Ако Българският лекарски съюз (БЛС) не подпише Националния рамков договор (НРД) с новите правила в сектора през годината, Министерството на здравеопазването ще използва всички законови механизми, за да въведе служебен такъв. Ултиматумът е дал лично здравният министър д-р Петър Москов, докато е запознавал медицинската общност в Русе със същността на Националната здравна карта, съобщиха регионалните медии.

Това на практика означава, че волята на съсловието няма да има никакво значение за предстоящите промени в здравеопазването. 

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ: НЕ МОЖЕ ДА ПОСТАВЯТЕ ДОКТОРИТЕ В ЪГЪЛА

Според устава на БЛС, решението за подписването или не на рамковия договор, трябва да се вземе от делегатите на Събора, който организацията свиква днес и утре. Почти до последно изгледи за успешно приключване на преговорите с Националната здравноосигурителна каса нямаше, но ситуацията рязко се промени, след като късно снощи публичният фонд склони да отпусне допълнително 55 млн. лв. от резерва си за извънболнична медицинска помощ. По този начин максимално се доближи до поисканите от лекарите 62 млн. лв., увеличавайки шанса за подписване на НРД.

Проблемът е, че на този етап "щедростта" на касата няма никаква стойност, защото по закон решенията за разпределяне на средства от резерва могат да се взимат чак след 31 март, припомнят от Центъра за защита правата в здравеопазването. Освен това самите текстове на рамковия договор позволяват цените на медицинските дейности да се променят при нужда, така че касата по всяко време може да си прибере парите обратно.

ЗАДАВА СЕ ПРОВАЛ НА ЗДРАВНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР

Дали лекарският съюз има полезен ход в тази ситуация, трудно може да се каже, но е факт, че тоталното му изолиране от взимането на решения в сектора вече провокира конфликти вътре в самото съсловие.

Сдруженията на частните и общински болници изпратиха протестно писмо до съсловната организация с искане да не поставя подписа си под Националния рамков договор, защото поставя неприемливи за докторите условия. След това внесоха жалба пред Върховния административен съд срещу 14 от медицинските стандарти, утвърдени с наредби на здравното министерство "заради пряката намеса на държавата в медицината във вреда на пациентите и лекарите". Същите оспорват пред ВАС и методиката, по която бяха съставени областните здравни карти.

Опонираха им Българското дружество по спешна медицина, заедно с Националната асоциация на работещите в спешната помощ и лично директорът на болница "Пирогов" в столицата проф. Стоян Миланов, за които изпълнението на стандарта гарантир модернизация на спешната помощ. Върху тях обаче се нахвърлиха колегите им от Българската асоциация на спешните лекари, които обявиха, че ако стандартът бъде въведен от 1 юни, това ще бъде катастрофа за целия сектор.

ОТВЕТЕН УДАР: СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ЗАЩИТИХА СТАНДАРТА СИ

В целият този хаос Българският лекарски съюз остана безмълвен и не взе никакво отношение. Затова от асоцацията на работещите в спешната помощ се заканите да искат обяснение лично от председателя д-р Венцислав Грозев и да настовят Събора да излезе със специална декларация в одкрепа на стандарта.

Ръководството на организацията ще трябва да отговаря за действията си и пред районните лекарски колегии, които също имат забележки. Докторите в Шумен дори са упълномощени да поискат оставката на д-р Грозев за това, че е подменил решението на предишния Събор, който изобщо не е давал мандат на управителния съвет да преговаря с касата по рамковия договор. Към тях по всяка вероятност ще се присъедини и колегията в Кюстендил, които са твърдо против въвеждането на системата за пръстова идентификация. Лекарите във Велико Търново пък дори са стартирали подписка по въпроса и настояват за незабавната оставка на министър Москов.

Всъщност, "отпечатъците" имат всички основания да провалят рамковия договор, защото те са единствената точка, по която двете преговарящи страни не се споразумяха. Но дори това няма да има значение, тъй като здравният министър вече е намерил решение и обеща да ги разпише в собствена наредба или акт на Министерския съвет.

Подготвя дори промени в Закона за съсловните организации, за да сложи край на Българския лекарски съюз в сегашния му вид. Плановете са да бъде трансформиран в камара така, че ръководните органи на съсловието да се избират не от делегати, а от представители на научните медицински дружества.

Дали тогава отново ще има преговори за рамковия договор или съюзът ще продължи да бъде "бутикова" организация - само времето и волята на съсловието ще покажат.