Неприятелите на Русия зад граница също се подготвят за предстоящите парламентарни избори, заяви президентът Владимир Путин.

Сайтът на Кремъл публикува речта му, произнесена на заседание наа колегията на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Тя е наследник на КГБ, където е започнала кариерата на Путин.

"Всички трябва да знаят, че ние ще се борим за защита на нашите интереси настоятелно, в съответствие с нашите закони. Всички опити за външна намека в хода на парламентарните избори, които ще се състоят на 18 септември, ще бъдат разглеждани като пряка заплаха за суверенитета на Русия. И ние ще реагираме на нея по съответния начин", зарече се руският лидер.

Той нареди на ФСБ "да направи всичко, за да пресече дейността на тези, които ще се опитат или могат да се опитат да използват националистически, ксенофобски, радикални лозунги, насочени към разделение на нашето общество".

Подобни технологии съществували и били използвани в редица страни.

Шефът на президентската администрация Сергей Иванов от своя страна призова Следствения комитет и спецслужбите да повишат ефективността на работата си в навечерието на изборите. Трябвало да бъдат пресечени всякакви опити да дестабилизиране на страната в хода на предизборната кампания.

След това отново говори Путин. Президентът заяви, че през 2015 г. ФСБ пресякла дейността на над 400 кадрови сътрудници и агенти на чужди разузнавания. 23-ма от тях били изправени пред съда.