Индустрията на боите за коса може да се чувства застрашена. При това напълно основателно.

Международен екип от учени се похвали, че "направо е уцелил в десятката", дешифрирайки гена, виновен за посивяването на косата. Откритието им със сигурност ще помогне на съвременната наука да намери начин да забави или напълно да елиминира този естествен издайник на остаряването, но едва ли ще се хареса на бизнеса с разкрасяването, споделят учените пред изданието Nature Communications ("Нейчър Комюникейшънс"), цитирано от Би Би Си.

"Вече познаваме гените, които участват в процесите на оплешивяване и различното оцветяване на косата, но това е първият път, в който изолираме гена на посивяването при хората, заедно с още няколко гена, на които се дължат формата и гъстотата на косата", разказва за успеха на колегите си д-р Костуб Адикари от Юнивърсити Колидж в Лондон.

Учените са събрали разнообразна смесица от ДНК проби на над 6000 доброволци от Европа, Америка и Африка. В тях са изследвали гена IRF4, който регулира меланина - естественият пигмент на косата, кожата и очите. Генът е разположен върху хромозома шест и по всяка вероятност не е единственият, който управлява побеляването, но въпреки това се превръща в нова цел за изследване.

"Гените, които открихме, едва ли работят изолирано един от друг, когато правят косата ни права или веждите - дебели, но имат своята роля, заедно с много други фактори, които тепърва ще изследваме", допълва д-р Адикари.

Цветът на косата зависи от пигментите, произвеждани от т.нар. меланоцити - клетки, разположени във фоликула, намиращ се в корена на косъма. С напредване на възрастта меланоцитите спират да произвеждат пигментите и косата губи естествения си цвят, като посивява.

Експертите вярват, че има и други гени, както и външни фактори, виновни за "среброто в косите ни", но IRF4 е един от примерите, които дават надежда на бъдещите проучвания.