Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският лекърски съюз няма да сложи подписа си под Националния рамков договор за 2016 г., който определя правилата за работа и заплащане в сектора. Това е решението на 265 от присъстващите делегати на 65-ия Ивънреден Събор на организацията. Само 10 от присъстващите подкрепиха споразумението, а 15 гласуваха "въздържал се".

Това не е първият случай, в който рамковият договор "увисва във въздуха", но на фона на предстоящите грандиозни реформи в сектора е истински прецедент. Без такъв документ в сила остава старият, а в него не фигурират нито пръстовите "отпечатъци", нито разделянето на пакета на основен и допълнителен, нито новите схеми за финансиране на медицинските дейности. Кашата ще става още по-голяма, защото здравната каса ще сключва договори с лекарите и болниците по новите критерии на министерството и съобразно Националната здравна карта (която тепърва ще се обнародва), но няма да разполага с адекватна финансова рамка. При това положение е съвършено неясно за какъв вид услуги ще стигнат парите за здраве.

На практика докторите бламират не само всички предстоящи реформи в сектора, но и собствения си министър д-р Петър Москов. Появиха се дори слухове, че се подготвя официален документ за искане на оставката му. Той обаче вече обяви, че е подготвен за подобна ситуация и възнамерява да наложи служебен рамков договор, за да не се стопират вече гласуваните от Народното събрание и одобрени от правителсвтото промени.

ЗДРАВНИТЕ РЕФОРМИ ПРОДЪЛЖАВАТ И БЕЗ РАМКОВИЯ ДОГОВОР

Всъщност, делегатите на Събора признаха, че решението им е било съвсем умишлено, за да продължат работата си по стария рамков договор и старите правила. Въпреки това бяха категорични, че истинският препъни камък са били не толкова финансовите условия на договора, колкото формите на контрол и по-конкретно - въвеждането на системата за пръстово идентифициране.

"Категорични сме, че пръстовият идентификатор няма да влезе в рамковия договор. Само това стига, за да обезсмисли разговорите по-нататък. Препърочвам на БЛС да каже категорично "не" на този рамков договор, защото от това няма да последва нищо страшно. По-страшно ще е, ако със знанието на БЛС се узаконят неща, които още не са направени, защото после ще кажат, че е станало със знанието на българските лекари", коментира заместник-председателят на съсловната организация проф. Огнян Хаджийски.

Форумът на лекарите продължава и утре, когато според дневния ред ще бъде даден отчет за изпълнението на бюджета на съсловната организация за 2015 г. и ще се приеме проектобюджет за тази година, а след това ще се обсъждат поднормативни актове.

Ключови думи

Коментари

nsp

Доста ще им бръкнат в джоба на търгашите доктори, т.е. на лекари еоод ! Затова със зъби и нокти пазят статуквото.

Статуквото ще ви изглежда добре подредена здравна система, ако всички приумици на Пепи станат реалност. Да му мислят пациентите, техните права и пакети се свиват.

дони

Какво "единодушие"... да им се не надяваш...

Семерджиев - зъботехник и председател на институт с двама участници - аз и секретарката ми

Аз реформирах здравната система през мандата на др. Костов и всичко, което ви се стовари върху празните капацини е мое дело, най-доброто на света! Нашето мото беше и продължава да е - ВСЕКИ ЛЕКАР - МИЛИОНЕР, ВСЕКИ ПАЦИЕНТ - С ЕТИКЕТЧЕ НА ДЪРТИЯ ПРЪСТ НА КРАКА! Долу Москов, той предаде делото на партия ДСБ!

Нема къде да мърдат тия търтеи!

Семерджиев

Поправям се - МЕЖДУНАРОДЕН институт! А със секретарката извършваме много сериозна научна и изследователска дейност! Всеки ден си играем на чичо доктор в просторните помещения на института!

Югозомби

Краде им се на лекарите, уви...

Един

Господа коментиращи, когато говорите за "търгашите" не занравяйте че имено реформата на Москов официализира търгувантпо! Имено реформата на Москов слага неясни правила за финансиране на болници и корупционни практики! И НАЙ-ВЕЧЕ - НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ РЕФОРМАТА НА МОСКОВ Е ОБИКНОВЕН ОТКАЗ НА ДОСТЪП ДО ЛЕЧЕНИЕ!!!

Това твоето прилича на площадна риторика. Скука !

оправете си грешката

ЛекАрски

s.anachkova

Оправихме си я. :)

фог

Пишещите във форума ,които не са медицински лица са жертва на много умела медийна манипулация ,която се основава на повтарянята до втръсване мантра за крадене.Живота и работата на един медик ,не е крадене.Не забравяйте ,че човек за да стигне до там ,че да преглежда и оперира преди всичко е изчел стотици томове литература медицинска. Медицинското образование е тежък физически и тежък интелектуален труд .Няма предмети и преподаватели по кражба или убийство на пациент. Относно темата обаче .Един почтен български лекар никога няма да приеме мисловните еквилибристики на един посредствен лекар.Разберете че лекарите не са против реформите като такива ,а против Московите безумия.Вие в момента не познавате работата в детайли и сте моделирани от пропагандата.

Абсурди

Да, вие сте уникални, останалите - архитекти, инженери, физици, химици си берат дипломите от Борисовата градина на Еньовден. Вие злоупотребявате с безизходицата и трагедията на хората - нещо, което го няма никъде по света! В Западна Европа ако си позволите подобно нещо, не само, че ще си изгубите практиката, ами и в затвора ще лежите!

наистина ли

Колкото и да ви е мъчно вие сте еманация на българския народ, с всичките му кусури, в никакъв случай не сте нещо по-специално. Израсъл съм в лекарско семейство(аз не съм лекар и не съм желал да бъда) и зная наистина как може да се чете и следи новото, НО от този който иска и е отдаден. В сегашно време нивото на студентите в медицинските специалности е много ниско, както и във всички останали области ни висшето ни образование - пищови, блутуф слушалки пъхнати в уши, бих казал, че сегашните студенти по медицина са по-напреднали със съвременните технологии, отколкото с учението в тяхната област. Откровено казано, страх да те хване от некомпетентност и не е лошо да подават документи всички за Германия, веднага след завършване, та дано се научат на правила, не само на хитрини. Кой ще заеме тяхното място - плашат ни, че щели да дойдат виетнамци, китайци, араби - ами ако са по-назад с модерните технологии, а са наблягали повече над учебници, ок, нека заповядат!!!

Дими

Направете го актьор това момче, бе, защо го мъчите с медицина, че и с управление на медицината! Намерете си друг там някакъв да пази на шефа ви фармацевтичните интереси!

Започвам да вярвам, че много искат да правят операции на починали.

Например - Мутафчиев, този интелигент-протестър, става здравен (прекарал е инсулт и познава сектора отблизо), а Москов става шеф на театралите! Супер, а?

дебелян пеевский

Герб привлече калинките от всички 'десни' партии. С трагични резултати.

Резултатите се виждат на избори Според теб хората кого ще изберат на следващите избори ?

Както на предишните, хората масово няма да гласуват, защото няма избор. Мафията на съсела, мафията на рапоня, мафията на сопола, депесето с тирето, архарската партийка, истинските калинко-реформатори, баш-реформаторите с гъз вместо знаме, Шишман патриотите, боец и луна. Ебал съм ви изборите с такива карикатури.

Опорки, бетер позитански. Начи, даваш си личната карта на гишето. На нея пише адреса ти, ЕГН-то, ръст, цвят на очите. "Злият" моментално те разпищолва какви имоти /имотен регистър/ и фирми /търговски регистър/ имаш и просто си избира кво да ти чопне. Болницата, аптеката пък много скоро могат да те "разболеят" от друго. Отпечатъци: На гишето виждат само ръста ти и цвета на очите. Отпечатъка ти пътува до някакъв централен компютър и връща на гишето разрешение или отказ за исканията ти. Личните ти данни, адрес, ЕГН, роднински връзки, са достъпни само за обслужващите централния компютър. Болницата, аптеката пък трябва да ви вземат доста финна отливка на отпечатъка за да шикалкавят. Прав е Москов, ама настъпва бялата мафия, опс, олигархия, та затова Капиталци ще леят помия до забрава.

Няма как да се случат реформите, когато само един човек ги иска.В България може да има реформи и много по-добър живот само ако ДСБ мощно вземе властта и хората им гласуват доверие.Останалото е гибел за страната, докато напълно изчезнем от света.

"...ако ДСБ мощно вземе властта"! ВЗЕМЕ!!! Еманация на десебарската демократична мисъл. После пак убеждавайте някого, че не сте комунисти.

zakkwylde

Време е Боко да махне чадъра над Пепи, защото луднякът ще свали цялото правителство с маниакалните си идеи.

ПРАБАБА 73

ТОВА ЗА ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ Е ЛУДОСТТА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР.БОЛНИТЕ ХОРА ДА НЕ БИ ДА СА ПРЕСТЪПНИЦИ.И ТОВА ДЕТО ЩЕ НИ КАРА ДА ЧАКАМЕ ЗА ВЛИЗАНЕ В БОЛНИЦА.БОЛЕСТИТЕ НЕ ЧАКАТ ГОСПОДА.ТЕ СИ НАПРЕДВАТ И БОЛНИЯТ ЧОВЕК ТРЯБВАЛО ДА СИ ИЗЧАКА РЕДА.КАК МОЖА ДА СЪТВОРИ ТОЛКОВА ГЛУПОСТИ ТОЗИ НАРКОМАН.А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДА ГИ ГЛАСУВАТ.Е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ---ОТ СЛАВИ ТРИФОНОВ.

Митко

Бабе, гледай си там плетката и се мешай в неща които не разбираш. Пръстовия отпечатък не е да следи бабите и дедовците, а да пресече дараверите с фантомните дейности.

Митко

"и се мешай" да се чете "и не се мешай"

Доктор Иванов

Преди стотина години, когато е пуснат първия влак е имало страшни вълнения, че при тази "огромна" скорост от 45 км/ч пътниците ще умират от задушаване! Сега общо взето е същото - докторите се страхуват, че няма да може да се правят шашмите, както досега и не искат да подписват нищо , което не са пробвали! А идентификацията с пръстов отпечатък е неоходима защото се "КРАДЕ" , включително и с копия на личните карти както е досега! И няма нущо обидно в идентификацията - поне трябва да опитаме. Трябва да има начин да се спрат каржбите и надписванията на дейности - например трябва спешно да се въведат електронните здравни карти.

Първият локомотив не е бил "пуснат", за да намаже министъра от държавна поръчка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.