Саудитска Арабия и Русия постигнаха споразумение за ограничаване на добива на петрол на среща в Катар, съобщи в. Индипендънт. Саудитският министър на петрола Али Ал Наими се е срещнал с руския си колега Александър Новак в Доха, като заедно с представители на Венецуела и Катар четирите държави са се разбрали да запазят добива на суровината на нивата през последния януари.

В очакване на споразумението петролът сорт брент рязко поскъпна до $35,22 за барел (159 л), но след това суровината върна част от повишението до около $34, защото прогнозите бяха в полза на свиване, а не ограничаване на добива.

За последните 18 месеца петролът загуби над 70% от стойността си, което доведе до сериозни проблеми за страните, чиито икономики зависят от износа на суровината.

Ето и графични данни, които показват как се е променял добивът на петрол през последните четири десетилетия в шестте държави, които са най-големи производители на "черно злато". Много ясно се вижда как през последните години бумът на шистовия добив е извел САЩ като първата страна по производство на суровината. Но Саудитска Арабия, Русия, Китай, Канада и Обединените арабски емирства също изпомпват рекордни количества петрол.