11 000 мигранти в момента са блокирани на ГКПП Идомени в Гърция, на границата с Македония, съобщават световните медии.

Това е т.нар. гърло на бутилката от Балканския маршрут на бежанците, по който хиляди търсещи убежище се опитват да стигнат в Западна Европа.

"ДЕР ЩАНДАРТ": ЕС ЗАКРИВА БАЛКАНСКИЯ МАРШРУТ

Само преди две седмици лагерът дори не бе на това място. Той бе открит в Идомени и започна главоломно да се разраства, след като македонските власти затегнаха мерките срещу мигрантите на 23 февруари. Тогава те забраниха на афганистанците да преминават през границите на бившата югославска република. Преди тях това направиха и властите в съседна Сърбия.

В онзи момент в Гърция имаше над 30 000 бежанци. И след като Скопие и Белград засилиха меркте за сигурност, напливът на търсещите убежище към Идомени рязко скочи. Само на 2 март почти 2500 души влязоха там и се присъединиха към останалите.

ЗАТВОРЯТ ЛИ БАЛКАНСКИЯ МАРШРУТ...

На 29 февруари Македония временно затвори границата за всички бежанци. Това предизвика ожесточени сблъсъци между мигранти и полиция. Силите на реда използваха палки и сълзотворен газ, за да разпръснат разгневената тълпа, която помете металните врати при щурма на границата. Докарани бяха допълнителни войски с цел избягване по-нататъшни стълкновения. Преди това бяха поставени и две огради от бодлива тел.

Македонският вътрешен министър Оливер Спасовски заяви, че броят на хората, които страната ще пуска дневно, зависи от това колко от тях ще бъдат приети в членките на ЕС.

Докато чакат да продължат пътя си на запад, повечето мигранти живеят в палатки.

ООН: ИДВА ХУМАНИТАРНА КРИЗА С БЕЖАНЦИТЕ В ГЪРЦИЯ

"Тук има 11 000 души и условията са много роши, направо ужасяващи", заяви през Ройтерс Андонис Ригас от "Лекари без граници".

Новопристигащите срещат най-различни трудности - от намиране на места и начини да си готвят храна до достъп до електрически устройства, за да заредят мобилните си телефони.

Ако броят на бежанците в лагера край Идомени мине 12 000 души, много хора се притесняват, че ситуацията може да излезе от контрол.

Засега границата в района е затворена. Само на малък брой мигранти дневно се позволява да преминат в Македония. Повечето то тях са иракчани и сирийци.

Македонските власти отвориха пункта с прекъсване на 2 март, като пуснаха неколкостотин души - предимно семейства с малки деца. Това съвпадна с пристигането на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за преговори за бежанската криза. Той предприе спешна совалка в региона в навечерието на утрешната среща ЕС-Турция в Брюксел. Главна тема ще бъде миграцията.

В това време напрежението на Идомени се покачва с всеки изминат час. В близките седмици там могат да се струпат над 70 000 души, предупредиха от Върховния комисарят на ООН за бежанците. И тогава сегашното състояние на нещата ше изглежда като детска играчка в сравнение с това, което ще се случи, предвещават анализатори.

Десетки семейства са наблъскани заедн в палатките-

Все пак Гърция даде някаква надежда, като призна, че се подготвя да помогне на 150 000 бежанци, блокирани в момента на нейна територия, докато границата е затворена.

"Трябва да смятаме границата за затворена. И докато пунктът (Идомени - б.р.) е затворен и докато европейската система за разселване заработи, тези хора ще останат в нашата страна известно време. Ние ще трябва да им помогнем", каза гръцкият министъп на миграцията Янис Музалас.