Двегодишно нигерийче, умиращо от глад, беше спасено, след като беше открито да се скита голо. Детето било изхвърлено от семейството си на улицата, след като го обявили за вещер.

Момченцето, наречено Хоуп (Надежда-б.р.), приличало на малък ходещ скелет. А тялото му било пълно с червеи, тъй като в продължение на месеци то е било принудено да се храни с огризки, подхвърлени му от минувачите, разказва "Индипендънт".

Лоувен загръща в одеало детето, прокудено от семейството си.

Хоуп бил спасен от Аня Рингрен Лоувен, датчанка, която живее в Африка. Тя се навела и му дала да пие вода. Завила го с одеало и го отвела в най-близката болница. За случилото се разказа самата тя.

Аня Лоувен е основателка на неправителствената организация Фондация за помощ за обучението и развитието на децата на Африка. Организацията се грижи за деца, на които е сложен етикет "вещици" и които след това биват изхвърлени от семействата си. Лоувен оглавява детски център, в който спасените получават медицинска помощ, грижи, храна и образование.

"Хиляди деца са обвинявани, че са вещици и магьосници. Виждали сме деца, подлагани на мъчения, уплашени деца, мъртви деца", написа датчанката във фейсбук като отправи призив за дарения, за да може да плати медицинските такси за лечението на детето.

Малкото момче вече се чувства много по-добре.

Хоуп е претърпял лекарски интервенции, за да се премахнат паразитите от черветата му, преливана му е няколко пъти и кръв, за да се повиши броят на червените кръвни телца.

Сега състоянието му е стабилно. "Той се храни сам и лекарствата му действат добре", написа Лоувен. Похвали се, че малкото силно момче дори вече си играе с нейния син. 

Два дни след като Лоувен отправи във фейсбук апела си за помощ, в сметката за дарения бяха събрани 1 млн. датски крони (около 150 хил. долара) от цял свят.

"С всички тези пари ще можем освен да осигурим най-доброто лечение за Хоуп, да построим клиника на наша земя и да спасим още много деца от мъченията", написа тя в социалната мрежа, за да благодари за помощта.