Един зам.-министър и един депутат потвърдиха изнесеното от Реформаторския блок вчера, че последните промени в Закона за енергетиката по проекта "Южен поток" са приети с участието на руския газов гигант "Газпром".

"Разбира се, че са съгласувани", е отговорил зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов по време на кръгла маса за "Южен поток" в парламента, предаде Дневник. 

"Просто сме коментирали някои неща с тях, имало е коментар. Но в никакъв случай не мога да се съглася, че е под натиска на "Южен поток Транспорт". Това просто не е вярно", обясни зам.-министърът. 

Вчера Реформаторите публикуваха отворено писмо до медиите със заглавие "Конспирацията "Южен поток". Те са получили опис на всички документи по проекта, които се съхраняват в Министерството на икономиката. Заглавието на едното писмо е за "морски газопровод", а то е изпратено от компания, доминирана от "Газпром". Няколко месеца по-късно депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков внасят промени в Закона за енергетиката, които въвеждат точно понятието "морски газопровод" и на практика обезсилват действието на европейското законодателство върху част от тръбата. 

"Това е най-голямата доказана корупционна схема", коментира пред БНТ вторият в листата на Реформаторите Светослав Малинов.

Според него, става дума за престъпление против републиката, защото български депутати са писали закони под диктовката на чужда компания. 

Единият от вносителите - Явор Куюмджиев, каза, че промените са съгласувани с Министерството.

Така двете изказвания потвърждават нишката - депутати - министерство - "Газпром".

Реакцията на Таско Ерменков бе по-рязка. Той коментира обвиненията, че е национален предател така:

"Когато такава информация излиза от последователя на Иван Костов – Радан Кънев, Иван Костов, заради когото през България не минава "Син поток" и от устата на Меглена Кунева, заради която 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" са затворени, ако това е техният национален интерес, аз с гордост съм негов предател", каза Ерменков.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изобщо отказа да коментира темата, защото "днес е празник и темата е друга".

По-рано ГЕРБ обяви, че ще внесе вот на недоверие срещу правителството за провала на проекта "Южен поток". Лидерът на партията Бойко Борисов не използва сред мотивите си скандала с писмата на "Газпром" и съвпадението с внесените законопроекти.