Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сряда вечер. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание разглежда проектозакона за електронната идентификация. Всичко върви по план, докато председателят на комисията - бившият вътрешен министър и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов - не предлага два текста от преходните и заключителни разпоредби да отпаднат. Това би означавало новите български документи за самоличност да нямат електронен чип за идентификация - т.е точно обратното на онова, което предлага министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, също от ГЕРБ.

Това не е първият сблъсък на предвожданото от Цветанов мнозинство с думата „електронно“. Докато официалната позиция на партията ГЕРБ е да подкрепя въвеждането на електронното гласуване, подписан от Цветан Цветанов проектозакон на ГЕРБ предвижда това да стане на парламентарните избори през 2018 година, но само експериментално, само в някои райони, и само за сведение. В четвъртък Народното събрание прие на първо четене както този, така и по-нетърпеливия проект на Реформаторския блок, а самият Цветанов реагира емоционално, че не бил против поставянето на чип в документите, обаче куп други правни аргументи не му позволявали да замълчи пред „заинтересованите кръгове“. Тази риторика не може да замъгли очевадните причини за тази съпротива. А те са поне три:

Машината за избори

Ускореното въвеждане на нови документи за самоличност с електронна идентификация ще направи невъзможно да се отлага въвеждането на дистанционно гласуване по интернет. Това означава, че всеки, който желае, ще може да гласува от всяка точка на света на български парламентарни или президентски избори, както и на референдуми. На думи тази идея се подкрепя от мнозинството в Народното събрание, още повече, че над милион и 800 хиляди души гласуваха точно за това по време на референдума, проведен заедно с последните местни избори.

На практика обаче воденото от Цветанов мнозинство се опитва да отложи по всички възможни начини модернизирането на начина за гласуване – независимо дали става дума за дистанционно електронно или машинно гласуване. Обяснението за това е много просто – всяка стъпка напред към електронизация на изборния процес намалява значението на създадената от Цветанов изборна машина. От доста време насам процентът на недействителни бюлетини расте постоянно, все по-висок е процентът и на сгрешените протоколи, които по правило се оказват в полза на партията-победител. Властелинът на най-ефективната изборна машина е именно председателят на парламентарната група на ГЕРБ. При въвеждане на електронна или машинна система за гласуване тази роля ще избледнее. Не ролята на ГЕРБ, защото в момента няма причина партията на Бойко Борисов да не е първа политическа сила на каквито и да било избори. Но пък ролята на втория в партията вече няма да изглежда чак толкова безценна.

Машината за назначения

Въвеждането на единна електронна идентификация и в документите за самоличност означава едно – всеки български гражданин или фирма да може да контактува с всяка институция, почти неограничено и за всичко. Това на практика е обсъжданото от почти две десетилетия електронно управление, което веднага би спестило огромни разходи на гражданите и на бизнеса. Но и веднага би направило излишни огромен брой чиновници в администрацията.

Точно това ще представлява ефективна административна реформа, която да не е подчинена на интереса на назначаващия – т.е. на управляващата партия, а на интереса на гражданите. Със сигурност това ще доведе до сериозни съкращения в администрацията и до сериозно ограничаване на възможностите за дребна чиновническа корупция. Но тъкмо от нея се възползват всички управляващи партии в България. Нито един властелин на партийните структури няма интерес от административна реформа, която ще му отнеме козовете да набира, назначава и размества кадрите. Както и да печели от всичко това.

Машината за минало

В конкретната ситуация в България имаме и личностно противопоставяне – бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов използва целия си наличен партиен ресурс, за да бойкотира начинанията на настоящия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Ревността за поста не може да бъде омаловажавана, но основен тук е структурният проблем – желанието (осъзнато или не) да се запази статуквото. България се управлява от силни в момента фигури, които не изгарят от желание да изказват идеи за бъдещето, но са изключително ревностни в усилията си да запазят настоящето.

Парламентарната група на ГЕРБ вече е дала няколко доказателства в тази посока – още преди електронната идентификация и електронното гласуване, точно тази група, начело с Цветанов, внесе промени в Закона за съдебната власт, които бламираха правителството и обслужваха статуквото в системата. Тези три причини са достатъчно сериозни, за да провокират размисъл в редиците на най-голямата управляваща партия ГЕРБ. Тя има структурен проблем, който може да приема и като персонален. Лесно е да го наречеш Цветан Цветанов. Трудно е да го решиш.

Коментарът е от Дойче веле.

Ключови думи

Коментари

Мхм

Заради този урод блокираха и съдебната реформа, понеже Цацаров го държеше за топките. Ще бъде запомнен като най-долната отрепка в историята на България.

Avatar

Статията не е за другара Костов, а той без съмнение държи титлата "най-долната отрепка в историята на България".

една българка

Изключително точни думи на точните им места.Г-н Борисов, имате ли нещо да добавите по тези три "препъни-камъчета" на Вашия главен кормчия Цв.Цв., който много скоро ще Ви потопи лодката с този сгрешен курс...и мании за величие!

Майничка

Иване, стой си въс Филибето и не пиши глупости! Какво ти разбира продажната талибанска глава от лични документи и т.н.? Ако беше добронамерен, щеше да цитираш вчерашното интервю на Цветанов, където той обясни, че първо ще се промени закона за личните документи, след това ще се създаде новата структура в МВР и чак тогва ще се прецизират изискванията по ел.индентификация. Колко страни в Европа имат такава идентификация, та си се юрнал да врякаш?

да се знае

Никой,освен родата?,не чете на Цъфтан Простия интервютата,майна,за да ги цитира после!

анонимен

На противниците на електронното управление с предимство и безплатно ще бъдат раздавани портативна ,,Марица" и комплект листи формат А-4 срещу ненужните компютри.

Дай ми три.

Личи си, че техническите познания на Бедров са му изиграли лоша шега и се е изложил тотално не само пред българските, но и пред западните читатели. Абсолютно невярно и наивно е твърдението, върху което се градят тезите на Бедров - "Ускореното въвеждане на нови документи за самоличност с електронна идентификация ще направи невъзможно да се отлага въвеждането на дистанционно гласуване по интернет". Едното няма нищо общо с другото! Твърдението на Бедров е равносилно на твърдението, че като имаш карта "Виза" или "Мастеркард" от ОББ, можеш да теглиш пари от Райфайзен или Пощенска банка, без да имаш сметки в тях. Пълна простотия, Бедров. Картата с електронен чип и лула тютюн не чини, ако няма изградена система, която да я чете и да предоставя някакви услуги на базата на идентификацията на собственика. Казано като за технически профан, това е като да раздадеш банкови карти, ама да нямаш банка. Единствената операция, която може да извършиш с такава карта е да я пъхнеш в банкомата, а той да ти я глътне като фалшива и невалидна. От там на сетне целият текст е за боклука. Но аз съм далеч от мисълта, че Бедров е чак толкова тъп. Просто се прави на ударен, за да може да оплювателства по Цветанов и ГЕРБ, което е задача номер едно пред цялата костово-прокопиева мафия, част от която е и другаринът-автор.

таран

В Чехия няма ли психиатри бре,Стоене?Вече си много зле!Много внимавай,някой път вместо да изхвърлиш фаса през терасата,да не скочиш на тротоара самия ти!Притесняваме се вече за теб,чичка!

анонимен

С респект и страх от сянката на Иван Костов.

Просто, бе, Уили!

Цветан Цветанов е изпълнителят, а Борисов му нарежда. Има ли наивници, които да си мислят, че Цветанов върши тази подривна дейност на своя глава?! Целта е хем вълкът да е сит, хем и агнето да е цяло. Ако много се разсмърди, Борисов отменя гласуването в парламента на проблемните проекторешения, внесени от Цветанов и така бат' би Бойко Банкялийски отново се завръша на бял кон чист като сълза.

герб>БКП

Борисов,нарежда за хъшлашките неща:поръчки,"пръчки"...ей,таквиз,"дребни" работи!За друго,пипето му не стига!Цветанов,има свободата да чини що си ще из тяхната гербава сбирщина!Важното е,всичко да е "стабилно"!Стабилните,явно не са чели "Приказка за стълбата"!Ще я прочетат обаче...някога!

:)

"От доста време насам процентът на недействителни бюлетини расте постоянно" - Очаквайте и скокообразно нарастване, ако се въведе задължително гласуване. За недействителните бюлетини на партийните листи в местния вот е виновно скопяването на референдума за повече мажоритарност, а не "изборната машина на Цветанов". При задължително гласуване "кукиш" ще получи значително представителство в парламента, може и мнозинство. :)

Цвъцето се готви да сложи в листата за депутати за следващия парламент, чистачките на Боко от летището и да "изчистят неговия имидж и на парламента"!

Герберастия + Боконанизъм + Цвъковщина = 0 - Докога?

Avatar

Десебарски интелект. П* + П** = ВНЛ Легенда: П* - Пеевски П** - Пърдан

Avatar

За поправените протоколи и недействителните бюлетини - разполагам с информация от първа ръка! Населението или т.нар. народец е толкова неграмотен и тъп, че на места не могат да се намерят и двама свестни човека, че да ги сложиш у изборната комисия! Такъв е мат'ряла, дето се цупи, че го подценявали западните инвеститори и строяли само фабрики за тапицерии на коли и за капачки за буркани. То не може една бюлетина да попълни, LCD дисплеи за Самсунг иска да прави. Вижте се и тука, абсолютно всичките костококови бацили, дето се самообявявате за "интелигенция", две изречения не можете да напишете, без да нацвъкате поне пет правописни грешки! Резилници и лешпери с претенции!

армен

червен дирник

Шерлок

Ей,това е трола Стоян Стоянов/в клуб Z-Avatar,във фактор.бг-Пешо Пръча/.Стоян Стоянов Българомразец,родом от Свищов,понастоящем слугуващ в чешко!Преди време оплю обилно жителите на Мизия,след наводнението,че били нагли,нахални и огрухани селяни/като че ли,самият той е от Версай!/,сега храчи по форумците тука,че са "резилници" и "лешпери"!Подозирам,че се надява да го баннат и от Клуб Z за модераторстване,както от capital.bg,за да може отново да се "оплаче" в любимия си сайт ПИК!Рядко срещан зъл човек е г-н Стоянов!Veritatem dies aperit.

И аз съм за правопис, но също и за това такива като тебе да ги давят в реката преди да са прописали.

"Това означава, че всеки, който желае, ще може да гласува от всяка точка на света на български парламентарни или президентски избори, както и на референдуми." -- Бедров, електронното гласуване значи само едно - че Цв.Цв. няма да има нужда да фалшифицира протоколи. Ще ги фалшифицира некой Константин Мишов с много по-малко фанфари.

Щях да отговарям на Аватарчо,но той напоследък е пространен и дори не го зачитам.Предпочитам да похваля Иван Бедров и статията му.

Avatar

"Аватарчо" горещо ти благодари, че си му спестил словоблудствата си!

Ilian Vassilev 1 час · Този човек има проблем с логическите връзки в мислене и говорене. На този етап никой в Парламента не мисли за конкретни фирми - това е предмет на бъдещ и вероятен търг. Да се обвърза волята на милион и осемстотин хиляди с лобизъм си е диагноза. Да се спекулира с това, че някой имал полза от конкретна фирма е блудкаво, да не кажа по-силна дума. Цветанов се самоопровергава защото твърде, че проблемът е технически - през кой закон трябва да мине "чипът върху електронните карти". Следователно сам признава, че не може да става въпрос на лобизъм - законите са неутрални и в двата случаи ще има търг и някой ще спечели. И последно - следете какво става в ГЕРБ - Цветанов ще става все по--явен в стремежа си да държи партията в услуга на Кой? Борисов ще има нарастващи проблеми, затова за дясното е добре да държи вратата открехната към него. Радан Кънев е прав, че е лесно да се назове проблема, трудно е да се реши. Силата на хора като Цветанов изчезва при осветяване и повече фокус на обществено внимание. Свикнал е зад кадър, в сянката на Борисов да си плете мрежите - осветете ги. Това ще бъде достатъчно.

Сашо Единайсет

Винаги готов!

герб>БКП

Цъфтан е злият "гений" на ГЕРБ!И,Борисов,го знае,но го е страх да го разкара!Преди 17год.,Ив.Костов,през декември 1999 г. в правителството си извърши редица кадрови промени. Отстранени са и тримата заместник министър-председатели – Александър Божков, Евгений Бакърджиев и Веселин Методиев.КОГА БОРИСОВ ЩЕ СИ ПОЗВОЛИ ДА ОТСТРАНИ,НЕДОРАЗУМЕНИЕТО ЦВЕТАНОВ?НИКОГА!ЗАЩОТО,ДВАМЦАТА,СА СВЪРЗАНИ КАТО ЗЪБЧАТКА!НЯМА ЛИ ГО ЕДИНИЯТ ЗЪБ,ДИСКА ГЕРБ ЩЕ ЗАБУКСУВА!Затова се държат един-друг,като Пижо и Пенда,и царувайки потапят държавата си!Как е възможно,тия двамата,да управляват България?КАК?

:)

Един задочен спор с Илиян Василев: "Докато Борисов разпознава като главен опонент ДСБ и Радан Кънев, протестиращи съдии и следователи, той ще бъде разглеждан като част от антиреформисткото статукво - ДПС, БСП, АБВ, националисти. Не е важно какво казва по въпроса той или Кънев, важно е какво реално прави, докато се бори с ДСБ за надмощие в дясно? И отговорът е нищо." - ДСБ не е главен опонент, ДСБ просто е част от синьо-червената мъгла. А нищоправенето: Реформата срещу олигополията тече по всички направления. Олигархията, тази дето цица от всички по малко, дето цица от пенсионните и здравните осигуровки е притисната от реформите на ДЗПО-то и здравната реформа на Москов. Олигархията, дето цица от малко цицки по много, също е притисната. Притисната е от новия ЗОП и новите процедури. И колкото и да грачат срещу новия ЗОП, време е да видим дали един отворен закон може да доведе до консистентни и кохерентни решения на изхода, за разлика от съдебната практика. Притисната е и олигархията, която цоца от контрабандата, а тя е с най-дълбоки комунистически корени още от тошово време. Тук мерникът е вдигнат към милиард на месец, а не като в Румъния за по няколко десетки, или стотина хиляди. Съдебната реформа пък атакува фронтално последния защитен вал на комунетата. Именно във вида, в който се случва, а не в Радан -Христовия вариант. Преки избори, явен вот, наченки на децентрализация на прокуратурата, дебат за консистентността на съдебните решения... Всъщност именно сега сме около точката на пречупване към необратими промени! Е, тази промяна си има и противници - Радан, Миков, Доган...

Мизерник, започваш като син, а завършваш червен.Нещастници.

На училище в Австрия

На училище в Австрия В края на срещата председател на Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия Отмар Карас запозна Цветан Цветанов с решението на Съвета на ЕС за удължаване на санкциите срещу Русия.

Трите причини -- това са трите мозъчни гънки на цвъки, предполагам.

Де да беше така

герб>БКП

Цъфтан е злият "гений" на ГЕРБ!И,Борисов,го знае,но го е страх да го разкара!Преди 17год.,Ив.Костов,през декември 1999 г. в правителството си извърши редица кадрови промени. Отстранени са и тримата заместник министър-председатели – Александър Божков, Евгений Бакърджиев и Веселин Методиев.КОГА БОРИСОВ ЩЕ СИ ПОЗВОЛИ ДА ОТСТРАНИ,НЕДОРАЗУМЕНИЕТО ЦВЕТАНОВ?НИКОГА!ЗАЩОТО,ДВАМЦАТА,СА СВЪРЗАНИ КАТО ЗЪБЧАТКА!НЯМА ЛИ ГО ЕДИНИЯТ ЗЪБ,ДИСКА ГЕРБ ЩЕ ЗАБУКСУВА!Затова се държат един-друг,като Пижо и Пенда,и царувайки потапят държавата си!Как е възможно,тия двамата,да управляват България?КАК?

Радев

Докато тия боклуци Кратуната и Шестака не бъдат изметени, България няма да се успокои.

Avatar

За тренировка може да идете да метете на Позитания и в лабАраторията. А България си е съвсем спокойна, отрепките като теб не са България. И колкото сте по-неспокойни, толкова по-добре за нацията.

Стоян Хлебаров

ИМА И ОЩЕ ЕДНА ЛИЧНА ПРИЧИНА,КАСАЕЩА ЦВЕТАНОВ! Измисля си нескопосни тези,/като тази за лобизъм в полза на определени фирми/,ЗА ДА НЕ ДОПУСНЕ ИЗСВЕТЛЯВАНЕТО И ИЗЧИСТВАНЕТО НА ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС!?Защото знае,че само по старите правила,може да купува гласове,да печели избори и ...да бъде ценен за своя господар-Борисов! С НОВИТЕ ПРАВИЛА,ЦВЕТАНОВ ЩЕ СТАНЕ НЕНУЖЕН ЗА ГЕРБ СЪС СВОЯТА ОГРАНИЧЕНОСТ И ЧЕНГЕДЖИЙСКИ ПОХВАТИ! Това е истината за неговото безпокойство от промените! ЦВЕТАНОВ СЕ ПРЕВРЪЩА В СПИРАЧКА НА ПРОМЕНИТЕ И В ЗЛО,НЕ САМО ЗА ГЕРБ,НО И ЗА ДЪРЖАВАТА НИ!

МАРИЯ

ТОЗИ ВИФАЖИЯ ГОЛЯМ ТАРИКАТ СЕ ИЗВЬДИ.

ozzy

"Няма разлика между това какво се случваше при Станишев и какво сега. Няма разлика между Батко и Братко, за които еврофондовете бяха бащиния. Както и по времето на Цецо/Цветан Цветанов, бел.ред./ и неговия кумец, които считат, че Черноморието им е бащиния, че част от програма "Натура" им е бащиния. Няма такава разлика"

ozzy

Преди две години фирма "Ти Ви Би" прехвърли на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени. По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец. В края на миналата година стана ясно, че "СЛЕ груп" е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв. До разкритието се стигна, след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните, които са в защитена зона по Натура 2000 и започва строителство на ваканционно селище.

Трол-007

ЦЕНТРАЛНО-ГРАДСКИТЕ ИНТЕЛИГЕНТИ Пърдан, Гроздан, Гномът, Кадиев, Тетито и ГАЗОВИЯТ КРАЛ Сашко искат само те да управляват, а ние останалите да гризем дървото!?

Avatar

"Интелигенти" задължително трябва да е в кавички!

Бедров докато си напише статийката и тя вече звучи неактуално. Събитията са го изпреварили. Случва му се вече за 6ти път.

Чудесна статия но почива на недоказаното твърдение че има атака срещо електронното управление

socialen

Народът не може да ги гледа и спря да гласува. Сега се опитват да забаламосат сънародниците ни зад граница да ги легитимират.

рецидивист

Няма управия, приятели. Каквито и да са електронните измишльотини, с които ни забаламосват, и които ние, кой знае защо, с наслада и стръв коментираме, истината си остава една: ние сме изначално прецакани и поне засега нямаме полезен ход. Zugzwang! Дори да допуснем недопустимото, че всички избори ще бъдат до съвършенство честни и неподкупни, кого ще изберем? Този, когото ни посочат новите-стари ченгета? Точно така! Ами че то няма други. Колко е просто! "О, спи ли Бог, о, Бог не види ли?" Боя се, че и Той не е в състояние да ни помогне.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.