"САЩ още един път призовават Русия незабавно да освободи Надежда Савченко и да я върне в Украйна", категорично се посочва в разпространено писмено изявление на държавния секретар Джон Кери. 

Както е известно Савченко е военен пилот и депутат в Киев. Тя бе отвлечена от руски спецчасти и срещу нея започна процес за убийството на журналисти, които били обстрелвани от нея. На 4 март т.г. Савченко започна гладна стачка, като отказва да пие и вода.

ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ НА САВЧЕНКО, КОИТО СЪДЪТ Й ЗАБРАНИ ДА ПРОИЗНЕСЕ 

Кери за първи път обвързва процеса срещу пилотката с изпълнението на споразуменията от Минск за постигане на мир в Донбас.

"Дълбоко съм обезпокоен за здравословното състояние на украинската пилотка и депутат от Върховната Рада Надежда Савченко, която от петък отказва да приема храна и вода в знак на протест срещу по-нататъшното й задържане под стража в Руската федерация. През последните 20 месеца, откакто Савченко беше задържана в Източна Украйна и прехвърлена в Русия, тя е била подлагана на разпити, хвърлена в единична килия и насилствено подложена на "психиатрично освидетелстване". Процесът срещу нея и продължаващият й арест свидетелстват за грубо наушение на международните норми и както и на задължениета на Русия, поети със споразумението от Минск", заявява Джон Кери в разпространеното комюнике. 

СЪД СРЕЩУ САВЧЕНКО НЯМА, КАКТО НЯМА И ПРЕЗИДЕНТ НА РУСИЯ, А УЗУРПАТОР

Кремъл обвинява Савченко в убийството на журналисти, докато тя като военен пилот е защитавала въздушното пространство на Украйна. От Москва твърдят, че тя била навлязла на територията на Русия и там били извършила престъплението.

Делото срещу Надежда ще продължи на 9 март. Органите в руската столица обявиха, че може би ще бъдат допуснати украински лекари да прегледат подсъдимата.

В цял свят расте възмущение срещу скалъпения процес. По случай Международния ден на жената от десетки страни бяха отправени призиви Савченко да бъде освободена и върната в родината й.