Канадската компания Plastic Bank е намерила интерсно решение на проблемите със замърсяването на океаните с пластмаса, а и с част от бедността. Те плащат на хората, за да събират пластмасови боклуци, плъзнали из плажа, океана, морето. Вместо пари компанията осигурява на хората дрехи, храна или възможността да си изработят от пластмасата каквото им е потребно, с помощта на 3-D принтери. 

Събраната пластмаса се предава за рециклиране и се продава на различни производители от цял свят. Предприемчивите канадци са създали един затворен, устойчив цикъл на използване и преработване на пластмасите. Производителите, които ще използват рециклираните продукти, ще ги рекламират като “social plastic” (“социална пластмаса”). Целта е събирането и рециклирането на отпадъците в океана да стане социална кауза. 

Plastic Bank гледат на бизнес начинанието си като на създаване на нова валута,  придавайки стойност на нещо, което досега е било просто боклук. От компанията се надяват, че терминът “социалната пластмаса” ще стане част от потребителския речник на загрижения за околната среда човек. 

Канадската компания отваря центрове за събиране и сортиране на пластмасови отпадъци на места с висока степен за замърсеност и бедност.

"Търсете надписа "социална пластмаса" на етикетите на продуктите", казва Шон Франксон, съосновател на Plastic Bank. 

"Това е най-устойчивият модел за справяне с проблемите. Колкото повече потребителите в цял свят изискват употребата на рециклирана пластмаса, събрана от океаните, в продуктите, които купуват, толкова повече стойността на тази пластмаса ще нараства. Колкото повече увеличаваме стойността й, толкова по-малко тя ще бъде изхвърляна с лека ръка.", допълва Франксон. 

Канадците шеговито наричат хрумването си "боклучената валута" и смятат, че най-голямото постижение на новата банка ще е това, че намаляването на боклука в океаните ще означава и излизане от бедността за много хора.