Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Наскоро непознат за мен човек написа в социалната мрежа „Пешо, Гошо, Минчо и Стояне – скоро ще дойде и вашият час, фашисти“. (имената са измислени, но случката е истинска)

Наскоро познат на всички млад мъж, наричащ се националист, посочи с пръст двама монаси и организира „рейд“, за да ги изгони от манастира, в който служеха.

Наскоро неизвестен автор разпространи из медиите колаж с изгорени тела и портретите на конкретни публични фигури, които бяха директно обвинени за убийствата без да имат абсолютно нищо общо. Имаше и надпис „Проклети да сте“. А и преди това сме се нагледали на списъци с "предатели".

Наскоро жители на едно село изгониха напълно незаконно чужденци от територия, която не им принадлежи. Защото били „етнически най-чистото село“.

Наскоро едно телевизионно шоу в национален канал се зае с „прочистването“ на църквата от хомосексуални и посочи на цяла България лошите, които трябва да бъдат преследвани.

Отдавна една партийна телевизия прави основно това – излъчва портрети на „врагове“ - популярни представители на гражданското общество, обвинявайки ги за всички несгоди на клетия народ. Насъсква, ако не сте ме разбрали.

Не чак толкова отдавна група смелчаци реши да организира граждански патрули срещу чужденците. Същите редовно „патрулират“ срещу хората с различна сексуална ориентация.

Нищо особено – ежедневие

А всеки, който надига глас да каже, че това не е редно, е обявяван за... фашист.

Вас наричали ли са ви фашист? Ако не са, значи или не живеете в България, или сте минали в нелегалност. Тази дума тук е залепвана както на тези, които нападат различните от тях, така и на онези, които се опитват да бранят правата на различните.

Фашист е всеки, който оспорва по някакъв начин правотата на Съветския съюз, Руската федерация или както ще се казва в бъдеще държавата, управлявана от Кремъл. Фашист е и всеки, който разпространява пропагандата на Москва срещу свободните медии, гражданските организации, хомосексуалните...

И обратното: антифашистка е всяка линия, успоредна на кремълската. Антифашистка трябва да бъде и всяка гражданска позиция срещу проявите на държавно отглежданата нетърпимост към другите.

Хиляди умни хора са писали за фашизма – какво е, защо се поражда, как се предотвратява. И ако за момент забравим за противоречивата история, много по-лесно можем да стигнем до важното днес в България – фашизмът и фашистките прояви са престъпления.

Толкова е просто

Заканата, самоуправството, дискриминацията, организирането на група за извършване на престъпления, проповядването на нетърпимост и омраза... всичко това са нарушения на закона. Повечето са вписани като престъпления в Наказателния кодекс, а достатъчно други закони също санкционират подобни прояви.

Значи би трябвало да е много лесно – просто всеки изпълнява задълженията си по закон и изобщо нямаше да има такава тема.

Ако някой извършва престъпление, това е работа на прокуратурата. Ако някой насажда омраза чрез медиите, това е работа на Съвета за електронни медии. Ако някой се опитва да печели политическа подкрепа чрез омраза, тогава е нормално да реагират проевропейските партии и да защитят ценностите, коите сме вписали и в конституцията си.

Ако някой напада храма на различните, работа на държавата е да осъди това престъпление и да накаже извършителите му. Българската държава обаче предпочете да застане на страната на нападателя и го защити пред съда в Страсбург.

В по-добрите случаи просто всички изредени бездействат – идеална среда за фашизма да се чувства отлично. А малцината, имали глупостта да надигнат глас, ще бъдат наричани фашисти. И ще служат за мишени на онези, които се правим, че не виждаме.  

Ключови думи

Коментари

Durutti

Всички са фашисти, само не онези накичени с СС-овски символи ултраси, избили хората в Одеса. Браво Бедров, браво.

Zarata

Не са ме наричали фашист, но са ме наричали "червен боклук", защото не харесвам - Костов, Тицин, Бедров, Инджев, Минчев, Борисов, Цветанов, Доган, Нейнска, Станишев, Първанов, Сидеров, Плевнелиев, Манолова, Кунева и т.н. Не харесвам политичестките шайки и свързаните с тях журналисти, които пелтечат в захлас, дали един или друг е на власт.

Кирил

"Крадеца вика:дръжте крадеца"! Нормален похват на пропагандата на тези хора! Подобни етикети лепнаха и на предишното управление, а тяхната полицейщина и поставянето под контрол на всичи, са безпрецедентни! Добре, че има и журналисти като автора, а не са всички "подакващи" като Милиенчо и т.н.

Мей Ли

Г-н Бедров, я по-полека! Много сериозни внушения правиш, още малко ще изкараш, че не имало Втора световна война, че не имало Хатин, Освиенцим, Бухенвалд. Сигурно сериозно се съмняваш, че онези мъченици в Одеса живи изгорени са телевизионен монтаж на руснаците! Бил ли си в поне един от концентрационните лагери за да принизяваш до такава степен фашизма, като това, че дребнотемие. Не заслужаваш дори да те обиди човек! Но нали си кадър на бТВ, а това е медия която винаги е служила на чужди интереси, освен това нали работеше и за Дойче веле та едва ли да очакваме от тебе обективен коментар. От това, което си написал не личи да си чел много по темата за фашизма или поне нищо не си разбрал. Да, целият демократичен, свободен западен свят се е впрегнал да ни убеди, че преврата в Украйна не е фашистки, както и в това, че в Сирия терористите са борци за свобода и най-големия борец е Ал-Кайда. Само, че ако си чел достатъчно за Украйна (между другото никога не е имало украинска държава с изключение по времето на СССР)ще знаеш , че в най-върлите помощници на фашистите по време на ВСВ са украинските националисти. Те са изпълнявали голямата част от най-мръсните дела на фашистите, те са били голяма част от пазачите в концентрационните лагери. Та да ми се лигавиш и да словосплетнечиш на тази тема е най-малкото отвратително и гнусно. Както CNN класира за най-грозен паметник този на защитниците на Брестката крепост! Колко трябва да си инфантилен, лишен от всичко човешко, ако приемем, че да си човек се изисква да си подчинен на морала на обществото, да си почтен и достоен за да правиш такива класации и да се опитваш да оневиниш унищожаването на 50 милиона невинни живота. Да, сега някой ще почне да си играе на наши и ваши, ама той Сталин, ама той Хитлер, ама те японците и т.н. Само в любимата ти страна САЩ правото се основава на прецеденти, ако някой съд се е произнесъл по определен начин, то и другите имат право да ползват този прецедент. Римското право е съвсем друго, не да сравняваш, а обективно да доказваш. Та бъди така добър не ни пробутваш безсмислените ти високопарни съждения. Може и да не съм прав, я те взели в някоя от медиите носители на свобода на словото, като BBC например!

Споменавайки Хатин, защо винаги се мълчи за Катин? Споменавайки лагерите на Хитлер, защо винаги се мълчи за лагерите на Сталин?

Никола

Все още ли има хора да вярват, че убитите и изгорени украинци в Одеса не са убити от руските групировки пратени там от Путин? Къде избягаха полицаите които ги пазеха? Нима не избягаха в Русия? Има достатъчно видеа в интернет! Който търси истината лесно ще я намери.

Яна

Вярно е, че напоследък тази дума се използва повече от колкото трябва и без да се вниква в смисъла й. Но не обикновените хора подновиха употребата й. Пропагандатори, агитатори, активисти и наемници на други държави и чужди синекурни организации и службички я хвърлиха в общественото пространство много по-рано от другите. И... бумерангът се връща, естествено. А, ако някой е нарекъл Бедров Фашист, разбира се че не е прав и трябва да му се извини. Та Бедров е само един манипулатор.

Бедров, ако наистина ти плащат за тия простотии горе, мога само да възкликна - ебати медията, щом ти си и сътрудник!!!!!

Фашист

Ау, за да си заслужиш парите, Бедров, дори не си си направил труда да си размърдаш мозъка. Просто си представил опорните точки. Надявам се наистина добре да ти плащат за тази пропаганда.

до бедров

Преди да обвиняваш хората в Розово,които не са убили никой,защо не обвиниш тези,които разпалиха и поддържат войната в Сирия,тези който,обезглавяват сирийските християни,и играят футбол,с главите им,пред собствените им деца.Ето,те са виновни за бежанците от Сирия.И недей забравя да обвиниш и други българи,освен розовчани,например тези,от предното правителство,които поддържаха,каниха в Правец,и лансираха скъпо платените джихадисти от Сирия..Лесно е да се правиш на моралист от далече и без факти,не бъди едностранчив.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.