Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Подтикнати сме да изразим своето становище поради системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия председател. Уроненият авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите ѝ гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси.

Това се казва в позиция на актьорската гилдия от Народния театър, подписана от 72-ма души във връзка с изразеното отношение на Христо Мутафчиев към мерките на Министерството на културата за редица български театрално-сценични институти, пише БГНЕС.

"Водени сме от твърдото си убеждение, че Съюз на артистите в България трябва да съществува и той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качествено развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата, да възвърне доверието у своите членове и облика си на професионална организация. Защото такъв съюз е conditio sine qua non за съвременна европейска България и бъдещето развитие на изкуството у нас, пишат още театралита.

Поради тези причини ние, колективът на Народния театър „Иван Вазов“, изискваме г-н Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателския пост на Съюза на артистите в България, се казва в позицията.

Актьорите цитират и част от Устава на САБ, където се казва, че САБ е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове при спазване на принципите за автономност, професионализъм, прозрачност в работата на ръководните органи“.

"Поведението на г-н Мутафчиев е подчертано политически непотистко и в разрез с волята на членовете, ако въобще такава воля е изявена предвид незначителната членска маса на САБ днес", заявяват театралите.

Вчера протест срещу Министерството на културата имаше и в благоевградския Драматичен театър. Той е сред осемте културни института на държавни разноски, заплашени от преобразуване в открити сцени без артистична трупа. Висшето арт ведомство заличи натрупаните от тях дългове към държавата, но ги подкани да направят оздравителен план. Ако в срок от 3 месеца не направят нови дългове, статутът им ще бъде запазен. Ако не – трупата им ще бъде освободена, а театралната сцена в Благоевград ще приема само гостуващи спектакли.

„Министерството на културата – в лицето на Вежди Рашидов и Боил Банов – от години провеждат политика, която цели единствено и само заличаването на българската култура“, заявиха в открито писмо благоевградските театрали.

Ключови думи

Коментари

Тоя освен,че е партийна подлога на герб,е артист колкото съм и аз.

Мярия Иванова

Мутафчиев никога не е бил подлога на никой,отстоява интересите на гилдията,Явно сега се активират старите татовите артисти,Шило в торба не стои. За какво е тази дандания, след като сте прозрачни партийните Ви напани.

Сия

Мога да разбера личната му благодарност към жеста, койго буквално го спаси в тежък момент. Но Мутафчиев трябва да разграничава личното от общественото. И тъй като явно не може, нека да го махат артистите.

Ели Попова

, Дебре де, какво Ви бъзна бре мили артисти, че това което искате не ели партийна поръчка. Нямата морлното право да наесвате политиката в изкуството. До сега Мутафчиев е бил коректен към Съюза, и е защитавал интересите Ви.Колкото да Благоевградските театрали, да се търси и намесата на БКП/БСП.Народният театър се пълни, от какво сте недоволни.Ако плачете и вие като докторите, даима театър в всяка паланка , добре, кяма какво да се коментира, ясен е подбудителя.

Е не сте ли малко нагли

Значи, опростили им дълговете, но понеже им казали, че това им е за последен път, дай си Христо оставката...

за науката

кога някой ще направи от БАН научна институция, от Университетите учебни институции на европейско равнище? До кога кютнеш ли веднъж там можеш да си стоиш до живот? До кога дърти професори на по 70 год. ще продължават да водят колективи и да решават кое може и кое не?

вввввв/

То че Мутафчиев е партийна подлога е вярно, но че разни театри, кинодейци и пр. "културтрегери" не могат да разберат, че театри и филми се правят, за да се гледат от хората, а не за имат те работа и да получават заплати и това е истина.

8

Понеже с държавни пари Тиквата му изпрати хеликоптер да го закара до болницата, сега всички ние трябва да бъдем до живот признателни на ГЕРБ. Правешкият диктатор Тошо Живков също имаше такива придворни шутове.

tano

Avtorite na podpiskata sa komunisti, sava dragunchev i sofia bobcheva sa vzetti v narodnia na shtat s protekciata na stefan dAnailov! Sramota!!!

tano

Avtorite na podpiskata sa komunisti, sava dragunchev i sofia bobcheva sa vzetti v narodnia na shtat s protekciata na stefan dAnailov! Sramota!!!

jack

V blagoevgrad viree samo chalga i srabsko,direktora na darzavnia teatr ne moze da vkara nito edin student na spektalal....

Шутев

Мутафчиев е държавен артист,казионен,човек на властта.Нещо като придворен шут.Иначе е със слаби актьорски качества.Той е нещо като едновремешния Калоянчев,само,че Калоянчев бе поне талант,а този и талант няма.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.