След обичайните игри на има-няма кворум Народното събрание все пак започна работа. След като отхвърлиха исканията да се изслушат в парламента просветната министърка Анелия Клисарова и спортната Марияна Георгиева депутати гласуваха "за" предложението на "Атака" да се обсъди създаването на Временна анкетна комисия за изясняването на дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР на заседанието си утре. „За” гласуваха 99, „против” - 39 и петима се въздържаха.

При представянето на предложението, чийто най- виден носител Волен Сидеров отсъстваше от пленарна зала,  депутатът от „Атака” Илиан Тодоров се обоснова така:

Моля да гласуваме, за да разберем, защо определени държавни фигури в лицето на президента Росен Плевнелиев са се срещали с представители на фирмите за електроенергия. Моля ви, да подкрепите нашето предложение, за да покажем на обществото истината и да разберем, защо раздаваме българските подземни богатства на смешни цени, по-ниски от тези в Африка”, каза Тодоров.

Предложението парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да проучи срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с директора на австрийската компания ЕВН Щефан Шишковиц, състояла се във Виена в края на март, без да е предварително обявена като част от официалната президентска визита, беше внесено още преди ваканцията, на 30 април. Искането е за проучване дейността електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии. От "Атака" смятат, че комисията трябва да бъде оглавена от техен човек.

По време на официалната си визита във Виена през март Плевнелиев се срещна с директора на ЕВН Щефан Шишковиц. 

По-късно от президентството да обявиха, че това е нормална практика. Въпреки това държавният глава бе обвинен от редица медии в тайни срещи и задкулисни уговорки с дружеството, срещу което у нас е открита процедура за отнемане на лиценза.

От ЕВН тогава изразиха "дълбокото си безпокойство от факта, че нормалната практика на срещи между представители на държавата и бизнеса, използвана в цял свят, се счита за незаконна в България". Компанията отново посочи, че срещата между Плевнелиев и Шишковиц е била организирана ад хок, по инициатива на EВН като е била използвана възможността държавният глава да бъде информиран за позицията на компанията по възникналия казус с некомпенсираните разходи за зелена енергия. В разговора Шишковиц е изразил и тревогата на EВН за регулаторната среда в България.

Парламентът днес трябва да гласува на второ четене закона за МВР.