Изкарахме Местан агент, а Доган - втория Левски. Обида е да се дава наградата "Стефан Стамболов" на Ахмед Доган – за втори път убихме Стамболов. Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев в сутрешния блок на Нова телевизия в коментар на решението на библиотекарския университет да награди почетния председател на ДПС с награда за държавническо управление.

Той опонира на мнението на социолога Андрей Райчев, който също участваше в предаването, че Анкара подава сигнал към българските турци да гласуват не за ДПС, а за новата партия ДОСТ на Лютви Местан.

"Живеем в тежко корумпирана държава, в която нещата не стават лесно, затова беше спряна магистрала "Хемус". Атаките срещу Пеевски дойдоха и от западни медии, но по-важното е, че нещата се случиха, независимо как", добави народният представител.

Според него корпоративните отношения Доган-Пеевски, а не политически действия, са били причината за решението на Турция да им забрани да влизат на нейна територия.

"Ако говорим за близост до турското посолство, Доган беше близо до него, той поднесе на турския посланик преди години "оня списък. Твърдението, че Турция се меси във вътрешната политика на България, не е вярно, тя направи същото като "Шпигел" и "Ню Йорк Таймс", посочвайки икономически обвързаности, за които тепърва ще научим. А и това не е първият случай, в който български политик има забрана за посещаване на определена държава, като Румен Петков САЩ", каза още Андреев.