Опозиционният турски всекидневник "Заман" днес пусна първия си проправителствен брой, след като преди два дни властите завзеха изданието - по съдебен път и след сблъсъци с подкрепящи изданието в Истанбул, съобщи Би Би Си.

В петък и събота турската полиция разгони близо 500 протестиращи пред редакцията на вестника със сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, като трима души бяха ранени.

СТРЕЛБА С ГУМЕНИ КУРШУМИ ПРЕД РЕДАКЦИЯТА НА "ЗАМАН" (СНИМКИ+ВИДЕО)

Днес вестникът е под държавен контрол, редакторите и главните коментатори са уволнени, а новият брой е с президентът Ердоган на първа страница и заглавието "Исторически вълнения заради моста". Става дума за трети мост над Босфора, който Ердоган ще довърши скоро. В социалните мрежи пълзяха слухове, че той ще носи неговото име.

"Заман" беше свързван с бившия съюзник, а после опонент на Ердоган Фетхуллах Гюлен, обявен за терорист от правителството.

ДУШМАН №1 НА ЕРДОГАН - СЪС ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ

В петък съдът реши, че във вестникът трябва да бъде наложен държавен контрол - без никакви мотиви. Въпреки това премиерът Давутоглу заяви:

"Причините са правни, не политически. Би било напълно недопустимо аз или който и да е от колегите ми да се намесваме в този процес."

Заради сериозния отпор на протестиращите редакцията успя да пусне последен брой в събота, в който предрича тъмни времена за пресата в Турция. 

В неделя обаче екипът на "Заман" вече започна да готви нов вестник - "Ярина Бакис", или "Гледайте към утре", който излезе с чело за протестите. Заглавието е "Водното оръдие, сълзотворният газ и гумените куршуми не са достатъчни: Изхвърлете го!". То е реплика на изказването на полицай към един от журналистите на протеста.

"Заман" вече е държавен, но журналистите са с нов проект - "Ярина Бакис".

В събота Европейският съюз реагира на случващото се с дипломатически призив към Турция "да зачита и насърчава свободата на медиите". Мекият подход на ЕС бе критикуван от много световни журналисти, като общото предположение е, че лидерите на Съюза са внимателни с критиката заради очакваната помощ от Турция за кризата с бежанците.

ЕС: ТУРЦИЯ ДА ГАРАНТИРА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО

Турция в момента е на 149-о място по свобода на словото в класация на "Репортери без граница", тя бележи огромен спад спрямо 2005 г, когато е била на 98-мо място. За сравнение, България е на 106-о място в класацията тази година - но също със солиден спад спрямо 2005 г., когато е на 48-а позиция.