Доналд Тръмп постигна три поредни победи, осигури си стабилна преднина на общонационалните първични избори и изхвърли няколко опонента от президентската надпревара за 2016 г. пътят му към републиканската номинация изглежда по-гладък от всякога. Но той все още може да се натъкне на ями и препятствия. Ето как той би могъл да се спъне.

Милиардери влизат в играта

Най-щедрите донори на републиканците са бягали от сблъсък с Тръмп, но в един момент спонсорите на партията могат сериозно да решат да я спасят от човек, когото смятат за катастрофа. Ако го направят, това би представлявало сериозна заплаха за Тръмп. Представете си десетки милиони долари, хвърлени за злепоставящи реклами, осеяли щатите, където се провеждат първични избори.

Но докато милиардери като Робърт Мърсър и Пол Сингър раздават щедро суми на кандидатите, само един свръхбогат клан - семейство Рикетс, даде няколко милиона долара на група, бореща се срещу Тръмп. дори консервативните братя Коук, смятани за заклети противници на Тръмп, останаха настрани.

Поява на алтернатива

В надпревара, започнала със 17 кандидати, Тръмп се възползва от това, че майсторски настрои опонентите си един срещу друг. Сега, когато кандидатите останаха четирима, той още може да контролира надпреварата с доста по-малко мнозинство от гласовете.

Нито сенаторът Марко Рубио от Флорида, нито сенаторът Тед Круз от Тексас вероятно ще се откажжат доброволно или ще се присъединят към други. И двамата сериозни кандидати ще продължават да провалят усилията за обединение на гласовете на тези, които са против Тръмп. Губернаторът на Охайо Джон Кейсик и Бен Карсън продължават да се надяват въпреки минималните им шансове. Но стига само везната да се наклони внезапно към един или двама съперници на Тръмп - вероятно след супервторника (1 март – б.р.) - подкрепата за него ще бъде подложена на изпитание както никога досега.

Дебатите стават гибелни

Тръмп мина през дебатите с явната сила на личността си, като на моменти сам си нанасяше щети. В Южна Каролина гласоподавателите, които решиха в последния момент кого да подкрепят, го отхвърлиха след вулканичните му атаки срещу бившия президент Джордж Буш-младши в последния дебат.

Нещата за него могат да се влошат още повече от вторник вечерта в Хюстън. той вече не може да разчита на многобройни съперници, които д го спасят от опасен боец като Круз или Рубио, който също търси пробив.

Препъване в голям щат

Тръмп води в преброяването сред партийните делегати, то в крайна сметка ще му трябва мнозинство, за да си бетонира номинирането преди конгреса. Сега той има подкрепата на 81 делегати срещу малко по-малко от 20 за всеки един от опонентите му. За да бъде номиниран, му трябват 1237.

Ако Тръмп продължава да се възползва от мига, той може да доближи този брой с невероятна бързина през втората половина на март, когато гласуват в щатите, според чиито правила победителите вземат гласовете на всички делегати. Опонентите му също имат възможност да го догонят или поне да го лишат от необходимото му мнозинство, като се изправят срещу него в големи щати като Флорида и Охайо, където победи на Тръмп ще го направят наистина недостижим.

Главният му враг

Месеци наред републиканците залагаха на това, че Тръмп ще съсипе собствената си кампания с явната си невъздържаност и некомпетентност. Затова сега те са разочаровани.

Той жестоко обиди републиканските лидери и консервативните гласоподаватели, като атакува партийните герои като Буш и сенатор Джон Маккейн и защити омразни за тях каузи като семейното планиране. Той бе стиснат и не пожела да харчи десетки милиони долари за реклами, които обикновено са необходими за спечелването на президентските избори.

Но само това, че Тръмп все още не е платил цената за липсата на дисциплина у него, не означава, че той никога няма да плати. Една фрапираща грешка може да излезе много по-скъпо сега, отколкото на по-ранен етап от надпреварата. За много републикански лидери въпросът е дали евентуалното самоизгаряне на Тръмп ще дойде преди той да спечели номинацията или през ноември.

-----

* Авторът е политически кореспондент на в. "Ню Йорк таймс", откъдето препечатваме коментара.