Както се казва: минутка за малко реклама.

Премиерът Бойко Борисов препубликува в своя фейсбук профил съобщение за поредната спряна от него обществена поръчка по много интересен начин. В случая това е почистването на столичното летище за 13 млн. лв. (с ДДС) за срок от 4 години, която беше сключена в края на м.г. Но любопитното е мотивът, с който той обявява това решение.

Борисов просто препубликува съобщение на чистачката Евелина Петрова в групата "Летище София замириса". Ето неговия текст:

Вярвате ли в чудеса?! Аз - Да!

Преди половин час говорих с г-н Бойко Борисов, да, с г-н Бойко Борисов – Министър-Председателя на Република България. Той каза, че независимо от всички сложности и трудности, които ще му струва това, ще прекрати договора, и ще ни остави да работим на летището.

Трудно мога да сдържам вълнението си, още по-трудно сълзите си, нямам думи, с които мога да изразя всичко което бошува в мен, но знам едно - удари ме гръм! Пожелавам на всеки поне веднъж в живота си да се почувства така значим. Аз съм чистачка, на която се обади Премиера. Господин Борисов спасява моето семейство, спасява нашите семейства!!! Ние знаем колко трудно ще бъде това за него. И точно поради тази причина още повече сме признателни и благодарни! 

Господин Борисов, Бог да Ви благослови!

Поради тази поръчка в началото на февруари чистачките на летището, които са на трудов договор към държавната фирма "Летище София", организираха протест.

Но изпълнителният директор на аеропорта Христо Щерионов обясни, че по този начин щели да бъдат икономисани пари и да се увеличи покритието на услугата "почистване". На спешно свикана пресконференция Щерионов предостави данни, според които средното нетно възнаграждение на чистачка възлизало на над 1500 лв. на месец, като разходите на летището възлизали на над 200 000 месечно.

Поръчката за почистване на летището беше сключена с консорциум "Обединение Аеропорт Клийн", в което влизат фирмите "Сканклийн", "Василка София" и "Скавас контрол". Договорът предвиждаше за неговото изпълнение да бъдат назначени 76 от общо 95 чистачки, които в момента са служители на летището.

Според в. "24 часа", който цитира правителствени източници, в изпълнението на поръчката бил замесен бизнесменът Александър Сталийски, смятан за близък до премиера Борисов.