Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Няма да бъде политическа партия. Спокойно!“, каза Евгений Дайнов още в началото на представянето на Манифеста за републиката. Текстът му се появи преди седмица в социалните мрежи, след което станаха известни и неговите автори - популярните в обществото с позициите си Евгений Дайнов, Александър Кьосев, Антоний Тодоров и Огнян Минчев. В рамките на страница Манифестът изговаря общоизвестни неща, които макар и не със същите думи, си казват огромна част от българите:

"Мафията взема всичко, което ѝ хареса - банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията“.

Манифестът за републиката завършва с думите: „Няма ляво, няма дясно - днес има единствено гражданите срещу мафията! Да живее Републиката, чиста и свята!", а преди това поставя диагнозата, заради която България се оказа в нужда да бъде спасявана:

"Покварявана от правителство, парламент, партии, съд, прокуратура и медии-бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене“.

Веднага последваха коментари, че еди-кой си прави партия, че някой яхва нещо, че отново едни ще излъжат други. Последваха и реплики на скептицизъм, че това са познати приказки, че само с думи нищо не става, че този филм вече сме го гледали. От другата страна са надеждите, които всяко подобно събитие събужда. То обаче нито трябва да бъде подценявано, нито да бъде надценявано. Не идва от нищото, а е естествено продължение на разбуждането на гражданството, започнало през 2007 година с протести срещу нарушаването на закона в ущърб на природата, продължило с недоволство от засилената полицейщина в началото на 2009 година, преминало през по-малки избухвания и стигнало до кулминация след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС през 2013 година. Самите автори на Манифеста обясниха, че конкретният повод за появата му е гражданският натиск за съдебна реформа и съпротивата на статуквото срещу тези усилия, в резултат от което председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов произнесе речта си „Стига вече толкова!“.

Какво може този манифест

Текстът, предложен от четиримата университетски преподаватели, бе иницииран от още 26 човека. За всички тях земането на позиция е поставяне на граница, която не бива да бъде прекрачвана. Между доброто и злото, между редното и нередното, между републиката и мафията. „Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор, за всеки“, се казва в Манифеста. Александър Кьосев обясни защо има нужда да се повтаря нещо толкова банално и неоспоримо:

Кога се казва, че Волга се влива в Каспийско море? Кога се казва, че един метър е дълъг един метър? Тогава, когато някой казва, че Волга се влива в Атлантическия океан. Тогава, когато някой казва, че един метър е метър е двайсет.“ Манифестът призовава: „Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини“.

Смисълът от това много хора да застанат зад базовите ценности и принципи, описани в Манифеста, е повече хора да не прекрачват границата, а всички останали да знаят, че има група граждани, които все още виждат границата. Авторите на текста предложиха създаването на клуб, който всеки месец да обсъжда актуални въпроси и да отправя предложения към управляващите. Това ще бъде полето на действие на инициативата - да има достатъчно много гласове, които да не позволят заличаване на границата между гражданите и мафията.

„Няма ляво, няма дясно", се казва в предпоследното изречение на Манифеста, под който се подписват хора с различна политическа ориентация. Както по утвърдената от началото на промените граница леви-десни, така и по все по-популярната в последните години граница либерали-консерватори.

Какво не може този манифест

Ако някой очаква появата на подобен текст да бъде последното и достатъчно усилие за отвоюването на републиката от мафията, със сигурност много бърка. Ако вижда в това събитие разбъркване на политическото статукво и появята на нова алтернатива, също сериозно бърка. Или поне е твърде нетърпелив. Идеята на Манифеста е да притиска политическите партии, а не да ги замества. Той призовава парламентарните сили „НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции“ и приветства „всеки гражданин, движение, организация или партия, които не са се поставили в зависимост и служба на организираната престъпност и олигархията, и които искат да се включат в общото дело за спасяване на Републиката“.

"Тази инициатива няма да успее, ако се превърне в тясна партийна инициатива. Има една обща рамка. Ще имаме различни мнения по много въпроси, но идеята е кое е общото. Ще има фили и фоби“, предупреди Антоний Тодоров. "Политическите различия ще имат разумен смисъл, само когато възстановим Републиката“, се казва и в самия документ.

Появата на Манифеста е поредното избълбукване в блатото, което със сигурност няма да е последното. В този контекст появата му е добра новина. В един друг контекст обаче новината е неизбежна - „Стига вече отстъпление!“, се казва в Манифеста. А когато няма накъде да отстъпваш повече, посоката е само една.

Текстът е публикуван в Дойче веле.

Авторът е един от 30-те инициатори за Манифеста за републиката.

Ключови думи

Коментари

Христо

Е, как така - няма ляво,няма дясно. Откъде измислихте тази шарлатания. И ляво има ,и дясно. А вие от Манифеста настина сте по средата - в дупката на селския нужник.

дебелян пеевский

На харто-манифесто-любителите, напомням: кабинетът 'Орешарски' не падна нито заради тях, нито заради Боце, а защото беше бламиран от ДПС. Явката на изборите 2014 беше по-слаба от тази през 2013, а загубата на БСП се случи изцяло заради външнополитическата политика на ръководството й, а оттогава олигархията се консолидира и спечели почти 20 милиарда лева от данъкоплатците.

Avatar

"Мафията взема всичко, което ѝ хареса - банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията“. *** Сега остава Йованчо да обясни на читателя #КОЙ определя кои са мафията и олигархията? Щото вчера се видя, че Прокопиев не е. Значи излиза, че едни другаря ще ни посочват - този (напр. Пеевски) е мафията, а в същото време ще ни сочат тяхната собствена мафия и олигархия като спасител и радетел за правата ни. Аз виждам решението в създаването на още един подобен проект, само че този път от другия клан - около Пеевски, и те да излязат с още по-сочен "манифест", и да почнат да се замергат с манифести, па да ни се махнат от главите и едните, и другите.

дебелян пеевский

Тарчо, др. Св.Дж. го обясни много отдавна в чата тука. Мафията, която е натрупала само пари, но вече не е пряко на власт, е хубава мафия. Мафията, която е натрупала пари и е още на власт, е лоша мафия. Ерго, Иво, Оги, а напоследък Дебелян и Вальо са хубавата мафия. Рапона, Ухото и техната дружинка са лошата. Минало време няма, така че не можеш да кажеш 'тоя беше лошата, сега е от хубавата'. Или, по-ясно казано и ти, и тя сте мискини на заплата при мафиоти, но твойте са олигарси. А на нас ни е смешно как се джафкате в калта за това кой е по-чист. Има само един малък казус, който е неясен: ако и на Един Журналист, и на Един Премиер им плащат частично в немски данъци, кой е по-чист в тая си част?

Avatar

Дебелянчо, ще трябва да те разочаровам, детето ми. Има голяма разлика между твоето мантруване и моето умуване. А моето умуване ме доведе до следующата мисла - твоята мантра - "всички са маскари" - наистина работи и още как. Проблемът е, че не работи във ваша полза - на червено-сините комунисти. Ей там е голямата ви проблемация. Но можете да продължите да опитвате. Както сте я подкарали, още малко ще слушаме умното ви "трети път го режа и все късо". Подкрепата и за двете БКП-та - БСП и ДСБ - не намалява, а се сгромолясва. Но вие все си режете де, и все по-късо ви идва...

Това е удар срещу свои, ерго не са свои и някой мами. Една камара клишета и удивителни не могат да го скрият. Не бе, ние сме срещу мафията - Ама верно ли! Както винаги, най-големите конформисти са най-гръмогласните борци за правда. Въпросът е какво следва, ако стратегията "да излъжем всичко живо" този път се провали. Само майтап, спокойно!

Питащият

С 20 години закъснение умниците професори започнаха да разбират, че трябва да направят нещо , че демократизацията така и не беше завършена и зад фасадата е Чудовището , Големите пари , който дърпат конците на властта и участват в схемата ПАРИ-ВЛАСТ-ПАРИ" В България няма леви и десни партии, нито либерали, ни консерватори . Професорите явно халюцинират. Картината на политическият живот не е цветна а сивокафява, а този парламент е напълно в цвят на говна с отделни цветни семки , които чудовището зад фасадата не е могло да храносмели напълно. И когато натискаш политиците в подобен парламент, сиреч фекалите на Чудовището, да свършат това или онова , резултата естествено ще бъде отровни миазми и нищо друго. Уважаеми пишман интелектуалци. Ще трябва да си изцапате ръцете и да се включите в мръсната политика. Друг начин няма затова огледайте се за един избираем кандидат за президент, но да не е охлювът изпълзял по гърба на мутрата премиер сегашен и започвайте да се занимавате с политика . Време няма .

леле закъснение! Тия не са спирали да правят поразии.

читател

Г-н Бедров, вярно ли е това, което пише сайтът "Афера"- как съпругата Ви прави "журналистика"?

Ти

Ти как мислиш? Вярно ли е?

Библиотекар

Еееее, ето го и Нидялко се подава от екстремента.Каква е тази лайняна книга ,която четеш,Читател?

haha

Манифеста трябва да започва: 1 ЛУСТРАЦИЯ! 2 ДЕКОМУНИЗАЦИЯ ПО СЪЩИТЕ ПРАВИЛА ПО КОИТО Е ПРАВЕНА ДЕНАЦИФИКАЦИЯ в ГЕРМАНИЯ! 3 Мафията има за източник СССР сега русия (КГБ/ФСБ)

куку ще лустрирате некви дъртаци, стига се излагахте!

Денацификацията в коя Германия? В западна Германия денацификацията е прекратена по настояване на Аденауер и със съгласието на Щатите и Англия през 1951-а. За 6-тте години през които се е извършвала някаква денацификация, голяма част от нацистките престъпници са успели да се покрият така или иначе, некои с помощ от добри приятели. Поинтересувай се кой е Райнхард Гелен и с какво е известен. Не е случайно, че израелците е трябвало тайно да отвличат немски военнопрестъпници от държави по всички земни кълбета.

OTAH

Така е, както казвате (за денацификацията в Германия). Нашите комунисти (а всъщност обикновени паразити) обаче не само не се "покриват", ами претендират да управляват вовеки (чрез всякакви партии). Искат и да оглавят ООН-то. Ти да видиш нахалство!!!

Александър Алексиев

КЛУБ “МРЪСНИ РЪЦЕ” Нек'ви хора решили, че трябвало да спасяват Републиката. От ония вече остарели муцуни са, дето ни разправяха, че били с чисти ръце. Трепетно очаквание ме беше обзело от два деня насам и сърцетуп родолюбивий ме смущаваше час по час, дорде стигне до мен вестта за провежданието на събитието им навръх националний ни праздник – всенародното присъединяване към Манифеста за републиката, сътворен от цели четрима професоря български! Очаквах и от МВР тревожни съобщения за спиране на движението около НДК поради напливът народен, но не би! За “десетки граждани” ни информира техният си сайт клозет.зет, па ги и поименно изброява. Все знатни граждани, познати отдавна и с мръсни ръце, които сега са решили да позамият - но то па такова миене требе да падне, че ще потрошат сите мифки в милата ни Родина! Щели били да събуждат отново гражданската енергия – като през 2013 г. Тия и до днес не разбраха, че ония протести бяха на привържениците на ГЕРБ, а не на техните! Но няма да им отрека бързата реакция – като видели, че “всенародното присъединяване” наброява по-малко от трийсетина души, веднага минали на варианта “ще правим клуб”. Само не разбра простата ми герберска кратуна - що ще олигархът Иво Прокопиев на сборището? Спонсорира го? Нали “автентично десните” с Огнян Минчев начело се борели срещу олигарсите? Или техният олигарх е правилният олигарх? Ако позволим на този клуб “Мръсни ръце” да ни пипне републиката, тя наистина ще е в опасност!

tibia

Злоупотребата с патетиката, особено от журналист, прикрива истински и обикновено нечисти намерения. За какви граници става дума, след като и инициаторите, и подписалите направиха всичко по силите си, за да ги заличат? Що за безсрамие демонстрират 30 човека, казвайки ни, че всичко започва от днес? Миналото няма значение, каквото било било, започваме отново с...манифест! Как да обясниш на едни почти 60-годишни манифестъри, че и за тях хубавото вече беше. Ако се съди по написаното и тук, авторът отказва да приеме очевидното, но високомерието и демонстрираното самочувствие сa направо нахални. Лъгахме ви и пак ще ви излъжем, защото сме професори, защото сме елит, това ли ни казвате? Написали някакъв републиканско-носталгично-патриотарски призив и чакат малоумните, които предпочитат да мразят, да се строят под знамената им. Бедров, батальонът се строи още когато Борисов подаде оставка през февруари 2013 г., ама вие така се бяхте отдали на веселби, че и това не видяхте. Приличате на спящата красавица, която чака да я целуне принц, а ще я събути пенсиониран лесничей. Дойде време за последствията и дано сте достатъчно разумни да си давате един на друг кураж. Ще имате голяма нужда!

Аз пак не разбрах - "Какво може и какво не може един манифест"? Много моля автора да напише поне още една статия,за да разбера.

.....За всички тях земането на позиция....Това правописна грешка ли е или пак искате да земете нещо?

Ама Бедров, Вие и апапите написали това чудо на демокрцията, как разбрахте, че точно днес, републиката падна на колене? Нима при Костов, Станишев и Оришарски, тя се рееше свободно в небесата, или там бяхте Вие, а нея я разграбваха и унищожаваха онези, по който точехте лиги тогава.

ozzy

А за ГЕРБаджийските боклуци драскащи тука начело с "аватарчо" един метър е поне метър и петдесет и Волга се влива в Японско море. Да живее Мутрата!

Моделът #ТОЙ! Това е моделът който разсипа държавата

Сега, когато моделът #КОЙ позавяхна, в смисъл, че го "разконсперирахме" (сякаш не го знаехме от години ;)), изпъкна особено ясно кой във властта е стоял зад него (по-точно - наред, или дори пред него!) и го е крепял, заедно със задкулисията им и обслужващите ги медии и служби. Той е този, който от години си позволява (позволяват му!) да се разпорежда с държавата, с държавните и тайни и служби, с парите ни, със законите ни, с нас, с децата ни, със съдбите ни, с животите ни, сякаш не сме Република, а султанат.. Сякаш въобще не сме държава. Няма институции, няма парламент, минсъвет, съдебна власт, администрации. Вместо тях е ТОЙ. И мафия, която се е просмукала в цялата разнебитена държавна конструкция, каквато все пак съществуваше до 2009-та година. Друго няма. Премахнали димната завеса на #КОЙ?, се разкри оголен и моделът #ТОЙ!, с медийната "харизма", с власт, с поредица фалшифицирани "избори" поддържани от мутроолигархията, поддържани с нашите пари, ограбени от тях.. Наистина: Стига вече!

"държавна конструкция, каквато все пак съществуваше до 2009-та година." - Да му бяхте извадили зъбите на ТОЙ. Ама не, предпочетохте да оберете банката. :)

"Манифестът" е надежда.

По принцип уважавам и вярвам на по-голямата част от тези хора! Познавам статиите на много от тях - те са ми давали кураж. Разбирам и останалите, защото са се събрали независимо от политическите им различия в името на спасяване България от мафията настанила се нагло във властта. Приветствам манифеста! - за общ фронт от интелигентни, образовани хора, опитващи да постигнат просветление по мирен път. Дано успеят да раздвижат нацията, преди положението да е станало неуправляемо. Негодуванието към наглостта, простащината, невежеството, лъжите, с които ни управляват клокочи отдавна, нагнетява се все повече и може наистина да стане взривоопасно и страшно. За съжаление може да се окаже и че друг начин няма. Яко сме затънали. Защото мафията на власт, означава, че няма начин тя да отстъпи по демократичен път.

Югозомби

Харта 2013, Манифест 2016... Дежа вю.

Югозомби

Вероятно поне 75% от претендиращите да бъдат анализи текстове в този сайт са по-завоалирана или съвсем явна пропаганда на ДСБ. Същото се отнася и за цялостния подбор на вътрешните новини, съобразен е със същата ледна точка. (За фиксацията върху тоталната негативистичност към Русия във външнополитическите публикации може да се отвори отделен разговор.) И всичко това се повтаря, ден след ден, едно и също. Вероятно ми е време да направя почивка, като престана да отварям "Клуб Z" за поне месец.

Хаджи Генчо

Време беше. Почивай в мир! И да знаеш Русия ке падне!

Някои знае ли кой е автор на "модела КОЙ"?

Справочник

Разбира се - малограмотният ром Асен Генов. Цялата родна "интелигентура" повтаря в захлас и с особена гордост тъпотията на един майстор на клозетни цукала със средно образование. Какво да очакваш от такава интелигентура?

кълнем се!

Ще преборим мафията като заемем нейното място!

ПОМОЩ, СПАСЯВАТ НИ! Вчера по обяд, навръх националния ни празник, група видни политически теоретици обяви “общонародна подписка” за спасяване на Републиката. Къде точно са съзряли опасност и от кого – не казват, но ще я спасяват! Героичният им граждански патос събра трийсет души барабар с журналистите. Поднесоха някакъв “манифест” – неумела кръстоска между комунистическия манифест на Маркс и призив за Велика френска революция. Но побързаха да успокоят народа, че нямало да правят нито партия, нито революция! Четиримата професори с ясно изразена досега политическа принадлежност ще мимикрират като “граждани” в някакъв клуб. Да го кръстят Клуб “АнтиГЕРБ” и да мирясат най-сетне, стига евтини маймунджулъци! Но не за това ми е думата, а за голямата професорска излагация и за това как теориите им са много далеч от практиката. Имам няколко въпроса към тях: - Къде бяхте, драги професори, когато по време на протестите през 2013, на които се позовавате, някакви недоучени представители на гражданското общество от сутрин до вечер каканижеха по медиите каква напаст за държавата били политическите партии? - Не ви ли плащаме заплати точно затова - да обяснявате не само на студентите си, но и на народа, че политическата партия е законният инструмент, с който гражданинът участва в управлението? Или и вие все още не сте го научили? Знаят, знаят го те много добре. Просто омразата им към партия ГЕРБ ги поведе през 2013 г. по грешен път – искаха заедно с гнилото да изгорят и жизненото. Искаха да приравнят в съзнанието на хората ГЕРБ с ДПС и БСП. Но времето показа, че не успяха. Бойко Борисов не развива теории. Не е негова работа, той не е теоретик като тях. Но на практика противодейства на грешките им толкова успешно, че години наред трепе на избори всички партии. Той си знае мястото и силата му е точно в това. Което не означава, че не знае и теорията – доказа го блестящо, когато пред целия ВСС запита върховния магистрат Лозан Панов защо си позволява му търси сметка за политическата линия, която суверенът му е дал право да провежда! Панов не можа да му отговори! Същите тези професори от години величаят гражданските протести, започнали през лятото на 2013 г., като мощен подем на гражданското самосъзнание у нас. И плачат, че протестите не съумели да излъчат партия. Само че това не е вярно. Протестите родиха поредното мъниче – партия ДЕОС. А знаете ли защо се пръкна ДЕОС? По мои наблюдения и в едно изречение – защото в Брюксел яко им начукаха канчето. А в повече изречения - ако някой е обърнал внимание, една група видни протестери от т.н. Протестна мрежа беше поканена на сгляда на граждански организации в Брюксел. След като се върнаха, част от тях станаха инициатори за създаване на ДЕОС. Продължавам с въпросите: - До Брюксел ли трябваше да ходят и да ни излагат, че българите не могат да правят разлика между гражданско и политическо искане? Нито пък познават заложените в законодателството ни механизми, по които се правят едното и другото? - Къде бяхте тогава, та не обяснихте на хората, че някой преформатира първоначалните им граждански искания в политически и властта има пълно право да не ги забелязва? - Защо не се опитахте да спрете протеста, след като първоначалните му искания бяха удовлетворени, а изразходвахте гражданската енергия за години занапред? Впрочем, ДЕОС се яви на местните избори и получи зашеметяващите 2 630 гласа в надпреварата за софийското кметство. И това в града, който се гордее с най-дълго продължилия граждански протест в новата българска история. За да изчистят от себе си съмненията, че заплашват държавата с революция, инициаторите на Манифеста заявиха също, че имали за цел да променят “политическото говорене”. Пак плагиатствате, бе! ГЕРБ го направиха отдавна! При това на практика, не на думи! Днес професорите пуснаха пълен запис от “събитието”. За да придадат повече чистота на своето “гражданско мероприятие”, не са дали думата на присъстващите политици Татяна Дончева, Георги Кадиев, Раданчо Кънев и Христо Иванов. Не са дали думата дори на олигарха Иво Прокопиев, който е отишъл с жена си като на матине, за да се посмее как щели да се борят с него, след като той им плаща години наред и ги поддържа чрез медиите си. Затова пък са дали думата на знаков представител на ДЕОС - защото толкова внимателно следят какво става в политическото пространство, че дори не знаят за съществуването на партията и кой я представлява. В записа са инсценирали дефект, за да замажат гафа си. Все пак е похвално, че не са си позволили да говорят за “простия български народ”, който от простотия не гласувал за интелигентните, а гласува за ГЕРБ. Защото се промъкна и желание да “овразумляват” суверена. След голямата професорска излагация ми иде да викна: Професори, овразумлете се, бе! Живият живот не е университетска аудитория! Гледайте Бойко и се учете от него. Защото Ваньо Танов го няма вече...

Баси колко съм тъп, добре че е тая статия та да ми преведе тоя манифест. Да прочета "какво може" и "какво не може". Всъщност не съм съвсем сигурен сигурен кой от двамата има по-голяма нужда от превод - аз или манифеста.

камъче

Пак ни лъжат! И пак са взети под наем. Разликата е, че този път обществото се тества за каква да е партия и най-вече за нещо от типа войнишка мешка - от всичко по малко. Това е идеята - четиримата манифестиращи да покрият целия спектър. Но така е само на пръв поглед. Ако стигнеш до втори разбираш, че са уж интелигентни, образовани, ерудирани, знаещи и можещи - изобщо хора на духа и високата култура, а всички по някакъв начин са забъркани в разни "триъгълни операции" и схеми и всеки е с поне един байпас към подходяща обществена поръчка.

Копие: до грантовия Бедров и сие

Мила Владкова, Мелбърн, Австралия: Защо мълчат „грантовите“ медии за предаването на Евгений Михайлов? Разбирам защо жълто-кафявите вестници, сайтове и телевизии не обелват и дума за документите, които ни показва „Минало (не)свършено“, но ми е трудно да разбера кое кара „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“ и останалите да игнорират напълно едно от най-силните свидетелства за прехода в България? Свободата на словото не е и не може да бъде само някава нездрава конкуренция между две огромни медийни групи. Ясно е, че по много въпроси те заедно мълчат и при това като тръст, колкото и да демонстрират битка за истината по други теми. Но свободата на словото не е тръстово разбирателство за едно и независима информация за друго. Не казвам, че са се договорили. Не са, но премълчаването на важни новини и теми едновременно от двете големи групировки е най-малкото тревожно. Добре, че все пак благодарение на модерните технологии имаме и трета възможност. Някои малки, бедни, но обективни сайтове често ни дават по-точна информация, отколкото охранените медии на двата дебели мастодонти.

Уточнител

Някои малки, бедни, но обективни сайтове често ни дават по-точна информация, отколкото охранените медии на двата дебели мастодонти. *** Често? Аз бих казал - винаги!

"За всички тях земането на позиция е поставяне на граница, която не бива да бъде прекрачвана. Между доброто и злото, между редното и нередното," - Къде го описано доброто и редното, Бедров, поне един пример? Единствения призив, който откривам е: "Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции - най-вече съдебната система". Та кои са дълбоките, радикални реформи в съдебната система? 5/6, а не 6/5, или каквото е там, с квотите? Преподчиняване на сталинската прокуратура на дупетатницата? - НЕ! Независим зам. главен прокурор...? А защо не всички прокурори да са независими, независими по румънския модел на Лаура Кьовеши, а не по "румънския модел" на Кънев? - Пак НЕ! А някой спомена ли изобщо някаква децентрализация на прокуратурата? - НЕ! Защо подписалия се Христо Иванов не разработи в ЗСВ процедурата за пряк избор на ВСС? По това ли да се ориентираме, че прекия избор е лош, или че е реверанс пред КОЙ? Накрая обобщено - какви са очакванията на обществото за реформи, но ТОЧНО и ЯСНО? И на обществото ли са тези щения, или на вашата група? Щото моите щения са други: Премахване на парламентарната квота във ВСС. Граждански контрол на ВСС чрез пряк избор на всички, но от по-широка база знаещи избиратели, вероятно всички практикуващи юристи. Децентрализация на прокуратурата. Прокуратурата с отделен раздел в Конституцията, но по никой начин подчинена на дупетатницата или производното и правителство. ...

Нищо не може

Същите хора пишат всеки ден други неща ...срещу гражданскита енергия ,разбира се за пари. Един писа много странци фантазии срещу Слави Трифонов. Той произвежда гражданска енргия ...и прави точно това - силно притиска властта ! Бие по точки "случайно" подбрани ,ала удърът е като круше на Тайсън. Защитата на Филип Кутев ,бе блестяща ....накрая всички псуваха БУДА и министърът на културата МУ! Преди това "удари журбалистиката на олигархията" ..и то по атрактивен и впечетляващ начин! Някой схваща ли разликата ?? Мога да не харесвам песните на Слави Трифонов,....ала той прави подписите на 10 000 манифеста .

Бюро по труда

Явно тролиадата се увеличава - към кохортата неграмотници, славещи Пърданчо и ДСБ, се присъединяват и новите попълнения от помияри, величаещи учиндолския чалгаджия. А безработицата не намалява! Искайте редовни трудови договори бе, будали!

zakkwylde

Ден до пладне. Четиримата манифестатори толкова са омръзнали на публиката през последния четвърт век(с изключение може би на Тодоров), че каквото и да кажат, никой няма да им обърне внимание. Свидетели сме били на безброй политически гърчове от въпросната авторска колегия и един манифест повече или по-малко с нищо не променят същността на изхабената либерална дружинка от близкото минало.

Лалка

Какво не може. Не може да преметне гражданите, че ни очаква милата на всеки "дядова ръкавичка". Какво може и е по-вероятно да стане. Един пример: Плам, пламти! Котел, бълбукай! Адска смес, мехури пукай! ВТОРА ВЕЩИЦА Рибица от блатен смок, остро жило на слепок, мъх от прилеп, клюн на сова, от усойница отрова, кълка на дъждовник гаден, пух от бухал кръвожаден, рог на охлюв, кост на пес, в общото вариво влез!

Умря им манифестчето с лигавенето на простакесата Марчева, която вместо сега казва "саа" и вместо каза - "каа". Жени го облиза Дайнов от разстояние. Да кандидатства за Гинес. Тук някой често пише за "нискочели" хора. В момента по БТВ можете да видите как изглежда една истинска нискочела жена.

ozzy

Явно "може" да докара до бяс нискочелите ГЕРБаджийски драскачи, а очевидно "не може" да налее играм акъл тъпите им кратуни - тикви. Да живее Мутрата, матрЯле матрЯлее!!!

Какъв бяс бе, ozzy? Егати кефа е да видиш как една шепа самозванци, които от години обикалят около кацата с меда и бъркат в нея, в качеството си на лектори, съветници, пиари и обслужващи пакетно властта, им прибраха пропуските и им секна струйката! Да се насладим на момента!

50/50 е Вашето. Отвреме навреме разритват онези, на които им е по-слаба ракията. Други чакат да дойде отново тяхното време. Трети са несменяеми. Има някакво текучество, но като цяло нещата си остават.

Веско

Статията не прочетох, но коментарите - до един. Много се забавлявах. Влизам в този сайт именно заради коментиращите.

рендето

Клуб З, става жертва на грантовите медии. Щото държи подобна редакцоинна политика, но пък са единствените които не трият коментари и не банват. И прекомерно много симпатизанти на ГЕРБ са им се струпали на главата. Горкия Бедров, жал ми става за него.

Е, трият. Няма как, който плаща, той поръчва музиката. Не са наша собственост, така че няма и какво да им каже човек.

Данъкоплатец

Пост-комунистическите юристи, възпитавани и обучавани целево по СИТЕМАТА и МАНТАЛИТЕТА на "новата българска еднинна социалистическа нация" на БКП и ДС от 1963г. вече четвърт век се капсулират в МОНОПОЛНИ, "НЕЗАВИСИМИ", НЕСМЕНЯЕМИ, НЕНАКАЗУЕМИ, БЕЗОТГОВОРНИ ПАРТЙНО-МАФИОТСКИ и ЧАСТНО-СЕМЕЙНИ КОТЕРИИ ИЗЦЯЛО на ОБЩЕСТВЕНА ИЗДРЪЖКА, т.е. нещо като техен ЛИЧЕН ЧАСТЕН КОМУНИЗЪМ в ужким НЕКОМУНИСТИЧЕСКО ПАЗАРНО ОБЩЕСТВО! Доказаха, че са изключително слаби професионалисти, организатори и кадровици, робуващи на КОНЮНКТУРНАТА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ, най-вече рушветчийско-мафиотската и партийно-шуро-баджанашко-кумовско-сватовската ЗАГЪРБВАЩА ЗАКОНИТЕ, ПРАВОТО и СПРАВЕДИВОСТТА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ! На магистратите, БНБ-банкерите, държавните и общински чиновници (вкл. депутатите), членове от държавната и общинска квота в управителни съвети на търговски дружества с държавно и общинско участие, .... трябва да им се назначи ПУБЛИЧЕН ФИНАНСОВ БОРД, ПУБЛИЧЕН ОРГАНИЗАЦИОНЕН БОРД и ПУБЛИЧЕН КАДРОВИ БОРД от прякоизбираеми НЕЮРИСТИ, за да не си кадруват, определят бонусите на тумбак и сами тайно да си определят котериите! Защо учителите, инженерите, счетоводителите, предприемачите, ...... да са по-лоши кадровици и организатори, боравещи със сметки и финанси и с техническите въпроси, отколкото юристите, които вече доказаха некадърността си в организационната, кадровата, финасовата и дори юридическата сфера?!

Развеселен

издигнете си кандидат президент и проверете подкрепата за вашето движение. Ако е висока - сполай ви. Ако не - хайде холан.

Ужас

Толкова ли беше заължително да пише в този ден Бедров? Какъв е точно смисълът на изписаното. Все съм виждал кухи материали, ама този ме трепе. Журналистическа импотентност. Едни големи български журналисти, много отдавна мъртви, съвсем леко се подсмихват, вече не им се псува дори.

Ужас

''Ако някой очаква появата на подобен текст да бъде последното и достатъчно усилие за отвоюването на републиката от мафията, със сигурност много бърка.'' Ама сериозно ли?След подобно изречение аз лично просто бих уволнил автора му. :))

Приземен

Бедров Иван пак не казва нищо. Ако ще цитира автори поне да е от Библията,за да има полза. Ако само можеха да се погледнат отвън. Биха се скрили в дън гора. Защо Клуб Z ползва автори, на които не им трепва? Погубващо медията явление. И коментаторите са го казали. А глас народен-глас Божий.

Ей фърчащия, аз с твоя бог не се имам.

tibia

ПРОФЕСОР евгений дайнов ни върна при Аристотел и Платон. Дето се вика изтри едни 23-24 века, за да си нагоди "платформата" по предназначение. Истината обаче "извира". Богомил Райнов едно време написа, че така e "когато платът е малко, а плътта много!" Беше по времето на минижупа. Та много има да се крие, ама няма с какво! Ето по тази причина се озовахме чак в Древна Гърция, но и тук има неприятна изненада. Какво е олигархия? Според речниците "власт на малобройна група богати хора, без аристократичен произход", а според Аристотел олигархията е изродена и ужасна форма на аристокрация. Преди 1989 г. понеже не можаха да създадат безкласово общество, ни разделиха на работници /и служещи/, селяни и интелигенция. На интелигенцията й викаха прослойка, но най-висшето им творение беше работническо-селската аристокрация /висшата партийна номенклатура/. Тия с вечните привилегии, гарантиран първи ред в ложата и единствените с човешки права по онова време! Бедни били, нямали и всичко чуждо стана тяхно с терор и средновековно насилие. ПРОФЕСОРЪТ често говори за "просветено малцинство", което би трябвало да управлява. Това е! Дайнов иска да вижда във властта себеподобни - съученици, състуденти, съседи, посещаващи един и същ кръг. Някой, на когото вдигаш телефона с "копеле, как си?". Прав е, че няма да правят партия. Те властта направо от улицата искат да я вземат. Това е накратко, но щом Кьосев, Минчев и особено Тодоров са се хванали на това хоро, значи тенденцията за обедняване е трайна. При последователите им може и да е по-лошо. "Следвайте парите", нали това поне го знаем? Не се заблуждавайте, че става дума само за печалби от грантове, това са джобни пари. ЦЛС /Център за либерални стратегии/, свързван с Иван Кръстев, а днес със Смилов, получава от 1992 г. пари от Президентството. А при Петър Стоянов стана ясно, че завод "Арсенал" е плащал парното на сградата на Дондуков 2. За военния завод става дума. Схванахте, нали? Те обаче не са крадци от държавата. В никакъв случай. Те смятат, че това им се полага по право, защото държавата ги е изучила, пратила на специализация, някои и оженила. Държавата им е майка. Беше! Както и да се наричат, те са си посредници, комисионери, лобисти. Университетските им занимания са за подмладяване и евентуално втори брак. Може и да искат да промиват мозъци, но беднотията го прави най-добре. Толкова за тях - от две системи два биберона!

смехът помага

Доста си се вкарал във филма човече... :)

ozzy

Явно "може" да докара до бяс нискочелите ГЕРБаджийски драскачи, а очевидно "не може" да налее и грам акъл в тъпите им кратуни - тикви. Дращат ГЕРБаджиите та пушек се вдига, радвате ме нискочели.Да живее Мутрата!

камъче

Това "да живее Мутрата" с главна буква на ozzy, ме подсети, че във фрогнюз днес видях снимка на Дайнов. С едни герданчета, с едни мъниста и с тая опашка много ми заприлича на....Винету. Няма нищо случайно, си казах!

Дими

Ако някой има мазохизма да изгледа видеото от въпросното събитие, ще види как самите инициатори са върло отегчени от собствената си инициатива. А трийсетината присъстващи "носители на доброто" гледат като студенти в НБУ, които Дайнов, като един нефел MC, се мъчи да разбуди, та белким нещо мръдне. "Да дискутираме", вика. "Да спорим", призовава. А Мишо Неделчев мишува на първия ред. Голям смях! Що се излагате още бе, хора, не ви ли стигна?

Отегчен

Дими 3/5/2016, 8:42:53 PM - "Ако някой има мазохизма да изгледа видеото от въпросното събитие..." *** Аз нямам мазохизма да чета и полюциите на Бедров по теми, свързани с политиката. Някакви ограничени в тясна сфера текстове от хуманитаристиката - до някъде, но политика и Бедров... почти същото е като "професор" Вучков и политиката. Една огромна никаквост, едно поразяващо ума фамилиарничене, оригиналничене, опити за поучения от пренебрегнали ученията. Тъжност, тъжност е думата. Тъгата е по-висше чувство, което не можем да пилеем по такива клети създания.

"Нема лево, нема десно" е много свежо. Звучи като "тука има, тука нема". Дайнов, Васко Кръпката или някой друг позакъснял рокаджия или рападжия или чалгаджия (карай, квот има към момента) да забие, викам, едно мощно евроатлантическо парче: тука има тука няма ляво дясно няма хайде на мейдана! Да отчетем нещо на американския посланик все пак, че суша беше в негово отсъствие.

ozzy

Доста притеснени изглеждат ГЕРБаджийските измекяри, я как са се раздраскали. "аватарчо" потен и разстроен ми изглеждаш покраи манифеста тикво нискочела.

ozzy

"аватарчо" толкова се е лишил и от малкото мозъче което е имал покрай фатмашката фуражка, че сега освен да дращи простотии и безсмислици с присъщото нахалство и простотия на ГЕРБаджийско нискочело, друго не му остава.За мене лично нахалството и тъпотиите му доказват нивото на почитателите на Мутрата и на измекярите му. "аватарчо" тъпако, не е смешно, а страшно, все пак като матрял сте близо 16%. Накъде отива Родината тъпако?

камъче

Имаме новина! Имаме новина! Раздвояването свърши! ozzy е socialen и socialen е ozzy! Маските паднаха и вече е безпощадно ясно, че интелектуалното ниво на Борисов е по-високо от интелектуалното ниво на тези, които го коментират и анализират. И в пъти по-високо от нивото на онези, които го обиждат!

Слав Павлов

Мисля,че е добре всеки,който тръгне да морализира и да дава пример на цялата нация да започне изявата си с няколко простички неща:Да заявят политическите си пристрастия и принадлежност,за да не може да спекулира никой с изказаните от него идеи;Да декларира ясно и без заобиколки получава ли пари от чужди посолства,фондации и организации.Ако да- от кои и срещу какви ангажименти(щото който плаща,той заръчва музиката).Така той няма да може да бъде рекетиран от онова,срещу което се бори.;Добре би било да има смелостта да обяви ако има зависимости от алкохол,наркотици или нетрадиционна сексуална ориентация.Това би допринесло за неговата независимост от опити за манипулации и управление на волята му от злонамерени субекти. След такъв човек бих застанал и бих го подкрепил безрезервно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.