„Мандатът на главния прокурор е 7 години. Ние най-добре да го направим доживот. С право на наследяване“.

Предложението направи с ирония следователят от Столичната следствена служба към Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов. Преди 10 дни той даде първото си от серия интервюта пред „Биволъ“, в които разказа за „шпицкоманда“ от следователи, пряко подчинена на главния прокурор и използвана за натиск над политици. Атанасов гостува в предаването „Просто Диков“ по БИТелевизия.

Бойко Атанасов е изпратил и писмо до президента и до Висшия съдебен съвет (ВСС) за процедура за освобождаване на главния прокурор Сотир Цацаров по чл. 129 от Конституцията. Той предвижда пленумът на ВСС да освобождава магистрати, включително и т.нар. трима големи – председателите на ВАС, на ВКС и главния прокурор, при „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.

СОТИР ЦАЦАРОВ: ПРОВЕРЕТЕ ТВЪРДЕНИЯТА НА БОЙКО АТАНАСОВ

Бойко Атанасов разказа за случай от месец март 2013 година – седмици след оставката на първото правителство на Бойко Борисов, когато е бил привикан в кабинета на бившия си шеф Петър Петров, известен като Пепи Еврото.

Бях извикан в кабинета на Пепи Еврото и ми казаха, че ръководството ми има доверие аз да оглавя нова структура в прокуратурата, която да разследва бившите управляващи от ГЕРБ“.

Било му припомнено, че срещу него текат няколко проверки по дела и трябва да приеме. Проведените срещи били няколко в рамките на един ден.

Тогава Атанасов се обадил в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров, поискал среща и реакция по този случай.

Началникът на кабинета ми каза: Ние не можем да направим нищо, ако не бъдем сезирани писмено“.

Изпратил писмо и след няколко дни – на 18 или 19 март според Атанасов, бил извикан при бившия ръководител на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов.

И ми се казва, че срещу мен има дело. Било спряно задържането ми и аз трябва да приема за бъда ръководител на този сектор“.

Бойко Атанасов разказа и за натиск в последвана седмица, след като започна да дава интервюта за „шпицкомандите“.

Проверки, търсене на слаби места за несправяне с работата, закъснения за работа – докато съм бил в студиото на Нова телевизия, са проверявали дали съм си на работното място“.

Колеги обаче му казали за унищожаването на документи по делото КТБ, които Атанасов показа пред бТВ в контейнери за боклук пред сградата на следствието.

Всички ми се подиграваха в службата, прокуратурата ми се подиграва, никой не направи проверка какво има там. Очевидно някой е минал от там и ги е прибрал. На другия ден дойдоха да питат „Какво имаше?“.

АТАНАСОВ ПОКАЗА ДВА КОНТЕЙНЕРА С УНИЩОЖЕНИ ДОКУМЕНТИ ЗА КТБ

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая и свика събрание на следователите, на които присъства с ръководството на прокуратурата. Никой на събранието не подкрепил Бойко Атанасов.

Който излезеше да ме подкрепи, рискуваше работата си“.

Атанасов разказа и няколко конкретни случая. За дело от 2010 година за закупени 30 спални вагона за 30 милиона лева,. Той изрази мнение като следовател, че министърът (Петор Мутафчиев от БСП – б.р.) трябва да бъде привлечен като обвиняем. След това Атанасов бил изолиран от делото. По същия начин се развили делата срещу бившия областен управител на София от ДПС Емил Иванов, както и за правителствения Авиоотряд 28.

Сега умуват. На пазърлък няма да тръгнат с мен, защото аз няма да се пазаря. Умуват. Но ако са извършили престъпления, най-добре е да си подадат оставките“.

Бойко Атанасов се включи и в Шествието за правосъдие, организирано от Инициативата „Правосъдие за всеки“. От трибуната бившият правосъден министър Христо Иванов спомена Атанасов като пример за магистрати, които вече губят страха си и започват да разкриват неща от кухнята.

ХРИСТО ИВАНОВ: ДА ЖИВЕЕ РЕВОЛЮЦИЯТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА