Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН –  Военните наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които от 25 април бяха заложници в източноукраинския град Славянск, се приземиха снощи в 22 ч българско време в Берлин.

Както Клуб Z вчера пръв съобщи, 12-те похитени мъже, четирима от които германци начело с ръководителя на наблюдателната мисия на ОССЕ полковник Аксел Шнайдер, бяха освободени. Това стана  с посредничеството на руския спецпратеник Владимир Лукин и на главния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

В операцията по освобождаването се включи и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Днес станаха известни подробности около драмата. Предлагаме ви протоколиран разказ на случилото се. Посочените часове са според германското време, българското е с час по-късно.

Петък, 4 ч заранта: Украински военни части нападат крепостта на руските сепаратисти - Славянск. Самообявилият се за кмет на града Вячеслав Пономарьов и приближените му отвеждат заложниците в подземието на сградата на местната власт. От германския кризисен щаб, разположен във външно министерство в Берлин, съобщават: “Преговорите по освобождаването на заложниците са прекъснати. Всяко пътуване от и към Славянск крие риск за живота.”

Донецк, 15 ч: Руският спецпратеник Лукин звъни по телефона на германския външен министър Щайнмайер. Лукин настоява да се гарантира сигурността му, за да може да пристигне в Славянск. Щайнмайер се свързва с украинския премиер Яценюк. Вечерта в Славянск: Самообявилият се за кмет на града Пономарьов празнува 49-ия си рожден ден. По негово настояване в тържеството трябва да участват и заложниците, които той нарича “мои гости”. Извеждат ги от подземието в по-горен етаж. Вечерята е обилна, гърми и шампанско.

Събота  7 ч: Спецпратеникът на Москва Лукин поема от Донецк към Славянск. Там той влиза сам в правителствената сграда, окупирана от сепаратистите. 

Събота, 9,28 ч: Заложниците напускат сградата след 8-дневен плен. Те се придружават от Владимир Лукин. На раздяла полковник Аксел Шнайдер подава ръка на самообявилия се за кмет на Славянск и похитител на заложниците Вячеслав Пономарьов. Освободените военни се качват в два сини минибуса фолксваген и поемат към свободата. На контролен пункт в Славянск Пономарьов ги предава на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Всички се отправят към Донецк, който е на 90 км от Славянск. Чуват се изстрели от сражения, наоколо горят автомобили. Обстановката е крайно опасна и всички мислят, че ще загинат.

Донецк, 13,30 ч: Заложниците пристигат невредими, настаняват ги в хотела край летището. Най-сетне те могат да вземат душ и да позвънят на семействата си. Полковник Шнайдер звъни и на отбранителната министърка Урсула фон дер Лайен: “Благодарим за подкрепата! Свободни сме и съобразно обстоятелствата сме добре.”

Берлин, 14,55 ч: Външният министър Щайнмайер пред медиите: “Благоприятното приключване на драмата със заложниците е резултат на неуморна и сложна дипломатическа дейност, в която участваха много хора.”

Донецк, 17 ч: Германският правителствен еърбъс, който е излетял в 12 ч от Кьолн, поема през Киев към Берлин. На борда са всичките 12 заложници.

Киев, 18 ч: Германският правителствен самолет се приземява. От машината слизат петимата украински военни, придружавали наблюдателите от ОССЕ и сами попаднали в плен. В Киев остава и полският наблюдател. Киев, 18,42 ч: Самолетът поема към Германия.

Берлин, летище “Тегел”, 21 ч: Самолетът с четиримата германци и двамата им колеги  от Дания и Чехия Николай Вамен и Властимил Пицек се приземява. Във ВИП-зала ги прегръщат съпруги и деца.

Полковник Аксел Шнайдер се сбогува с похитителя си Пономарьов.

Ръководителят на провалената военна мисия на ОССЕ полковник Аксел Шнайдер се появява пред журналисти и изрича: “Вчера бяхме под обстрел, а днес се прегърнахме със семействата си. Само преди ден не смятахме, че това би било възможно. Ние сме особено радостни и много щастливи, но и доста изтощени. В дните на плен над всички нас висеше постоянна заплаха. Все по-ясно чувахме стрелба и взривове, а бяхме осъдени на бездействие. Съхранихме се благодарение на изключителната дисциплина на целия ни екип. Най-сърдечно благодарим на всички, които се застъпиха за освобождаването ни. Докато сме живи, няма да го забравим. Благодаря!”

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.