогл. - Ако имаше AQR, такова нещо като КТБ нямаше да се случи. След процедурата ще бъде много ясно състоянието на банковата система. Сега клиентите се питат: Има ли още някъде КТБ, след AQR поне БНБ ще знае ясно какво е състоянието на банковата система."

Райфайзенбанк не планира придобиване на друга банка в България, но може да купи кредитен или лизингов портфейл на някоя финансова институция, казва Оливер Рьогл.

След ръста от 3% на българската икономика през 2015 г., за 2016 г. прогнозата на Райфайзенбанк е за увеличение на БВП от 2,1%. Но през 2017 г. и 2018 г. показателят отново ще се върне на 3%, смята банката.

Очакваният ръст за тази година е точно колкото са прогнозите на правителството и малко по-висок от обявените от Европейската комисия 1,5%.