Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сравнението с регулировчик е доста неуместно. Никой в Русия не си е позволявал да има подобно неуважително отношение или менторски тон към българския народ, предаде БНР.

Захарова коментира пасаж от статията на Даниел Митов  „Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик", в който се говори, че в Руско-турската освободителна война са се присъединили украинци, белоруси и финландци, които са имали свои геополитически интереси. Тя коментира написаното, казвайки, че тези народи, през 1917 г. получават независимостта си именно от Москва, но в онзи момент те са били поданици на Руската империя и са участвали във военните действия, биейки се с руснаците и българите:

В Русия не е прието загиналите да бъдат делени по национален признак., коментира Захарова.

Говорителката открои момента за мита, както се изрази за съветската окупацията на България, припомняйки че през периода 1944-1948 г. в Съюзническата Комисия в страната ни са влизали освен СССР, но и САЩ и Великобритания и решенията са се вземали съвместно. Тя отбеляза, че на българския народ е добре известно, че през 1944-1989 г. страната е имала голям успех в науката, икономиката, спорта и много други области. За разлика от тези двусмислени изказвания, българският народ на 3-ти март в деня на националното си освобождение е участвал в редица отбелязвания и церемонии в памет на загиналите за освобождението му във втората половина на XIX век. Тя обаче пропусна да отбележи, че през цялото време на комунистическото тоталитарно управление 3-ти март не беше дори обикновен празник в България. 

ЛАВРОВ: БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ПРЕНАПИШЕ ИСТОРИЯТА СИ, КАТО "БРАТСКА" УКРАЙНА

Присъстващият в залата за брифинги български журналист Борис Анзов разказа как на 3-ти март на връх Шипка са били освиркани българските управляващи, когато са поднасяли цветя пред паметника на загиналите войни за освобождението ни. Той ѝ поднесе цветя за 8 март и българско вино. Анзов заяви, че между България и Русия трябва да има само един проблем, и той би трябвало да бъде кой кого обича повече, с което Мария Захарова се съгласи. 

Борис Анзов публично благодари на руския генерал Игор Коношенков, който бе смъмрен преди дни за това, че не е била осигурена адекватна защита на групата руски и чуждестранни журналисти в Сирия, между които бе и нашият сънародник. Анзов заяви, че се гордее с руския генерал и добави, че както преди 135 години, така и днес българите и руснаците са били заедно в бой, показвайки отломка от разрушен паметник в близкоизточната страна.

Мария Захарова подчерта, че с българския народ всичко е наред, самата тя дори има свои приятели, с които подържа редовни отношения, казвайки че е на ясно с политическата конюнктура.

РУСИЯ ОБВИНИ БЪЛГАРИЯ В НЕОМАКАРТИЗЪМ

Москва напоследък все по-често се намесва във вътрешните работи на България. Само преди някоко дни същата Захарова обвини София, че води неомакартистка политика. Външният министър Лавров няколко пъти отправяше критики към премиера Борисов. Да не говорим за вицепремиерът Рогозин, който заплаши да гърми по България, задето не бил даден въдушен коридор на самолета му.

А през декември 2014 г. президентът Путин спря проекта "Южен поток" с обвинения срещу България, че изцяло вината била нейна.

Ключови думи

Коментари

защо таз кака

припознава Русия като регулировчик?

Зле сa

Приток валюты в Россию упал до минимума за 7 лет

всем похуй.

Зaглaвие

Суд признал банкротом Внешпромбанк

всем похуй.

Mr.Green

Случвало ми се е да споря с тролове които изпитват затруднения със осмислянето на текстове,но не знаех,че може да са говорители на външни министерства...

толкова добре бяхме,

такива успехи имахме през периода 1944-1989 г., че на финала на периода външния ни дълг беше 10 милиарда долара . Още влачим тоя борч, натресен ни от комунистите и техните савецки ментори. Къде ние златото, къде ни е архива? Грабиха ни така, както и турците не са ни грабили!

роско

За малко да се съглася! Вярно руснаците са ни грабили повече от Османците (щото турци не са били, Турция е създадена 44 години след освобождението). Това е нещото, с което не съм докрай съгласен, нека термините да са коректни. А както ни е драла Русия и продължава да ни дере - никой друг не ни е драл така! В 2 прости и неопровержими стъпки: 1. Плащали сме за руско-турската "освободителна" война дори след 9. септември; 2. След като са ни окупирали след 9. септември, рашките ни вземат златния резерв и всичките архиви. За останалите гадости - няма да коментирам. Няма по-голям враг на България от Русия. Исторически погледнато и от страна на кражби и издевателства над нас - те са ни най-големите врагове. През техните 204 депутата в българския парламент. А защо не и другите 10, които се въздържаха. Та да си ги броим 214

Не ти е пълен списъка, драги. След 1944 в България се появиха невиждани и нечувани неща като здравеопазване за всички (иначе гонехме бялата ластовица), като общо образование, като равноправие за жените (чети Георги Марков, дори в репортажите го признава), индустрия и селско стопанство с производителност, която почна да доближава европейската, електроснабдяване за редовия гражданин и други такива екстри. Факт е, че част от разходите требваше да се заплащат и от българите и че и на тях им се наложи да поработят, но то пък съвсем като в комунизма не може.

Единствената по-голяма отврат от руснаците, са българските русофили.

Да, русофили като Даниелчо Митов, издигнал и подкрепящ кандидатурата на заподозряна за убийство за лице на България в ООН.

роско

Да ти кажа честно - и американофилите не понасям. Като почнат да ми обясняват колко е хубаво в Америка и в Русия и ми идва да ги удуша! И да ти обясня защо - дреме ми на дедовия за тези държави. От тях така или иначе нищо не ми зависи. вътрешната им политика пък грам не ме вълнува. И ненавиждам външната им политика. Аз съм гражданин на държава от ЕС, имам права, каквито нямат 90% от населението на Земята, да не говорим пък съвсем за рашките..... Аз съм европеец. Другото е ташак.

анонимен

Наглоста им няма край.Руските хора са загубили основни човешки качества благодарение на техните партийни ръководители.

Рашата ебава нашите мекерета както си поще. Напомням на 'десните', наизлезли с пеня на устата, че Митов, като истински костокок и бивш десебар, играе изцяло с Бойко по свирката на Русия. За разлика от 'червения' 'комунист' Вигенин, който доста твърдо застана на европейска позиция за Украйна и не се оплакваше от 'големи началници'. Това са вашите кадри, 'десни' - Митов, Рапона, Ирина Бокова.

вземай си хапчетата редовно, днес явно си пропуснал....

nato

Бокова -- кадър на "десните"?! Браво бе, ти изтрепа рибата с това откритие. А и Боко, с неговия бесепарско-НДСВарски произход, интересно как пък измисли на "десните" да го лепнеш? Сигурно и прехласването му по Тато е дясно? Освен това, ако Митов "играе по свирката на Русия", защо го критикува другарката?

сега сме още по-добре

Сега имаме по-голям държавен външен дълг, огромен частен, какъвто нямахме, а и още живеем от разпродажбата на онова, което имахме, за скрап. От компетентни и работливи 'капиталисти' като спонсора на кл.зет, зализания метросексуал с футболни амбиции, мамин прасчо от сингапур, Спящата по Паркинзите ирландска пастирка и други подобни.

За държавния дълг ще споря. Как го измерихте? Преди 10 ноември държавният дълг на България беше набъбнал колосално. Той е ескалирал в периода 1985-1989, когато вече комунягите са се наговорили да бутнат социализъма. А сега, като ескалира отново, пак са се наговорили, ама ще им излязат криви сметките. Чакаха въвеждането на еврото. А евро - нанай си.

Ти популистчо дебилен, за частния дълг не бери грижа, не е твой и не те засяга. Който го е взел, той ще си го връща. Ти може и да живееш от скрап, ама има и такива дето произвеждат и са доста повече от скрападжиите. С това твое мислене, през целия ти живот в главата ти ще е криза, а оттам и в джобовете ти.

анонимен

И не само имаме по-голям дълг, ами и го трупаме, както го трупахме към края на Тодор Живковите години, с ядене на корем за малка шайка и КОРав дългосрочно за всички останали. След 2 години като свърши заема, сме обратно в 97-а.

ники

На варягите трябва да им се каже ,че говорят на развален Български и трябва пак да им изпратим просветители.

hahaha

поне не ни показвайте мутрата на тая руса мангасарка, че ми се разваля храносмилането.

Гъзът - Ваше Знаме

Знаем, че обичаш да гледаш отблизо задника на партньора си, еврогейче.

анонимен

Комунистите умееха да произвеждат продукция само за скраб,толкова можеха.Негодното го бракуваха и след преработка отново имаше вид на скраб.Най високо технологични зърносеялки разменяхме за москвичи.Хубаво се живееше.

Супер беше, можеше вечер да излезеш на москвича по околовръстното и да не те спрат мафиоти за един хубав бой.

анонимен

Но ние, десните и толкова не можем. България живее от заеми и европомощи, както едно време живееше от заеми и реекспорт на руски нефт. Тогава ние, днешните десни, бяхме партийци и не се кръстехме, но сега сме европейци и на великден се чукаме в църквата.

Аз пък не бях партиец.

По голямо

Дърво от Митов не сме имали.........Но кога ли в София

М

Тая всяка седмица регулярно лее кофи "братска" помия по държавата и управляващите ни! ДрОгарко Захарова, за да ви заобичаме трябва да се постараете повече! ха ха

Тая ако е на една ръка растояние че и извадим гръцмуло с едно движение... добре сме си били живели до 89... дееба курвата, миризлива

евала пич, подкрепям те !!!

Евала пикльовци, като глеам и двамата сте раждани след демокрацията.

Импала

Тая е на път за две седмици да произведе повече рософоби, отколкото Иво Инджев за 20 години е произвел русофили.

Импала

А Иво с безумните си брътвежи е произвел доста русофили.

Даниел Митов

Mного обичам Путин! Каквото ми каже, послушно изпълнявам.

анонимен

Секс маняците с нови попадения ,,еврогейче".Сещам се как се нарича български гей-русофил,когато шефа му го види без гащи.Ще го кажа на всеки с такива наклоности на ухо,ще го боли по-малко.

Сами си признавате, че не ви харесват жени, а вместо да се гордеете по европейски с геювщината си, се сърдите. Когнитивен дисонанс much?

Zar Petar

Niama po-neshtastna sgan ot rusnacite

Зар Симеон Кобур-Горский

Има, едни, дето не можах да им сменя чипа за 800 дена. Но поне ми дадоха достатъчно за достойни старини.

международна агенция по енергетика

Петролът удари дъното и започва да се покачва. Наздраве.

анонимен

Някой бърка бюлетина за нивото на р.Дунав с петрола.

Да, полезните идиоти от Агенцията пак бъркат. Все пак, каква е стойността на анализа на някакви миризливи експерти в сравнение с мнението на средния десен форумен гений.

съветник на Путин

Русия ако си прибере паметниците по света и ги продаде за скраб в САЩ,ще закрепи рублата до края на годината.

Русия няма паметници за прибиране, паметниците из Европа са строени от благодарните освободени нации с техен собствен труд.

Има

Убийствени коментари . В пъти по пряма и разбираема реч , спрямо "водещето се нещо" за външен министър на Мафиотската МУ република. Тук ПИАРКИРЕ , любовници ... директорите гейове ...Остават малко пари за "правилно позициониране" за защита на "урунгелската реч на Митов".. във вид АХ :) Русия с кого ли не подържа отношения ,вклчително и с канибалски държаваи. Нищо лично към Външният МУ министър, просто пляскане , ...защо си с "шапка": ?)) Пилят нервите на БУДА ,а той все по луд и май вече се охранява с незнам колко охрана . Знам за приблизителна цифра ...което е голям майтап. От Турция , от Лихтенщайн , Европа само лоши новини ...

mardafi

Тая освен за свирки и в гъза едва ли става за друго - стандартна недоебана рускиня - тука идват на тълпи да ги заплождаме

Ти и за това не ставаш, каза Нанси. Щяла да ходи в Арабския рай да дава дежурства като хурия.

SRQBoyboy

Мога само да гадая какви са "българските приятели" на Захарова. Обучени и доктринирани от школите на КГБ. Крайно време е русанците да се прмирят, че в света ще стават много неща, за които никой не им иска одобрението или мнението. Господа руснаци, заемете се със своите проблеми, имате планиана от тях, престанете да ги прикривате като обвинявате другите за щяло и нещяло. Митов е бил дипломатичен, Русия е регулировчик с манталитет на фатмак.

Същите слагачи и гъзоблизачи като тебе, драги.

Бах ти лекето е тоя Анзов ! Голем некадърник тоя руски генерал бе, трябваше да го уцели в "десетката".

Аман от руски внушения. Да се завират в северо-азиатската си дупка, да си броят петро-доларите и да оставят Европа на мира.

Единственото основание днес Русия да бъде приемана за нещо повече от Афганистан е ядреният бумеранг, който управляващите путинисти заплашително размахват. По всички други критерии за цивилизованост – към днешна дата – това е страна от третия свят. И пропагандата ѝ е насочена по-скоро за вътрешно ведомствена употреба: чиновничеството, трупащо лой покрай висшата, кремълска клептокрация имат нужда постоянно да засвидетелстват верноподаничеството си. А проблемите в на България с Русия са сродни с проблемите на Грузия, Полша, Украйна и балтийските страни с нея и това са проблеми на отношенията на Европа с Азия към която днешният маломерен самодържец в Москва духовно принадлежи.

А проблемите в на България с Русия са сродни с проблемите на Грузия, Полша, Украйна и балтийските страни с нея и това са проблеми на постоянната заплаха, която представлява западът за независимостта на руснаците. Тяхно право е да не желаят повторение на 90-тте, когато от 'добри съвети' от американските им партньори населението (както и у нас) потъна в мизерия и гладува близо 10 години.

Русофоб

Това не е вярно, Съюническата Контролна Комисия е била изцяло доминирана от съветски офицери - американските и британските са били само за цвят и не са участвали по никакъв начин във взимането на решенията! А и не британски и американски, а съветски войници са тези, които окупираха страната ни дълго след капитулацията на Германия (3 години, за да бъдем точни). И те са тези, които дадоха оръжието на властта в ръцете на комунистите, и по този начин станаха съучастник в масови убийства и невиждан терор! Русия е редно да се извини за кръвопролитията и терора над народа ни най-сетне. Стига с това нахално поведение, това не може да се търпи повече. Паметникът на окупаторите ще бъде сринат със земята!!!

Напротив, денацификацията в България е извършена от Народния съд с одобрението на победителите. Ако бехме, като Германия, ощастливени от съюзнически войски от Англия или Щатите, щяхме да бъдем третирани по същия начин, попрочети за денацификацията в окупирана Франция или Германия и множеството невинни избити и грабени там. Молбите на Аденауер за прекратяване на грабежите от британски и френски военни са трогателни просто. Набиват спирачки на грабенето и отмъщенията чак след 50-та заради студената вайна.

Откъде

Изпълзя този ИДИОТ Митов. Най -бедна страна,най -нещастен народ , най -обезлюдяваща се нация , най -крадлива демократична класа , най -малко живеещи хора ...и още десетки най . Откъде дойде този умен,красив и .....:))) Въртят ми се страни мисли за "Форма- съдържане" , ама едва ли ...Митов знае откъде идва това ?

Костококче.

ЗАДУНАЙСКИЙ

Ами рушкинчето страда от сексуален глад и си спомня с умиление за гларусите по морето... Ой, как грустно! И освен това задава опорни точки, за помияри като Волгин...

:))

Митов ли има опорна точка ?:))) Абсолютно празна глава с "кухи мафиотскки фрази". Това е Надежда Нейнски в панталон . Пълен нещастник,... като онзи педал Кристиян ...не знам какъв си !

Хахааа

Права е вуйната. Не е регулировчик рассия, а инвазор.

Фрунзе

Единственият въпрос е кой е по-голямя курва-тая от снимката или "журналистът" Анзов, внушавайки ми да обичам червените животни...

Покрай дядо Путя ще намраза и руските путки...

Нашето знаме

Немаш грижи, ние сме тук да те приберем при нас и да те сгреем в една силна мъжка прегръдка. С още нещо.

"Журналиста" се оказа дебил, който мечтаел за журналистическа изява и с фалшиф микрофон, от бирена кутийка се внедрил в групата, защото бил единствения представител на българска медия-На камуфлажния му микрофон пишело БЪЛГАРИЯ... Гледах интервюто му- избягал луд, но дебил...

Почти като 'десен' селтак от герб.

Неандерталец

Над 133 милиарда лева е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин!За периода от септември 1944 до края на 1945 г. за издръжка на Съветската армия в България са изразходвани около 25 млрд. и 500 млн. лв., при бюджет за 1945 г. от 48 млрд. лв. Освен всичко в следвоенните години непосилната издръжка е била като на гол тумбак остър нож, тъй като Червената армия предварително е заграбила целия национален трезор.Още в първите дни след 9.IX.1944 г. съветски генерал, придружен от войници, дошъл да иска ключовете от помещенията, където се съхранявало националното съкровище. Разтревоженото ръководство на банката се обадило незабавно на финансовия министър, а той пък от своя страна, паникьосан, на минутата осведомил министър-председателя. Премиерът Кимон Георгиев само безпомощно вдигнал рамене: "Няма какво да се направи - та ние сме окупирана страна." Руснаците нахлули в подземията, опразнили до шушка трезорите и ги натоварили на 8 вагона за Москва.Поради това, че не е правен подробен опис на изнесеното, е трудно да се дадат точни цифри. Може да прозвучи невероятно, но в нито една българска институция няма списък на това, което е изнесено като трофейни архиви от Съветската армия след 9 септември, включително и за културни ценности. На 22 септември 1944 г. Георги Димитров изпраща писмо до Сталин и Вячеслав Молотов, в което посочва: "По места има различни случаи на насилие по отношение на местното население на заетите територии от страна на отделни военнослужещи от тиловите части на Червената армия. Например: а) произволно се изземват от местното население работният добитък, каруци, продукти и друго без знанието на местната власт и без съответното оформяне на документи по изземване на добитък и хранителни продукти; б) произволно се изземват държавни и граждански частни моторни превозни средства и смазочни масла. Това води до срив на есенната сеитба; в) някои военнослужещи в пияно състояние нахлуват през нощта в частни домове в градовете и селата, извършват грабежи, а в някои случаи изнасилват жени и убиват мъже. В с. Дивдядово, Шуменско, между другото, е убит и най-старият член на компартията"

Това по кой курс бе, игнорамуси?

Другарката не 'критикува' Митов, а му прави имич пред глупаците като вас двамата. За да имате все пак какво да отговорите като ви покажат колко проруски са вашите лидери. Иначе току виж сте почнали да сравнявате - от една страна, играем по свирката на Русия за бежанците, brexitа и ООН, от друга, някаква уста чат-пат казва 'този е ного льош'. И се окаже, че нещата са като със Сашо 11, уж голем 'русофоп', а всъщност... Агент :)

"Затрит е интелектуалният и политически елит на страната" -- що не се таковате в таковата с тоя 'интелектуален' елит, бе? България преди 1944-та е била най-бедната държава в Европа. БВП една пета от този на Австрия или Белгия през целия период на Третото царство, икономически ръст около нулата, 90 процента бедняци с малка нива и два вола. Никакво образование, никакво здравеопазване, евтин износ на селскостопанска продукция. Шест преврата, две национални катастрофи, загуба на огромни територии и 1/4 от националното богатство.

THE REFORMIST

Това, което описваш, е съдбата на повечето европейски народи. Ти знаеш ли какво са били немците след края на ПСВ? Точно това, което описваш. На България беше отнета възможността да се възползва от плана „Маршал“, от демократизацията, която последва след 1944 г., от това да търгува свободно с целия свят, да пътува свободно, да създава заетост свободно (business буквално е заетост), да обменя идеи със Запада, защото, спор няма, Западът от 1944 до 1989 г. изпревари в пъти СССР и кръжащите около него верни песове. Никой няма право да те застреля без съд и присъда. А сега комунистите, предрешили се като ГЕРБ-ери и какво ли още не, продължават да ни теглят към ориенталско-азиатско-степно-сатрапския модел на управление: смесица между Путин и Ердоган. Не, не, не, не, не, не искаме да сме това. Аз искам България да е чиста и свята република, да бъде като Швейцария, като Австрия, като Ирландия, която отбеляза 9% ръст на БВП! Не искам да сме като държавите от евразийската шир. Източна Европа има дълг към Западна Европа да я върне към корените на свободния пазар и свободното общество, защото твърде много маркузиански социализъм се изля в Западна Европа и я превърна в беззащитна и сляпа старица, която всякакви хора я нападат, защото били „различни“. Днес, за да успееш в Европа, трябва по всяка възможност да си от някое малцинство, защото тогава всички закони и учреждения са на твоя страна!

Тютюнев монопол

Как се развива стопанството в този период от време? През 1921 г. в Царство България има 1544 промишлени предприятия (включително насърчаваните от държавата) с общо 55 000 работници. През 1928 г. е приет Закон за насърчаване на местната индустрия, който предвижда безмитен внос на непроизвеждани в България машини и съоръжения, безплатно отпускане на държавни и общински земи за строеж на фабрики, намаление с 25 до 30% от тарифите на БДЖ, освобождаване от някои данъци и такси и др. До 1929 г. (от 1923) индустриалното производство в България се увеличава с 88% , или средногодишен ръст от 11%. Една от причините за това е силният протекционизъм на държавата. През 1941 година индустриалната продукция възлиза на 18,16 млрд. лв. срещу 11,16 млрд. лв. през 1934 г. при средногодишен ръст от 6,9%. Водеща е хранително-вкусовата промишленост / 62%/. В предприятията с над 50 работници работят 75,2% от всички работници в промишлеността, а с над 200 работници – 40%. Икономическият възход на България в навечерието на Втората световна война може да се види, като се направи сравнение на нейните постижения с тези на съседните държави. Да вземем само пшеницата. На глава на населението в кг през 1938 година тя е била 280 кг за България, 142 – за Гърция, 245 – за Румъния, 248 – за Турция и 197 за Югославия. В началото на 30-те години с приемане на различни закони земеделското производство се увеличава средно с 18% за периода 1934-1939 г., а увеличението на земеделската продукция е около 70% в сравнение с довоенното ниво. През1939 г. доходът в земеделието нараства с 37% в сравнение с 1935 г. Средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.

США обвинили Асада в нарушении перемирия в Сирии 12 марта 2016, 00:34 США обвинили Асада в нарушении перемирия в Сирии Джон Кирби ipnews.in.ua Госдеп США обвинил правительство Сирии в нарушении установленного в конце февраля перемирия, призывав Россию повлиять на режим Башара Асада. Об этом пишет BBC.

всем похуй.

Строго секретно: Самолетоносачът „Адмирал Кузнецов” – гордостта на Кремъл Последна редакция на 11/03/16 15:13 20 Срещу една каса водка можеш да се разходиш на „чудото“ на руския флот Георги Георгиев, istinata.bg Преди време моят кореспондент в Москва се разходи до Мурманск и срещу каса водка за вахтения офицер се качи на борда на „гордостта” на руския флот – самолетоносача „Адмирал Кузнецов”, малко преди да потегли за далечно плаване. Вече качил се на палубата, срещу 5000 рубли (около 100 лв.) в брой му разрешили и да заснеме новите високи космическите технологии, както и да се разходи из основните сектори на кораба. Предоставяме на нашите читатели кратък репортаж от тази разходка, преки впечатления на екипажа, както и снимков материал.

Как се развива стопанството в този период от време? През 1921 г. в Царство България има 1544 промишлени предприятия (включително насърчаваните от държавата) с общо 55 000 работници. През 1928 г. е приет Закон за насърчаване на местната индустрия, който предвижда безмитен внос на непроизвеждани в България машини и съоръжения, безплатно отпускане на държавни и общински земи за строеж на фабрики, намаление с 25 до 30% от тарифите на БДЖ, освобождаване от някои данъци и такси и др. До 1929 г. (от 1923) индустриалното производство в България се увеличава с 88% , или средногодишен ръст от 11%. Една от причините за това е силният протекционизъм на държавата. През 1941 година индустриалната продукция възлиза на 18,16 млрд. лв. срещу 11,16 млрд. лв. през 1934 г. при средногодишен ръст от 6,9%. Водеща е хранително-вкусовата промишленост / 62%/. В предприятията с над 50 работници работят 75,2% от всички работници в промишлеността, а с над 200 работници – 40%. Икономическият възход на България в навечерието на Втората световна война може да се види, като се направи сравнение на нейните постижения с тези на съседните държави. Да вземем само пшеницата. На глава на населението в кг през 1938 година тя е била 280 кг за България, 142 – за Гърция, 245 – за Румъния, 248 – за Турция и 197 за Югославия. В началото на 30-те години с приемане на различни закони земеделското производство се увеличава средно с 18% за периода 1934-1939 г., а увеличението на земеделската продукция е около 70% в сравнение с довоенното ниво. През1939 г. доходът в земеделието нараства с 37% в сравнение с 1935 г. Средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.

тука е така

Таварищата да си гледа нейната държава че като гледам никой не я признава за държава и единственото заради което я признават е военната й сила!Слаба държава!

Никой не я признава, само дето е една от пет, дето има право на вето в ООН. И право на вето с оръжие, ако си го поиска.

TheRock

На руската мърша - Борис Анзов, да бъде отнето българското гражданство и да бъде натирен в БЮРМ!!! Наистина трябва да пренапишем историята си, която е фалшифицирана като почнеш от чехи и германци, та свършиш със сърби, руснаци и турци!!! Русия е ОКУПАТОР за периода 44-54 и това е исторически факт, под нейна диктовка в България се налага зловещ комунистически режим унищожил цветът на българската нация и обрекъл нацията на бавно обезличаване и порусначване, помакедончване и посръбчване! Под руски диктат беше проведен най-гнусния експеримент - помакедончването на българите в днешна Македония. След това, пак под руски диктат, беше преведен друг гнусен експеримент, т.нар. "възродителен процес". Накрая и аз бих възкликнал като Захари Стоянов: НЕ ВИ ЩЕМ НИ МЕДА НИ ЖИЛОТО "братушки"!!!

Твойте данни ти казват това, което и аз. От работна сила над 2 милиона души, промишлените работници преди 44-та не достигат и 80,000, под 5 процента. В Европа по това време индустрията е работодател на половината работна сила, а услугите - на около 20. 20 са заети в земеделско производство и изхранват останалите. У нас - 3 милиона селяни, 100,000 лека промишленост и още толкова държавни и общински служители. 'Ръст' от 11 процента от база нула е пак база нула. Факт: България преди 1944 няма индустрия, затова сравняват 'пшеницата', а не, да кажем, някакво технологично производство. Фабриките са допотопни, внос на изхвърлено старо поколение машини, най-вече печатници. БВП е, както вече казах, около 20% от този в Европа. Сравнението с останалите балкански държави също не е добро за нас - Гърция и Румъния имат по-високо БВП, макар че е незначително. Водят ни с промишлено производство, нищо, че и при тях е като при нас. Извод: 'развитата' България преди 1944-та е идиотски мит, който не почива на факти.

И между другото, за номиналното 'увеличение' през 1939-та има осъдени, щото тогава пускат голямата печатница. Изнасят БВП за Германия срещу пари, които печатат сами. Инфлацията през войната от печатането между 35-39 хвърля икономиката в такъв ступор, че посрещат съветската армия със цветя. Както ти казах, икономически игнорамус си и преписваш от икономически игнорамуси.

AAA

При положение, че Русия (разбирай Путин и компания) са нарочили целия свят за враг и са се обърнали с дупето си към всички остганали, какво очакват? Някой да ги погали отзад или просто да им го навърви? Със заник, насочен към цивилизацията могат да очакват само силни анални болки. Е, за някои ще е приятно.

destilator

Този Анзов явно работи за руските служби.

Ivorix

Она с ума сошла! Неуместно е наистина да сравняваме ПР-патка с външен министър от Европейския Съюз. ТОЧКА!

Borisov

В оригиналната статия на Митов се казва "Редом до тях се нареждат украинците, беларусите, финландците, румънците, които, дори без да гонят геополитически интереси, са се присъединили към българското опълчение и руските освободителни войски" В тази статия пише, че "Захарова коментира пасаж от статията на Даниел Митов, в който се говори, че в Руско-турската освободителна война са се присъединили украинци, белоруси и финландци, които са имали свои геополитически интереси. " Разликите са видни. Тя ли е преиначила, или тук нещо е сбъркано?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.