Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Едно име на фирма започна да се среща особено често в медиите - "Водстрой 98". Премиерът Бойко Борисов нареди прекратяването на спечелени и (вероятно), предстоящи да бъдат спечелени обществени поръчки от нея, защото, както обясни в Прага, "витае", че зад нея стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. По подобен начин беше "отрязана" и компанията "Джи Пи Груп", която е свързвана с бизнесмена и шеф на "Лукойл България" Валентин Златев.

НЯКАКВИ ГАДОВЕ КАЗАЛИ, ЧЕ СЪМ СПРЯЛ ХЕМУС ПОД НАТИСК ОТ ЧУЖИ ПОСОЛСТВА. ЛЪЖАТ

Но все пак, каква е историята на "Водстрой 98" и защо витае, че фирмата е свързана с Пеевски?

Дружеството е основано през 1998 г. в Сливен за участие в приватизацията на "Водно строителство - Сливен" и става негов правоприемник.

"Компанията разполага с ресурс и потенциал за извършване на строително-монтажни работи в обем над 100 000 кв. м годишно", пише на нейния сайт. Едновременно с това развива и производствена дейност. Произвежда инертни материали, бетонови смеси, строителни разтвори, строително лепило, тротарни плочи, метални конструкции и други.

"Водстрой 98" участва и в някои актуални проекти като обновяване на пространството около НДК и ремонта на Централна гара - София.  Направила е и една от малкото наистина сполучливи реконструкции на исторически сгради - САМСИ - Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуствоСправка в Регистъра на обществените поръчки показва, че от 2011 г. до 2015 г. компанията е спечелила пряко поръчки за 54,3 млн. лв., като консорциуми с нейно участие са подписали договори за 976,8 млн. лева.

Въпреки, че публикации свързват "Водстрой 98" с бившия шеф на надзора на КТБ и неин основен собственик Цветан Василев, името на компанията не присъства в списъка с фирми - свързани лица, които са кредитирани от КТБ. Но в списъка с необезпечени кредити, огласен от синдиците, компанията е получила кредити от банката в размер на 66,5 млн. лева.

Малко след краха на КТБ "Водстрой 98" е заложена в държавната Българска банка за развитие срещу кредит от 46 млн. лева.

От 2008 г. собственик на дружеството е компанията "ПМ Контрол", която държи 99,98% от неговите акции. Тя е собственост на Иван Мирински (47 г.), който е в борда на директорите ѝ. 58 акционери-физически лица държат 0,01% от акциите.

Към края на 2014 г. на трудов договор в дружеството работят 441 души, показва неговият отчет. През 2014 г. компанията е имала приходи от 156,7 млн. лв. и печалба от 16,8 млн. лева.

През 2007 г. приходите на "Водстрой 98" са 2,6 млн. лв., а печалбата - 169 хил. лева. През 2008 г. "ПМ Контрол" купува 96% от капитала на дружеството, като по-късно увеличава дела си до почти 100%.

При новия собственик дружеството увеличава оборота си. През 2008 г. приходите му са 10,2 млн. лв., а печалбата - 525 хил. лева. 2009 г. е изключително силна - 144,7 млн. лв. и 7,5 млн. лв. печалба.

В Търговския регистър не може да се намери юридическа връзка на "Водстрой 98" и Иван Мирински с Делян Пеевски. Но още от края на 2012 г. има публикации, които свързват "Водстрой 98" с Цветан Василев поради сериозното кредитиране на компанията от банката.

Откъде дойде тогава свързаността с депутата от ДПС?

На 13 юни 2014 г. в. "Капитал" написа в своя статия за големите строителни компании, че "Водстрой" е свързана с Делян Пеевски. После на 19 юни, само ден преди поставянето под особен надзор на КТБ, банкерът Цветан Василев обяви в ефира на бТВ, че Мирински "се води собственик на "Водстрой" и е "марионетка на Пеевски".

Още същия ден Мирински изпрати съобщение до медиите, в което потвърди, че КТБ е обслужвала компанията му от 2007 г. до 2014 г., но поради натиск да прехвърли на Василев дялове от нея и неизгодни условия по кредитите, започнал да работи с други банки.

"Няма да се спирам на нелепите му твърдения за връзката ми с Делян Пеевски. Те ще бъдат предмет на съдебно производство", написа Мирински.

Малко по-късно, в началото на август бившият енергиен министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев в ефира на бТВ каза, че е махнал от българската част на консорциума за строителствто на газопровода "Южен поток" фирми, за които се твърдяло, че са на Пеевски. Сред тях беше и "Водстрой 98". 

Ключови думи

Коментари

Радев

Днес въпросния Мирински квичи на умрело по свинските сайтове. Значи все пак има връзка с Шиши.

Абе чисто съвпадение е това, питай аватарчо да ти обЯсни :)

а не, не, няма връзка, никаква :)

Рашид Веждов

Ремонта на САМСИ си беше направо подарен на Водстрой 98. Справка - удостоверението за вписване в регистъра на Каматата на строителите, което даваше възможност за ремонт на сгради от културното наследство е с дата - един ден преди крайната дата за подаване на оферти. А втората допусната до отваряне на ценовите оферти фирма просто я бутнахме в ъгъла. Ам-гъл. Наздраве!

:)

"На 13 юни 2014 г. в. "Капитал" написа в своя статия за големите строителни компании, че "Водстрой" е свързана с Делян Пеевски. После на 19 юни, само ден преди поставянето под особен надзор на КТБ, банкерът Цветан Василев обяви в ефира на бТВ, че Мирински "се води собственик на "Водстрой" и е "марионетка на Пеевски"." "Драгомир Стойнев в ефира на бТВ каза, че е махнал от българската част на консорциума за строителствто на газопровода "Южен поток" фирми, за които се твърдяло, че са на Пеевски. Сред тях беше и "Водстрой 98"." - Да обобщим: "Капитал", Цветан Василев и Драгомир Стойнев твърдят, че "Водстрой" е свързана с Делян Пеевски. Странно ми беше масовото разпространение на "наркотикът Пеевски", но този консорциум май го обяснява. :)

гола вода

Кой е този Мирински? Откъде се взе,какво е работил(ако изобщо е работил нещо...)Някой знае ли? Или е назначен капиталист.

Avatar

Добрутро, Минке! Аз от кога пея, че "компаниите, свързвани с Пеевски и Златев" са медийна бозица за "умни и красиви" костомолци и сега някой изгорЕ, заради "умния" Пърдан, Прокопиев и "Капитал къмпани". "Крайно десните" болшевики на драгалевския врач съсипват бизнеса в България, но били, видите ли, единствените защитници на тойзи бизнес. Няма по-вредни от сините комунисти, просто НЯМА! Факт!

Ех, как ти се иска. То цяла България знае, че е на Пеевски фирма.

Не, всъщност Пеевски няма компании и собствеността му е тази, която е декларирал :) А баце спира кранчето на фирми, за които се говори, че са на Пеевски, защото е доверчив човек и обръща внимание на слухове :) Човек, запиши се във фен клуба на баце и недей да разсмиваш читателите тук :)

схема

Ами то си е цяла схема, едни и същи печелят ОП, после дават на едни и същи доставчици да им изпълняват доставките и така "убиват" останалите на пазара. Работи се с директиви от кой - какво. Дори и най-обикновените търговци знаят къде могат да се пробват и къде не. Например има завод в с.Яна в сферата на строителството, който е собственост на една голяма фирма /Б....й/, която никъде не фигурира като главен изпълнител, но пък е предпочитан доставчик. И просто нещата се знаят, да не се правят на интересни и да се оправдават, че видиш ли те не фигурирали с имената си и нямали нищо общо с тези фирми. Много е лесно да си "голям" без да си мръднеш пръста, а просто да получаваш "подаръци". А пък на колко народ с власт майки и баби са собственици на фирми .........

Avatar

И какво предлагаш? Да върнем соца и държавата да разпорежда кой, какво и от къде ще купува? Държавата възлага поръчка да се свърши нещо. Фирмата-изпълнител е свободна и независима да работи с когото иска като подизпълнител и доставчик. Какви глупости се опитвате да ни пробутвате?

Avatar

Анонимен костокок, 2/18/2016, 10:51:23 PM - "Не, всъщност Пеевски няма компании и собствеността му е тази, която е декларирал" *** Харалампи, до кога ще веете невежеството си из медиите? Собственост - независимо движима, недвижима, летяща, пълзяща - както в България, така и в целия цивилизован свят, е такава само тогава, когато е удостоверена с надлежен, валиден, признат от съответните институции ДОКУМЕНТ! По логиката, която вие ни пробутвате, утре в някой сайт ще напишат, че Ниагарския водопад е "свързван с Пеевски" и вие и него ще обявите за негова собственост! Щом няма документални доказателства за връзка на споменатите фирми с Пеевски, значи връзка НЯМА. Ако по някаква схема на зависимости (например, Пеевски държи компромат и изнудва собственика на документално НЕСВЪРЗАНА с него компания) и по силата на тази схема дадената компания е под управлението на Пеевски, това е казус за правораздавателната система - държавните чиновници, които организират търговете, няма как да знаят кой кого и как държи зад кулисите. Те гледат документи, следват процедури и вземат решения. Толкова!

така, така , и къщата в Барцелона не е на Баце

Отчет

"Водстрой 98" изпълни обновяване на парк "Юнак" в Сивен с европейски средства за над 5, 5 млн. лева. Предварително в медиите се появиха информации, че преди обявяването на резултатите се знае, тази фирма е спечелила търга, което беше опровергано от общината, но се оказа вярно. Позважно е обаче да се види отчетът за извършеното и калкулирането на материалите - на каква цена и от къде са взети. там е енересното.

Гостенин

Във тази фирма има един човек във сянка, който ръководи делата - бившия министър на строителството от Тройната ламя Асен Гагаузов. Величествен сливенски кадър. И май дъвка за наивници е Пеевски, защото из Сливен шетат най-големите "бизнесмени". Истината е: всичко е на БКП - включително и ДПС.

"Истината е: всичко е на БКП - включително и ДПС." И БЧК-то барабар с БЧК-истите. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.