Парламентът прие на първо четене промени в законз за Комисията за финансов надзор, с които реално се отваря вратата за въвеждане на законов таван на възнагражденията на членовете на регулаторните органи. Промените са предложени от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Идеята на закона е заплатите в тези органи да не превишават възнаграждението на председателя на парламента, което е около 5 хил. лв. Бонусите пък ще се раздават по определена методика и ще зависят от реално свършената работа. Те няма да могат да надхвърлят като стойност основното възнаграждение на парламента.

Промените бяха приети трудно, тъй като при първото гласуване нямаше кворум. За това Димитров поиска почивка, за да могат депутатите да се съберат. Веднага след почивката промените бяха приети. Славов специлано благодари за подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ, която според него е компенсирала липсата на част от групата на Реформаторския блок.

В мотивите на вносителите се припомня, че липсата на регламент за раздаването на бонуси в регулаторите е довел до сериозно напрежение в обществото. Причината за това напрежение са били раздадени внушителни бонуси на някои членове на някои регулатори. Вносителите изтъкват, че зкаонопроектът не предвижда бюджетни разходи и дори е възможно да сде реализират икономии.