Само един световен лидер иска "Брекзит" - Владимир Путин. От съобщенията в туитър на руското посолство до изработването на програмата на телевизия Russia Today - Кремъл натиска за излизане.

Защо? В малка Англия може да не сме го забелязали, но Русия извършва стрес тест на ЕС. Кремъл, изнервен от банковите санкции на ЕС, наложени като наказание за нахлуването в Украйна, натиска възможно най-силно Европа да промени решението си. Със стигнали дъното петролни цени Москва върви към финансовата пропаст и иска да свали тези европейски санкции.

Първото оръжие на Москва са сирийските бежанци. Върховният командващ силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав предупреди, че Русия заедно с режима на Асад "превръща в оръжие миграцията в опит да се пребори с европейските структури и да победи европейската решителност". Сега руските самолети бомбардират граждански райони и превръщат Северна Сирия във фабрика за бежанци. като ги кара да тръгнат към Германия, Русия се надява да принуди Берлин да вдигне санкциите в отчаяното му желание да спре бежанците.

Второто оръжие са европейските фашисти. някогашен спонсор на крайната левица, Кремъл сега е европейският спонсор на крайната десница. Това се прави съвсем открито във Франция, където ксенофобският Национален фронт на Марин льо Пен е  финансиран от руски банки. В Централна Европа - тъмното огледало на опитите на ЕС да наложи демокрация в бившия СССР, руското разузнаване отглежда и финансира нелегалните крайно десни движения. И всички те са заклети антиевропейци.

И каква е наградата за Москва? Главата на Ангела Меркел. Експерти от НАТО предупреждават, че Москва се опитва "да смали Ангела Меркел" - човека, налагащ консенсуса в ЕС за санкциите. Кремъл се надява пропагандата да подпали Европа на крайната десница и бежанците. Русия хвърли сили в телевизията и YouTube, за да подклажда антибежанска истерия в целия ЕС. Посланието е грубо и ясно. Антиимигрантските партии постигнаха значителен успех на последните избори в Словакия.

Не ви се вярва ли? Вижте Russia Today - "изнасилването от мигранти" е постоянно новинарско събитие. Берлин твърди, че тези истории са фабрикувани, и нареди на контраразузнаването си да разследва руската пропаганда и бежанците. Твърди се, че Ангела Меркел била "лично заинтересована" от това разследване.

Това изглежда страшно отдалечено от света на Борис Джонсън и Майкъл Гоув (кмета на Лондон и правосъдния министър, които са начело на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС - б.р.). Докато привържениците на "Брекзит" разпалено говорят за свободна търговия и швейцарски модел, сякаш сме в Европа от 1996 г., Европа от 2016 г. се превръща във все по-мрачно място.

Сега Кремълската пропаганда активно работи за "Брекзит". "Спутник", Russia Today и дори руското посолство представят всичко в полза на "Брекзит", като дават трибуна на най-заклетите привърженици на "Брекзит", като игнорират кампанията за оставане в ЕС. Путин има две цели. Първо, той иска да спре разширяването на Европа, като осигури попадането завинаги на държави като Украйна и Грузия в зоната на полумрака между Европа и Русия, където той може да извърши военна намеса, когато поиска. Второ, той иска 500-милионният европейски блок, който превръща в джудже 143-милионна Русия, с неговата повече или по-малко обща външна политика, да се разпадне, като остави 28 разделени и скарани малки страни, които Русия да може да разделя и владее.

Предупрежденията на германски представители не бяха чути. Председателят на влиятелната германска Комисия за външни работи Норберт Рьотген предупреди, че Русия може да започне да финансира групи, искащи "Брекзит". "Всичко, което отслабва Запада и европейците, е много ценно за Русия и Путин", каза той.

Привържениците на "Брекзит" наблягат на британските и само на британските интереси. Те игнориран факта, че стъпка, която може да бъде или да не бъде добра за британската търговия, може да помогне и на враждебен, реакционен диктатор да постигне целите си. Това не е толкова забавно като това Англия да тръгне да завзема отново бившите си колонии. тъжно то е, че истинската Европа е под натиска на Путин. Разбит ЕС с разпадащ се на парчета единен пазар, който ще позволи на руското посолство да бъде много по-влиятелно от британското за повечето останали в него страни, е много по-лошо за нас от днешното статукво.

Това, разбира се, е най-лошият сценарий. Но е достатъчно голям риск за нас, за да помислим добре, преди да пуснем бюлетините си на референдума. Има няколко други по-бецболезнени начина да се справим с прекалено многото регулации в ЕС, източноевропейската имиграция и социалната ни система.

----

* Авторът е написал книгата "Крехката империя - как Русия се влюби и разлюби Путин". Препечатваме коментара му от в. "Индипендънт".