Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Индустрията на боите за коса може да се чувства застрашена. При това напълно основателно.

Международен екип от учени се похвали, че "направо е уцелил в десятката", дешифрирайки гена, виновен за посивяването на косата. Откритието им със сигурност ще помогне на съвременната наука да намери начин да забави или напълно да елиминира този естествен издайник на остаряването, но едва ли ще се хареса на бизнеса с разкрасяването, споделят учените пред изданието Nature Communications ("Нейчър Комюникейшънс"), цитирано от Би Би Си.

"Вече познаваме гените, които участват в процесите на оплешивяване и различното оцветяване на косата, но това е първият път, в който изолираме гена на посивяването при хората, заедно с още няколко гена, на които се дължат формата и гъстотата на косата", разказва за успеха на колегите си д-р Костуб Адикари от Юнивърсити Колидж в Лондон.

Учените са събрали разнообразна смесица от ДНК проби на над 6000 доброволци от Европа, Америка и Африка. В тях са изследвали гена IRF4, който регулира меланина - естественият пигмент на косата, кожата и очите. Генът е разположен върху хромозома шест и по всяка вероятност не е единственият, който управлява побеляването, но въпреки това се превръща в нова цел за изследване.

"Гените, които открихме, едва ли работят изолирано един от друг, когато правят косата ни права или веждите - дебели, но имат своята роля, заедно с много други фактори, които тепърва ще изследваме", допълва д-р Адикари.

Цветът на косата зависи от пигментите, произвеждани от т.нар. меланоцити - клетки, разположени във фоликула, намиращ се в корена на косъма. С напредване на възрастта меланоцитите спират да произвеждат пигментите и косата губи естествения си цвят, като посивява.

Експертите вярват, че има и други гени, както и външни фактори, виновни за "среброто в косите ни", но IRF4 е един от примерите, които дават надежда на бъдещите проучвания.

Ключови думи

Коментари

"...да се регилура в бъдеще..", хайде в текста под снимката да стане РЕГУЛИРА.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.