Бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков днес обяви, че в областта на обществените поръчки, и по-точно, в строителството, има картел. 4-5 фирми имат огромна успеваемост в обществените поръчки, а една от тях е участвала напоследък в 400, като е спечелила 390 от тях, каза Дянков.

ДЯНКОВ: ИМА КАРТЕЛ: 4-5 ФИРМИ ПЕЧЕЛЯТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

За своето твърдение той използва информацията от правителствения Портал за отворени данни (https://opendata.government.bg/), където е публикувана информация от Регистъра на обществените поръчки за сключените договори през периода 01.01.2007 г. - 31.12.2015 г.

Клуб Z използва търсачката на сайта "Биволъ", за да намери компаниите, които са спечелили най-много обществени поръчки, свързани със строителство, както и съответно тяхната успеваемост.

Ето Топ 20 на фирмите, подредени по обща стойност на поръчките, в които те са участвали в консорциуми.

Кои са компаниите с най-висок процент на успеваемост? Консорциумите, в които участва свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98" печелят в 96% от процедурите, в които са участвали. Но "ГБС-Инфраструктурно строителство" и "Главболгарстрой", които са с общи мажоритарни собственици, успяват още по-добре - съответно в 97% и 98% от конкурсите.

А "Енергоремонт Холдинг", която е специализирана в изграждане и рехабилитация на енергийни мощности, печели в 99% от случаите.

Компанията "Балканстрой" също има по-висок процент на успеваемост (98%) от "Водстрой 98". Варненската "Инжстройинженеринг" също печели в 96% от случаите.

Любопитна подробност е, че свързваната с бизнесмена Валентин Златев "Джи Пи Груп", както и "Трейс Груп Холд", поне според тези числа, работят в доста по-конкурентна обстановка, печелейки съответно в 60% и 65% от случаите, когато са участвали в консорциуми.

И все пак, въпреки, че "Водстрой 98" е лидер по стойност на поръчките, спечелени от консорциумите с нейно участие, компанията е спечелила самостоятелно проекти за 49,7 млн. лв., което я нарежда на предпоследно място в класацията.

Двете фирми на ГБС - "Главболгарстрой" и "ГБС - Инфраструктурно строителство" издърпват много напред с общото си участие в консорциуми за почти 1,7 млрд. лв., като самостоятелно спечелените от тях поръчки са за над 513 млн. лева.

По този показател следващата фирма изостава доста - "Хидрострой", с преки поръчки за почти 280 млн. лева.

Но ако се върнем на изказването на Дянков от сутринта, в Топ 20 на строителите не откриваме компания, която да е участвала в 400 поръчки и да е печелила 390 от тях.

ТОП 20 - НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ С ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА