Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Учениците в България имат най-лоши резултатите в сравнение с връстниците си в Европейския съюз. Изводите са от мониторинговия доклад на Европейската комисия, посветен на образованието в страните от ЕС. 

Ето и някои от неприятните тенденции в българското образование, изведени в доклада:

- България има най-висок процент от всички държави-членки на ЕС-28 на ученици с ниски постижения по четене, математика и природни науки;

- Процентът на заетост на наскоро дипломиралите се е 52,6%, а за ЕС възлиза на 70,8%;

- България и Румъния са на последните места по участие на възрастни (от 25 до 64 години) в дейности по учене през целия живот;

- Около половината от всички студенти в България учат в шест от общо 52 професионални области: икономика, администрация и управление, право, комуникации и информационни технологии, педагогика и туризъм.

- България е сред държавите-членки на ЕС, с най-висок процент на лицата на възраст между 20 и 34 години, завършили висше образование и заемащи работни места, които традиционно не изискват такава степен на квалификация.

България има и втория най-нисък процент, който се отделя за образование. Въпреки лекото повишение от 3,8 на сто през 2013 г. , той остава доста под средното ниво за ЕС от 5 на сто, пише в доклада.

В него се обръща внимание и на трудния достъп до образование на децата в неравностойно положение, отбелязва се и че една четвърт от ромските деца между 7 и 15 години не посещават училище. Увеличил се е процентът на ромските деца в предучилищна възраст между 4 и 7 години, които посещават занимания, но все още той е под 50 на сто - 42,7%, се казва в доклада.

Ключови думи

Коментари

Голямата далавера

Закон и ред 2016-03-11 16:31:07 При спецакция служителка на „Агромах“ се е опитала да изнесе в сак 1 000 000 евро Специализираната прокуратура, ГДБОП и НАП разкриха организирана престъпна група за данъчни измами

Хахааа

Е, и, т. нар. елит на територията е масово с ниска функционална грамотност. Пускаш телевизора и оттам те залива цялата функционална неграмотност на депутати, министри и пр. Че ние по неграмотност си ги избираме. Няма проблем.

Петър

Прекалено политкоректна статия. Индобългарите от мъжки пол се записват в училище с единствената цел да добутат до 8-ми клас, за да могат да вземат книжка. Индобългарките, след десет годишна възраст не ги търсете, просто ги пращат да си търсят мъж. А най-големия проблем са делигираните бюджети, чрез които се създава армия от дипломирани неграмотници.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.