БЕРЛИН – Разболяват ли дезодорантите? Да, твърдят германски експерти и настояват за забраната на производството им по сегашната технология.
Тревога бие Федералният институт по анализ на рисковете. Дезодорантите съдържат недопустимо количество алуминий, което е над нормата, определена с директива на ЕС. Това води до ракови заболявания, предимно на гърдата и дори до “Алцхаймер”.
Известно е, че в големи количества алуминият представлява нервнопаралитична отрова. С течение на годините той се отлага в организма, предимно в белите дробове и в костната система.
Правителството в Берлин гледа сериозно на предупрежденията и подготвя крути мерки, съобщи днес в Берлин говорител на здравното министерство. Вестта изпоти производителите на козметика.
Болшинството дезодоранти съдържат алуминиеви соли. Те предизвикват сиване на порите на кожата. Целта е намаляване на потенето.
Докато се стигне до решение на правителството какви мерки ще бъдат взети и налагане на евентуална забрана за алуминий в дезодорантите, ще мине време. В името на здравето на хората от Министерството за защита на потребителите предлагат временно решение. Производителите на козметика ще бъдат задължени да посочват на етикетите дозата от опасната съставка. Изрично трябва да е упоменато и каква заплаха представлява тя за здравето на хората. Такава практика засега има само при цигарите.
Кампания срещу използването на дезодоранти подеха и медиите в Германия. Пред тв камера застанаха първите куражлии, които споделиха страданията си. Това са предимно млади жени, използвали непрестанно дезодоранти и впоследствие заболели от рак на гърдата. Такъв е случаят с медицинската сестра Вероника Крафт. За да е винаги свежа и уханна, тя се зареждала с дезодоранти – в дамската чанта, в бюрото си, в автомобила и разбира се – в банята. След установяване на тежкото й заболяване лекуващите лекари я попитали ползва ли дезодорант. Така жената била наясно какво сама си е причинила. Крафт е имала късмет да се излекува, но никога повече не посяга към стикове и спрейове.