Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Картите не са само начин да се покаже географията и топографията на една страна - те могат да опишат политически, икономически и военни детайли за държавата, разказва геополитическият експерт Джордж Фридман пред "Форбс". Той представя десет карти, които дават яснота за трудната позиция на Русия след падането на СССР и обясняват дългосрочните намерения на Путин за Европа.

Русия е почти изцяло заобиколена от суша

Понякога една единствена карта може да разкрие най-важното за една държава. Според Фридман, за Русия, това е тази:

Позицията на Русия спрямо останалата част от Европа е ключова - Европейският полуостров е заобиколен от морета - Черно, Северно, Балтийско, Средиземно и Атлантическият океан. Почти всяка част на Европа има досег до море на разстояние 450 км, докато по-голямата част от Русия е практически заключена от земя. Атлантическият океан е далеч от най-населените центрове на голямата държава, а малкото пристанища са неизползваеми през зимните месеци. Горната линия между Петербург и Ростов на Дон ясно демонстрира тези ограничения.

Европа контролира излазите на Русия към море

Като изключим Арктическия океан, достъпът на Русия до другите големи водни басейни е ограничен. Три са възможните точки на достъп - Черно море и Босфора, контролиран от Турция, Санкт Петербург, където датчаните могат лесно да блокират пътя, и дългият път през Норвежко море от Мурманск, където кораби биха могли да минат покрай Гренландия, Исландия и Великобритания. По време на Студената война военновъздушни бази в Норвегия, Шотландия и Исландия, заедно със самолетоносачи, са блокирали Русия и по този път.

Западната граница е критична за руската инфраструктура

Населението на Русия е концентрирано по западната й граница - тази с Европа, и югозападната - с Кавказ. Сибир е слабо населен. Реките и инфраструктурата вървят на запад.

Ядрото на руското земеделие е в югозапада, както е видимо на горната карта. Климатът в северната част на страната просто не позволява да бъде развивано селско стопанство. Затова и районът по границата с Украйна, и в по-малка степен Кавказ, е ключов за Русия, както и за нейното население.

Същото важи и за железопътния транспорт, който продължава да е много важен за държавата - той е ориентиран на запад и към бившите съветски републики.

Трите карти показват основен вътрешен модел на страната - ядрото на държавата, в което са концентрирани икономиката, хората, инфраструктурата.

Русия е загубила буфера си на запад

Поради тези причини и факта, че няма сигурен излаз на море, Русия е уязвима. Има малко естествени бариери, които да спрат враг, идващ от запад, има и малко реки, което затруднява вътрешния транспорт.

Затова не е изненадващо, че националната стратегия на Русия винаги е била да изтиква границата колкото се може повече на запад. Близките й съседи - балтийските страни, Беларус и Украйна - могат да служат за такъв буфер, а и предлагат допълнителни икономически възможности.

Ето позицията на Русия през 1914 г, точно преди началото на Първата световна война:

Преди век Русия е имала този буфер и е контролирала не само преките си съседи, но и части от днешните Полша и Румъния. Това позволява на империята през 1914 г. да задържи атаката от Германия и Австро-Унгария.

През 1941 г, когато Германия атакува Русия, навлиза доста по-дълбоко. Важно е да се отбележи, че Германия никога не успява да задържи цялата тази територия по едно и също време:

Германците завладяват по-голямата част от европейската част на Русия и финалният им натиск е на изток и юг - към Кавказ. В крайна сметка Русия побеждава заради тази дълбочина, която позволява войниците да пазят издръжливостта си и да подложат немските войски на изтощение.

Това е най-голямото разпростриране на Русия на запад - и то в крайна сметка разрушава Съветския съюз.

Това е идеалната позиция за страната, защото създава реална заплаха за останалата част от Европа. Но европейците и САЩ имат две предимства - могат да обградят територията й и да затворят излазите й към вода.

И по-важното - успяват да блокират морските търговски пътища, които генерират огромно богаство спрямо това, което може да постигне затвореният СССР. Когато цените на петрола падат през 80-те, руснаците не могат да издържат на намаляващите печалби и това срутва Съюза.

Сега Русия няма какво да губи

Връщайки се на първата карта - досега Русия винаги е контролирала най-близките си съседи. След 1991 г. обаче губи и близкия, и далечния буфер. Границата на Русия никога не е била толкова близо до Москва.

Балтийските държави са вече част от НАТО, което означава, че Санкт Петербург е на по-малко от 200 км от държава от Алианса, и руснаците не могат да направят нищо по въпроса. Затова и се опитваха да стабилизат ситуацията - войните в Чечня, намесата в Грузия, пращането на войници в Армения.

Но както се вижда и от картите, ключова държава за Русия след 1991 г. е Украйна, защото границата й е до ядрото на руските население, земеделие и инфраструктура.

От руска гледна точка кризата в Украйна е опит да се възстанови критичната буферна зона, преди тя да последва Балтика и да се включи в НАТО. И заради това кризата продължава. В същото време, Западът не трябва да допуска, че ако установи контрол над този буфер, Русия ще спре. В момента няма особен избор, тъй като морските й сили са блокирани, а не можеш да подкрепяш големи войски само по въздуха. Включването в сирийския конфликт е демонстрация на сила и военни възможности, но все пак регионът остава периферен интерес за страната. Ключовият проблем е западната граница и Украйна, а на юг - Кавказ.

Икономиката на Русия в момента изпитва сериозни трудности - падащите цени на петрола и санкциите могат да се окажат катастрофални. Но икономиката на Русия винаги е била под натиск - преди Втората Световна война е направо катастрофална, и въпреки това тя успява да победи.

Последната карта е на етническите групи в Русия, които са колкото многобройни, толкова и различни. Според Фридман, обаче, лоялността към нацията в Русия е различна от европейската, която се базира на просперитета и икономическата стабилност - руснаците са лоялни към мощта на държавата и националната гордост - да бъдат руснаци. Това е ключова пропаст в отношенията й със Запада.

Ключови думи

Коментари

Алберт Айнщайн

Всичко трябва да е възможно най-опростено, но не чак толкова просташки опростено.

начо

готови са,както беше готов ссср за разпад

кирил

русия никога в историята си не е имала по глупава и малоумна политика.може да се сравни само с тази на император николай втори,но той поне е имал силни съюзници в лицето на франция и великобритания,две тогава все още силни империи.известно е как свършва николай втори.сегашна русия няма и половината от възможностите на бившия ссср,няма и съюзници с изключение на барикадиралия се асад.сегашна русия ще си отиде като държава заедно с путин

Тези са проблема на рашистите

Вижте синята гама на последната карта!Това са милиони мюсюлмани в компактни групи -сунити, татари, тукмени!А вижте и страните на юг! Теса големия проблем на путин!А сега мачкат 350 000 в Крим!///Кримските татари / 350 000 /,никога няма да приемат анексирането на Крим и опитите на окупационните власти , под контрола на Кремъл, да превърнат коренното население на полуострова в "фолклорна нация".Тези политика е обречена на провал! Пресслужба на Кримския Меджлис. Вече почти е свормиран от украйнци и татари един батальон по стандарти на НАТО -500 войни.

Затова ни ги пращат след бомбене в Европа!

Преди ВСВ икономиката на Русия била катастрофална, но все пак тя победила. Алоу?! През цялата ВСВ Русия е поддържана с техника и храни - на стойност над 130 млрд долара по днешен курс - от "лошата" Америка. Дори в България влизат с танкове Додж. А и победата да не е на Русия само???? През соца малко ли много Русия смучеше икономиките на източно и централноевропейските държави, сега няма поддръжници! Има купени политици и партии, но това няма да ѝ доведе държавна подкрепа, а и осветляването на тези партии и ролята на Русия като противник на интеграцията на ЕС в крайна сметка ще доведе до пълна изолация - и то в съвсем кратки срокове - макс. 4-5 години. И докато при Елцин и началото на Путин Русия получи подкрепа и доверие от ЕС и САЩ - това сега е изчерпано поне за 50 г. напред

Атанас Русев

Русия и сега смучи икономиката на България-грубо около 500 млн.износ за Русия и 5млрд.внос от Русия.Бургаския нефтопреработвателен завод-нула облагаема печалба,липса на измервателни прибори и монопол на бълг.пазар.Коя уважаваща себе си нация позволява 80% от енергетиката и да зависи от друга при това несъюзна държава?

даката

русия е бита карта.ако путин не се окаже агент на цру ще завижда на съдбата на кадафи

Дефицит бюджета-2016 может вырасти до 4% ВВП при цене на нефть на уровне $30 за барр. - Силуанов

ivan_lalev

Всеки българин да прочете този анализ в навечерието на 3-март и да оцени с безпристрастие "вечната руска любов" към "неблагодарната" сега България!!!

"Русия няма какво да Губи". Но един милион милионери-олигарси имат! Те искат да си живеят спокойно в Дворците като "Версай" и да си харчат парите!И точно те ще гътнат путин.

анонимен

Тотална изолация на Путин.Слава на Украйна!

Владимир Владимирович

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Много подобаващо и правдоподобно въплъщение в образа на ВВП.

Рейтинг Владимира Путина в России пошёл вниз

анонимен

Един олигофрен се обади,че издънките още мърдат.

Смях...

От руска гледна точка кризата в Украйна е опит да се възстанови критичната буферна зона, преди тя да последва Балтика и да се включи в НАТО. И заради това кризата продължава. В същото време, Западът не трябва да допуска, че ако установи контрол над този буфер, Русия ще спре. А 5-те милиарда дето САЩ ги дадоха в Украйна за демократизиране, те да не би случайно да не доведоха до преврата, заради които има война в момента в Украйна? Или това не ви се коментира :)

Айде бе

Парите вървят след народа а не обратно. Ако ще и 50 милиарда да даде САЩ... ползата ще е никаква ако няма народ който иска да се освободи...

радев

русия скоро ще е московията от 16-ти век.2017 ще повтори 1917. петролната ера свърши и държавите паразити заедно с нея

има по лесно обяснение

джуджи колкото и да се сили да пръцка е икономическо джудже.ще победи икономиката както стана със ссср,криза и разпад.

ТН

В Америка се прави нова технологична революция. Производството ще се промени коренно. Хората все повече ще работят в областта на услугите, а промишлеността ще се автоматизира до равнище на масова роботизация и дори изкуствен интелект, който ще засегне впоследствие и услугите. За стопанство, което се основава само на първичния си сектор и отчасти на вторичния: добива полезни изкопаеми, най-вече нефт, и го преработва, няма място в този свят. Русия трябва да се осъзнае, че с военни средства няма да реши въпроса с оцеляването си като държава. А ние преди всичко трябва да разберем накъде се движи светът. Европа е в застой, даже упадък, защото ляволибералната неомарксистка неожидоболшевишка франфуртскошколска доктрина се разпада, а в тъканта на Европа прониква нов елемент: арабско-ислямския паразит, болестотворен и способен да разруши всеки полезен стопански и обществен строй. В крайна сметка, арабите са една по-тъпа и фанатизирана версия на руснаците: точат петрол, врещят от джамиите и размахват тояги.

Йосиф . .

До -начо,кирил,даката,лалев,радев -Човек може да е глупав колкото си ще,но при условие,че не дава лош пример.

Русiя ке падне 2016г. !!!!

Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!! Русiя ке падне 2016г. !!!!

ЩЕ

ИМА ДА ЧАКАШ ДА ПАДНЕ!

2017 ще е, по случай болшевишкия преврат...., ха ха ха

Piro

Добър геополитически анализ на Джордж Фрийдман. Stratfor в тези анализи са добри, но в анализите за непосредствената външна политика на САЩ изостават. За тази политика CFR са ненадминати!

vd

Много добър анализ на Фридман.

Много Голям Анализатор

Обожавам подмокрянето на пишман разбирачите под подобни зле преведени смешки. Защо не се запитахте уважаеми фенове на анализата, къде бяха тези величия на геополитиката и стартегията, когато трябваше да умират американски войници във: Виетнам, Сомалия, Ирак, Афганистан. Къде беше интелегента Фридман, когато Вовка Путин си взе Крим за няколко часа? Къде беше този умник когато напиканите от страх командири на украинските корабчета трябваше да помахат за сбогом на Севастопол? Къде бяха Фридмановците през 1979 когато великата армия на клоуните се провали насред иран в опит да си освободи даниелмитовците? Този пишкопипец защо не направи една сметка колко американски войници са измрели по света от 1945 до сега в резултат на подобни недоклатени анализи? Кому е нужен този анализ ... освен разбира се на костокока-онанист, който вероятно ще реагира с празнична полюця на тази поредна глупост в клуб-зет, по-смотаната версия на дневник.

*

"Къде беше този умник..." Предполагам, че е бил в САЩ и си е вършел работата, т.е. подготвял е разпада на СССР, на Варшавския договор и на СИВ. И добре е работел умникът. Неговата страна - САЩ - остана единствената суперсила в света. Тя е привлекателна дори и за децата на висшата комунистическа номенклатура, напр. за сина на Н. Хрушчов и за дъщерята на С. Лавров. Американските банки също така съхраняват немалко руски пари. Така че е ясно къде е умникът - там, където доста мурзилки и ватенки само мечтаят да бъдат. И понеже споменаваш за подмокряне, ватенките и ушанките наистина биха се подмокрили, но трябва да почакат световната социалистическа революция да победи. Приятно чакане!

haha

русия трябва да бъде разпадната и да остане само московията. Всичко друго да се върне на поробените от ордата народи!!!

Владимир Улянов

И кой ще я разпадне? Ти и 3-мата полу-трезви пръдльовци дето списвате коментари в тоя и други подобни сайтове ли?

Българин

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.