БЕРЛИН – Ангела Меркел е като пианиста на “Титаник”. Знае, че корабът е обречен, но свири до последно. Такава позиция пред в. “Ди Велт” изразява баварският политик Петер Рамзауер, министър на транспорта в предишния кабинет на канцлерката.

Поводът е нейната неотклонна политика по бежанската криза – “Ще се справим!” Това пък наливало вода във воденицата на крайната националистическа партия Алтернатива за Германия (АзГ). На парламентарните избори в неделя в три федерални провинции тя спечели доста гласове на разочаровани от политиката на Берлин избиратели и убедително влиза в парламентите на Баден-Вюртемберг, Ренания Пфлац и Саксония-Анхалт.

След вота Меркел заяви, че АзГ не е екзистенциална заплаха за нейния Християндемократически съюз (ХДС).

"Това ми напомня за пианиста на «Титаник». И той свири до последно, тъй като пианото му беше в ред. Въпреки това и пианистът потъна във водните дълбини. Който по такъв начин разкрасява изборния резултат, той провокира още повече гнева на гражданите", коментира Петер Рамзауер.

На въпрос какво би станало, ако сега биха се провели федерални парламентарни избори, Рамзауер заявява:

"Резултатът за ХДС би бил съкрушителен. Ще потъне и ХСС (сестринската на ХДС баварска партия и съуправляваща в Берлин – б. р.). Ние сме заложници на Меркел."

Дали тя е най-подходящата за канцлер? Отговорът е:

"Когато питам председателите на низовите ни организации дали след 17 месеца (когато ще се проведат общите избори във ФРГ – б. р.) са готови да лепят плакати на Меркел, виждам само разочаровани физиономии. Проявявам разбиране към подобна позиция. Тези хора са на предната фронтова линия и вече не са готови да подкрепят всяка политика."

Рамзауер изразява увереност, че и на общите избори догодина за федерален парламент АзГ ще събере над 10 на сто от бюлетините и ще изпрати немалко депутати в Бундестага:

"ХДС и ХСС се отдалечиха твърде много от избирателите. Те се превърнаха в хора без политическо отечество и се отправят към АзГ. За жалост вече не важи лайтмотивът на ХДС, че вдясно от нея не може да има демократично легитимна сила, а само вляво от нея. Такова впечатление прави политиката на Ангела Меркел. Вдясно от ХДС все още е център. Ето защо резултатите от вота миналата неделя не са както каза Хорст Зеехофер – тектонично разместване на пластовете. Това е континентално разместване."

Рамзауер изключва неговият ХСС да влезе в преговори в АзГ по посока на сътрудничество. Той обаче припомня и факта, че преди 35 години и социалдемократите са обявявали, че никога не биха се коалирали със зелените. Точно това стана през 1998 г. – социалдемократът Герхард Шрьодер сформира управленска коалиция с екопартията, Йошка Фишер стана вицеканцлер и външен министър. Тя сдаде властта в Берлин през 2005 г., но такава червено-зелена коалиция и сега управлява в редица федерални провинции.

На въпрос дали АзГ ще се задържи в политическия спектър, Рамзауер отговаря:

"Отдавна съм в политиката, виждал съм много партии да се появяват на политическия небосклон и след това да изчезват - Германската националдемократическа партия (вече забранена като неонацистка – б. р.), републиканците и пиратите. Надеждата ми е и АзГ да я сполети същата съдба. За тази цел обаче ни е нужна воля, за да следваме въжделенията на избирателите. Не можеш дълго да управляваш срещу широки слоеве от населението. Крайно наложително е ХДС да смени курса си. Вече има наченки в тази посока. Ако канцлерката беше следвала неотклонно политиката си, то тя би трябвало да приеме бежанците, които сега са на гръцко-македонската граница. Тя не го направи, тъй като прозря, че това би било нож в гърба за организаторите на нейните предизборни кампании. Тя вече се обърна на 180 градуса и трябва да продължи по този курс.»

Рамзауер изразява и интересна позиция по настояването на Меркел за намиране на общоевропейско решение на бежанската криза: 

"Такова европейско решение вече е налице. Това, което направиха Австрия и балканските държави при съгласието на източноевропейците, на Италия и Франция – затварянето на Балканския маршрут, де факто е европейско решение. Може би то не е в смисъла на Меркел. Тя до известна степен беше обезвластена. Сега тя трябва да следва този курс, който създаде факти и да обяви, че Германия не е готова вече да приема бежанци."

Рамзауер не харесвал случващото се на гръцко-македонската граница, но точно това, колкото и грубо да изглежда, било част от решението, тъй като налагало политическа реакция. С културата на «добре дошли» са били изпратени абсолютно погрешни сигнали. Сега посланието от гръцко-македонската граница било: «Останете там, където сте, ако не искате над живота ви да надвисне непосредствена опасност.»

Петер Рамзауер е категорично против сделка на ЕС с Турция, при която Анкара настоява и за премахването на визи за турски граждани:

«Трябва да се борим с всички средства срещу премахването на визите. Обратното би било покана към стотици хиляди да поемат към Германия, преди всичко кюрди, но и ориентирани към Запада турци, които не понасят политиката на Ердоган. Ако Турция продължава да настоява за падането на визите, тогава Европа и Германия трябва да се противопоставят и да решат бежанската криза с европейски и национални мерки без Турция.»