Българските превозвачи са прави да блокират границата с Гърция, която не е нормална държава, защото вече месец не прави нищо да освободи международния път през Кулата-Промахон от блокадата на протестиращите си земеделци. Това каза днес пред репортери в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

"В ХХI век се оказва, че това е единственото средство", заяви Борисов за българските блокади. "При нормално работещи държави - за съжаление Гърция в момента не е такава, колкото и да се обидят - когато един премиер се обади на друг премиер, той взима някакво решение".

Вече месец неколкократните контакти между българските и гръцките власти от най-високо до най-ниско ниво не дават никакъв резултат, посочи премиерът. Нашите власти изпращат микробуси, за да превозят бедстващите от гръцката страна български шофьори временно в България, за да могат те да се нахранят и изкъпят, за което условия в южната ни съседка няма, каза Борисов.

„Недопустимо, брутално и грубо вече месец гръцката държава не се намесва по никакъв начин“, добави той. „Аз днес ще го кажа и на съвета – два пъти говоря с (гръцкия премиер Алексис) Ципрас (в духа на ) добрия тон, дипломацията, колегиалността, добросъседството“.

Липсата на адекватен отговор е втвърдила позицията на страната ни, каза Борисов. "Не става въпрос за средства, за това, което губим, това е целенасочено отношение към България".

Премиерът каза, че е говорил лично с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тя да изпрати проверка на място.