Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. Балкански мигрантски маршрут.

Това пише в днешния си брой австрийското издание "Дер Щандарт", съобщава БГНЕС. Вестникът се е добрал до документа, който ще бъде обсъден на утрешната среща на Върха в Брюксел.

Документът предвижда Гърция веднага да създаде 50 хиляди места за потенциални търсещи убежище - срещу това Атина ще получи помощ от ЕС.

МЕРКЕЛ: ПОТРЕСЕНА СЪМ ОТ ГЪРЦИЯ... ОБЕЩАХА, А НЕ ПРИБРАХА 50 000 МИГРАНТИ

Мигрантите, които нямат шанс да получат убежище, ще трябва веднага да бъдат връщани в Турция, пише "Дер Щандарт".

Изданието подчертава, че маршрутът през Западните Балкани ще бъде закрит.

"Нелегалната миграционна вълна по "Балканския маршрут" се прекратява. Този маршрут е закрит", пише в декларацията, която трябва да бъде приета на утрешната среща.

Голяма част от мерките, които ще бъдат приети, се основават на споразумение, което трябва да бъде прието с Турция. Турция веднага трябва конструктивно да участва в контрола на външните граници в Егейско море и всички мигранти, които не могат да получат убежище в Европа, да ги приеме обратно, съгласно споразумението за реадмисия. В същото време се планира да бъде приет тристранен договор за реадмисия между ЕС и Турция, което да влезе в сила от 1 юни. Преди тази дата трябва да се действа на база на споразуменията на територията на Гърция.

Планът предвижда и директно преселение на сирийските бежанци от Турция в страните от ЕС. За да се предотвратят последствията от затварянето на Балканския маршрут – струпването на хилядите бежанци, – ЕС възнамерява да подкрепи максимално Гърция в този труден момент.

Спешният план на ЕК за хуманитарна помощ ще бъде подкрепен от държавните и правителствени лидери на ЕС, което предвижда 700 млн. евро, 300 млн. от които са само за тази година.

Другата част от плана се отнася за сигурността и той предвижда спешно изпращане на служители на "Фронтекс" в Гърция, по границите с Македония и Албания.

Планът предвижда да започне функционирането и на първите приемни центрове, където бежанците ще бъдат регистрирани и подготвени за преразпределението в страните от ЕС.

Най-късно до 1 април страните от ЕС трябва да изпратят служители на "Фронтекс", а Европол да подобри борбата срещу трафикантите на хора. На практика срещата на Върха утре трябва да позволи всички страни до края на годината да възстановят Шенген и вътрешния контрол на границите в Шенген да остане в миналото, се казва в документа, до който се е добрало австрийското издание

Ключови думи

Коментари

ориентир

Необятната руска тайга.

никой не иска в Хуйлостан...ха ха ха

Медиaпул

Експерт от НАТО подозира Путин в опит да свали Меркел

Зaглaвие

Со стрельбой и файерами: в Киеве ночью напали на посольство России

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.