Формулировкаата "Съд срещу Надежда Савченко" ме нервира точно толкова, колкото, да речем, формулировките "Руска федерация" или "Президент на Русия". Като журналист винаги последователно призовавам към точност на формулировките. И точно тъй, както в Русия няма никакъв Президент - понеже тази длъжност е изборна - а има човек, узурпирал властта чрез силов преврат, за самата дума "федерация" се завеждат наказателни дела, точно толкова няма и никакъв "съд" срещу Надежда Савченко.

ЩЕ МЕ ВЪРНЕТЕ В УКРАЙНА. ЖИВА ИЛИ МЪРТВА, НО ЩЕ МЕ ВЪРНЕТЕ

Съдът е правно понятие.

Какво общо с правото има някакво действие, чрез което някакви хора, узурпирали властта, казват на офицер от армията на съседна страна, борещ се против завземащите градове в неговата страна терористични въоръжени отряди, че той е убил граждани на друга, съседна страна, попаднали неясно как в неговата страна, а за това ние го похитихме, незаконно го изведохме и предявяваме сега обвинения. И не стига, че са обвинения, ами и дявол знае какво трябва да разбираме - изобщо не разбирам.

Прокуратурата на една страна предявява обвинения срещу офицер от друга страна за това, че е изпълнил своя професионален дълг в своята страна, която няма нищо общо с тях...

Най-близката, но и не пълна аналогия е съд срещу офицер от Червената армия в Гестапо за участието му в партизански отряд.

Тя не е пълна, защото дори в този случай той би бил военнопленник.

А Савченко дори не е военнопленник. Защото официално тази държава се страхува дори да назовава нещата с имената им.


Така че Савченко е похитена. Заложничка е.

Член 126 от НК на Руската федерация, част втора, алинеи а, в, г и част трета от алинея а. До 15 години, особено тежко.

Без да броим такива добавки като бандитизъм, екстремизъм, тероризъм и т.н.

Така че с понятието "съд" всичко това, разбира се, няма нищо общо.

----

* Авторът е руски журналист, създател на проекта „Журналистика без посредници“. Работил е за много издания, сред които „Московски комсомолец“ и „Новая газета“, както и за тв предавания. Като военен кореспондент на „Новая газета“ е отразявал войната в Южна Осетия през 2008 г. Препечатваме коментара му от неговия профил във фейсбук. Цаглавието и подзаглавието са на Клуб Z.