Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът Бойко Борисов изненадващо постанови да бъде прекратена процедурата по дострояването на магисрала "Хемус". Това стана с прессъобщение от едно изречение на правителствената информационна служба, което гласи:

"Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на aвтомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2."

Изпълнителите на строителството на продължението на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона между Плевен и Ловеч бяха избрани в средата на декември с решение на Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти”. Впечатляващото при него бе, че участъкът е с обща дължина от 60 километра излизаше златен - за над 800 милиона лева.

Според обявеното тогава класиране обединение "АМ Хемус Лот 1", включващо "Джи Пи Груп" ООД, "Конструксионес Табоада и Рамос" ООД, "МР Сивил Уъркс" ООД и "Трансконсулт-22" ООД, ще гради трасето от Ябланица до разклона за Угърчин. Следващият лот оттам до разклона за Плевен и Ловеч се печели от  Обединение "ПСТ Хемус 2" ("ПСТ Груп" ЕАД, "Хидрострой" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД и "Евро Алианс Тунели" АД).

За първия участък офертата е за 277,4 млн. лева, а за втория - за 479,3 млн. лева. Така стойността на цялото трасе излиза 756,7 млн. лева, докато индикативната стойност бе 434 млн. лева. При това максималната цена може да достигне над 879 млн. лева при наличието на непредвидени обстоятелства.

Вторият лот от аутобана е за консорцум с водещ партньор "ПСТ груп". Компанията в медийни публикации е свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Другите 300 млн. лв. са за "Джи Пи груп", за която пътищари твърдят, че е близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. 

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Страхопъзльо, че и алчен.

Кур за Пеевски, Оле!

Avatar

Не, не, не-е-е! Още една опорна точка на лаборантско-позитанско-сарайската мафия изтече в канала! Ужа-а-а-ас!

По-скоро се доказа, но нека да чуем мотивите. Бойко, кажи си!

w

Май нещо се поскараха за тея неотчетни 100 милиона

дебелян пеевский

Споко, говорих с Вальо, махаме го тоя банкянски селтак.

Avatar

Махаш, на баба си ританките...

И кой да сложим?!

Тук много хора разчитат и се съобразяват с твоите мнения...Т.Е. ти си "Аватар" на хората...бъди конкретен.

съветника

Бойко, нека спрем строителството на хемус, така ще покажем, че нямаме връзка с делян и вальо. Нека се успокоят нещата и наесен след изборите, пак с песен!

дебелян пеевский

Шът ма, не ни издавай, съдирам се да симулирам тука, а ти така...

Импала

ГЕРБ=БСП оттече, Коалиция Бостан оттече, Пеевски в огледалото оттече... сега Смилов и Бедров как ще си изкарват хляба... Освен да почнат да прокламират, че в огледалото на Борисов се вижда Радан... Ей, тогава вече наистина ще му падне рейтинга на Боко.

И те така

Нека учредяването на нови фирми-касички и законспирирането на собствеността на бъдещите победители в конкурса започне ... СЕГА!

АААааа..,

Ама защо спря строителството бе??? Утре като се нацепи асфалта,тогава да го спре.Така се нарушава традицията на преасфалтирането....

Анонимен

От как дпс се разцепи и забраниха на Грухчо и Доган да ходят в Турция нещата им вървят на зле.

Липсват мотиви обаче. Ако единствения мотив е че поръчката е спечелена от Пеевски - баси държавата, баси и пазарната икономика.

ЕС си знае работата. Сега ще има пари срещу съдебна реформа.

В този търг бяха заложени толкова ниски предварителни цени че повечето фирми се отказаха от участие. И на самия търг нямаше достатъчно конкуренция. но това не е проблем на Прасето и Златев. Те си спечелиха по правилата. Не знам дали държавата може ей така да се отметне. Требе да се намерят поне формални мотиви. Иначе работата отива на съд. А там Прасето също няма конкуренция. :-)

касапин

Докато стигне до съда ще сме заклали прасето.

камъче

Импала, направо си ги попилял! Какво ли ще е надвечер?

Югозомби

Поредното доста странно заглавие на "Клуб Z". Борисов не е спрял строителството на АМ "Хемус", а процедурата по избора на изпълнители за двата лота между Ябланица и пътя Плевен - Ловеч. Има значителна разлика между едното и другото.

cos

Къде по света министър-председателя спира строежи? Това не е ли работа на добре платени контролни органи?

Шморца

Опорката за Пеевски падна, а ДСБ продължава притеснително да мълчи за парите си в КТБ.

Хохохохохо

Бойчо, кажи си :)

Югозомби

Статията за пореден път повтаря две спекулации. Първата. Не само избраните два консорциума са надхвърлили прогнозната стойност. Всички участници в търга са я надхвърлили, и то значително, включително и отстранените с най-ниски оферти. Втората. Цената на двата лота на "Хемус" не е безпрецедентно висока. Приближава се до цените на лотове 2 и 3.1 на "Струма" (5-6 милиона евро на километър) и е по-ниска от средните цени на лотовете на магистралното строителство в Хърватия да речем (7-9 милиона евро на километър). Разбира се, отстраняването на кандидатите с най-ниски оферти трябваше да бъде преразгледано най-малкото заради обществения интерес от възможно най-голямо сваляне на стойността. За мен обаче същинско намаляване на цената може да се постигне най-вече с преработка на проектите, защото сега избраното трасе заобикаля зони от Натура 2000 и поради това преминава през тежък пресечен терен с много виадукти и тунели, които значително оскъпяват строителството.

50 милиона разлика в оферти за едно и също...?!

Лихтенщайн....

Avatar

ПариШ...

Импала

Горанов поиска разрешение да се разсекрети доклада за КТБ Министърът се е обърнал към Alixpartners Services UK LLP, изготвила документа ГЕРБ явно са се заели да разчистят опорките на синьо-червената мафия. Дали пък не са поели курс към нови избори.

Хахаха

Късно е либе за китка, да са мислели навремето.

Абе, глупак, как побра в тъпата си кратуна идеята за синьо-червената мафия? Кретен!!!

Инженер пътно-траспортно строителство

Ако не се промени проекта, има да си мечтаете за цените които сега се предлагат.

xyz

Типично мутренска реакция, която наблюдаваме в продължение на четвърт век: Сега ще се поснишат за няколко месеца и отново същите, под командата на охранителя, ще опитат отново.

Зевзек

Кой зам-министър на културата ще понесе отговорността за спирането на Хемус според вас?

Не е ли по удачно да се направи магистрала София-Варна от колкото магистрала до залязващата икономика на Гърция? Разбира се, тези гнусни лапачи не трябва да са хората, които ще строят магистралата. БОКО ОСТАВКА

Кошмарът за групировката "ДПС" е пълен.

Бойко Борисов тежко се заблуждава, ако се надява, че упражнението с прекратяването на процедурите за двата лота по "Хемус" прикрива врътките с Пеевски. Скандалните схеми, обслужващи "олигархични кръгове", са неизтриваема дамга за кабинета "Борисов 2". Забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция очевидно паникьоса "Баце".

Avatar

Аз па си мисля, че ти нещо се заблЮждаваш, а на всичкото отгоре се мъчиш да заблудиш и назе. Можеше и да се получи, ако костомолците наистина имахте интелекта, за който претендирате и който си самоприписвате. Уви, реалността е доста далеч от представите ви...

Разпореждането на Бойко Борисов издава страх и паника. Очеизвадно е, че Б " се шубелиса след плесницата от Анкара със забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция.

Avatar

Очевидно е само едно - че са ви спуснали нова опорна точка, която е не по-малко тъпа от старите.

„Бойко Пеевски“ в огледалото на обществените поръчки

Ko? Нье!

Не знаех че тиквите могат да си късат сами опашките...

Гостенин

Що така бе Бойчо предаде партнера? Оня вика Без коз - ти Всичко коз. Толкова е страхлив Бойчо, че няма накъде. И няма грам достойнство: Днес защитава едно - утре обратното. Селски тарикат. Жалка история. Говорело се, че Джи-пи груп била близка до Златев. Еми фирмата е придворен строител на Златев, ползват офиси на Златев, шефа е нещо рода на Златев и двамата са дарители на Правешкия манастир. Какво искате: да излязат публично да си заявят връзките и да издадат галимацията? Може някъде другаде, но по нашата територия - никога.

Югозомби

Първото заглавие на статията беше "Борисов спря строителството на магистрала "Хемус". И то беше очевидно неточно и подвеждащо. Новото е "Денят, който трябва да ядоса Делян Пеевски". В подзаглавието обаче отново се говори за "спиране на "Хемус". Не, не се спира строителството на "Хемус", а процедурата по избора на изпълнител за два от лотовете на магистралата. Има съществена смислова разлика, но... "Клуб Z", какво да се прави. :)

Мхм

Технически си прав, но не заради това - просто няма как да спреш нещо което не е започвало.

Каквото и да се случи на Костоветата пак им е трудно да излязат от драгалевската парадигма. Все едно на талибан обясняваш, че мъжа и жената са равни.

лимпида

ТОВА КАТО КАКВО ДА ГО РАЗБИРАМЕ. УДАР ПО БИЗНЕС КРЪГА НА ДПС, ИЛИ ПО МОСКОВИЯТА, УГАЖДАНЕ НА ЕРДОГАН ИЛИ НА ВЪТРЕШНАТА ОПОЗИЦИЯ НА ДОГАН, ПИБ, ПЕЕВСКИ И ЗЛАТЕВ, А МОЖЕ БИ НА БИЗНЕС ОПОЗИЦИЯТА НА ТЕЗИ.КАТО КАКВО? За мен нито едното , нито другото, нито третото. ББ реши да отпуши напрежението. След като мълча след Лондон 10 дни, намери с какво да реагира. Така излиза че хем се бори срещу корупцията, хем корупцията е Пеевски, хем вече не харесва ДПС, хем не помпапари в предпочитана банка, , хем излиза аферата КТБ. Това последното -виждате ли да ми плува корабче в окото????

Avatar

Интересно - уж очакванията са, че от разкриването на истината за КТБ ще пострадат ДПС и Пеевски, а и с просто око се вижда, че най-активизирана и истерична е тролиадата на драгалевско-капиталските тролове из нета. Какво става бе, товарищи, да не ви запари под опашката?

Avatar, да живее Хуйло Великолепний, нали така......

Писна ми

Глупостта е опасна за вашето здраве.

Пари , пари много пари, ще видим под коя опашка.

ветеринар

Направо подпалиха шума под задника на Баце. Бегай да му мажеш пришките!

Avatar, добре, че те има - за всички останали, но не и за теб. Дерзай.

Народа

Днес Пеевски ще е ядосан. Утре Прокопиев. В други ден Донев ще си плати данъците с лихви. Следва Ганчев. А ГЕРБ ще печели изборите. Щото ние тия всичките ги мразиме

ХАХАХАХАХАХАХХА

ГЕРБ без гореизброените отива при НДСВ, т.е в трета глуха. Няма пари за купени гласове, няма пари за кампании, въобще пълен фалит за гербавата идея.

какъв Прокопиев те гони бе, простак, за Пеевски е думата

Нях

Не знам защо си мислиш, че герб е нещо различно от това, което си изброил. Далавераджиите нямат партийна принадлежност или поне не и обръщат много внимание, важно е париците да текат с политически протекции ;)

:)

"Денят, който трябва да ядоса Делян Пеевски" взе, че ядоса цялата олигархия. :) Местан в интервю за Фактор кротко долива масло в огъня: "Лютви ​Местан: Националният интерес на България не е свързан с Русия". "Властта ражда олигарсите и когато излязат от контрол, олигарсите започват да си избират свои власти. Така израждането на обществените отношения достига до своята гротесктна форма. Това е проблемът на съвременното българско общество." А проф. Мариана Георгиева пък онзи ден уточни: "Тезата за ДОСТ като протурска партия е разработка на лаборатории и библиотеки, на неевропейски и антинатовски кръгове. Тежко ехо от историята на недемократична България."

Това не може да го е казала проф. Георгиева, всичко се разбира от раз ...

Югозомби

До Мхм. Изграждането на една магистрала не се състои само от изкопни и насипни работи, бетониране и асфалтиране. То започва с изработване на идейни проекти, геоложки проучвания, оценки на въздействието върху околната среда и прочие предшестващи самото строителство фази. Тъй като подготвителната работа по различни части на "Хемус" продължава, не е точно да се пише, че Борисов е спрял "Хемус". Спрян е само търгът за изпълнители на двата първи лота между Ябланица и пътя Плевен - Ловеч.

Мхм

Ама взе нещо да се извърташ. Нали уж беше "Борисов спря строителството на магистрала "Хемус" ? Айде няма нужда и ти да изпадаш в нелепи ситуации като аватарчето :)

Хахааа

Баце почака да мине Св. Валентин и поиска развод. Класика!

hahah

Сега ще гледаме кой кого ще изяде. До вчера ручаха на една купаня а днес вече някой трябва да влезне в купанята.

Avatar

Туй "кУпаня" трЕбе да е елемент от уникалния правопис, който се изучава ексклузивно в драгалевската книжовна школа...

Вмера им даде Хемус, днес ги спря - резултата и 0 / ако не осъдят НКСИП и си вземат парите пак от наш гръб/ да видим за КТБ какво ще измътите, мушмуроци крадливи

На Борисов не му е дошъл акъла, Европа вече не си затваря очите. Оттам са нервите за ГЕРБ.

Нях

И какво стана сега, някой от Европата е нашокал репата на баце и са му казали, че поне трябва да си даде вид, че бори лошите? :)

Развеселен

не е от Европата. Директно от Щатите

Лихтен....!

Ели

Ама и снимка сте му подбрали...Уххх на мама дедето!!!Е сега му се секват едни 500 млн. за касичката на мама! Евала на Борисов, че ги е отрязал Пеевски и Златев. Досега на Пеевски никой нищо не му отказа. Даже за малко беше шеф на ДАНС при Орешарски...

Развеселен

браво

Deja vu

През летните ваканции, когато охранителят им свирне, отново ще опитат. Докато стане. " Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме" В. Левски

Лондон, Лондоон!

Много е гадно да те бъзикат, кого виждаш в огледалото!

Пътищар

Горкият Радан, кой да му каже, че търговете за Хемус нямат нищо общо с АПИ, а ги прави НСКИП.

Гостенин

И този факт изключително важен и засенчва далаверата?

tibia

cos, Борисов не спира строеж, а процедурата по избор на фирма изпълнител. Разликата е като между скенер и скейтборд.

Процедурата е завършена, така че не ми е ясно как ще я спира.

Аз се досещам кого Борисов вижда в огледалото за обратно виждане и ми е хем смешно, хем весело!

д-р Пeтроff

Не са се отчели на когото трябва в срок.ББ е известен с непоколебимостта и решителността си.Като се извършат необходимите платежни процедури от съответните хора,пак ще се изметне.Това му е стил и метод.

Сланинка

Всъщност Борисов точно с обратното е известен. Страхливост и несигурност. Мишкуването също му е характерна черта. Няма протест или озъбване на обществото и медиите, пред които да не е клекнал и да се извърти като букова греда

Югозомби

Не се чудете, че Радан Кънев е поискал оставки в АПИ вместо в НКСИП. През 2011-та Прошко Прошков беше кандидат за кмет на София, но не беше наясно кога, къде и какви части на метрото са били строени. Това е типичното за ДСБ ниво на осведоменост в областта на инфраструктурата. :)

Радан Кънев

Борисов разкри колко нелепости съм изговорил последните месеци. Мислех че след коментара ми относно речта на Доган съм стигнал върха, но не би. Но аз не съм виновен. Информацията която ми подават от Лабораторията е била непроверена.

смешницииии

Начукали са му канчета на борисов , а и хората от ДСБ- единствените истински политици доста го натиснаха. И без това водят дело срещу горанов за разсекретяване на доклада и е ясно ,че щеше да бъде разкрит Сега горанов тича пред вятъра,щото няма къде да ходи. Но късно е ,пиле,всички ви видяхме зависимостите от пеевски и доган. Добре ,че ни натиснаха от вън,че се изплашихте и направихте нещо,което отдавна го искат от ДСБ Абе истината е ,че винаги рано или късно став това,което кажат от ДСБ- защото само тяхната политика е европейска и смислена.

Avatar

Да жувеят! И вий, другаря, да жувейти, че сал чрез вас ще пребъде българскиот язик и българската политика! Ура, другари и другарки! Мощно, драгалевско УРА!

Югозомби не струва и 10 рубли

Когато из Париж се разнесла новината за смъртта на Талейран,парижани започнали да се питат:Какво ли е намислил пак?Не се умориха ченгетата,не се продъниха в дън земя!Но мракът не е вечен!Проследете тролската мисъл във форума и ще се обнадеждите.

Югозомби

Югозомби носи надежда! ;)

чудесно. Сега ще му създадете проблем- кой е Талейран и защо парижани си задават този въпрос. Пожалете го.

ква държава сме, една магистрала не можем да си построим... пък и тя толкова ще е магистрала, ще се орони и пропадне след първия дъжд

Югозомби

Забавно е да се наблюдават "умните и красивите" тогава, когато са поставени в ситуацията да осъзнават неумните и не особено красиви изявления на водачите им. :)

зомбоеб

За Б.Борисув ли става дума,мари?

? ББ

Кога кметът на Варна ще даде на прокурор "къщурката" в градеж на Котарака в Морската градина

Кой врътна телефонче на кака Меркел, да му помогне пред Ердоган?!

Ама тя не е будала /всеки ден чете сводките на разузнаването/-поставила му е няколко въпросчета и задачки.

журналиста

Кой спира строителството на магистрали в България, кой? Не КОЙ, а бойко

олигофрен-ен-ен-ен-ен-ен-ен

.....Абе истината е ,че винаги рано или късно став това,което кажат от ДСБ.....

циркаджия-я-я-я-я-я

..............а и хората от ДСБ- единствените истински политици......

mardafi

Тикван нещо се уплаши - то като се развърти калъчката

гост

Абе , тия дали вече не откраднаха парите за магистралата...?

Дори и да приемем, че по някаква причина Боко е разлюбил Пеевски, това далеч не е индулгенция, която да покрие останалите му магарии. Да не бида е само Пеевски? Ами "Котараците"? Освен това както гледам, свинските медии посрещат напълно радушно намерението за спирането на строителството на АМ "Хемус". Което говори, че по-скоро всичко е предварително уточнено между двамата. Колкото до доклада за КТБ - възможно е първоначалното нежелание да се разкрие съдържанието да е бил с цел да се нагнети общественото мнение и после Боко да излезе и да каже: Ето, в името на обществения интерес, правя доклада публичен. Само че предварително е знае, че вътре няма никаква компрометираща го информация. Не се хващайте на елементарни схеми.

Avatar

Кои са "котараците"?

ozzy

Бойко Борисов се събудил, погледнал се в огледалото, казал си: „Ужас! Така няма да ме пуснат в Турция...“ и спрял поръчката за „Хемус“.

Тече операция за спасяване на прасетата! Нищо повече.

Югозомби

Тежък ден за пропагандиста на ДСБ, първо трябваше да излиза извън обичайните партийни клишета и да намира обяснение защо Борисов не следва логиката на тесния съюз с Пеевски, а после да замазва явната некомпетентност на Радан Кънев в областта на инфраструкурата. :)

Югозомби

Сериозните въпроси пред строителството на магистрала "Хемус": 1. Ще се промени ли трасето между Ябланица и пътя Плевен - Ловеч, защото сега избраното заобикаля зони от Натура 2000 и поради това минава през ридове и долини, за пресичането на които са необходими много скъпи тунели и виадукти. 2. Ще се направи ли опит за провеждане на открити търгове, чиито участници с най-ниски оферти няма да бъдат отстранявани с формални основания, за да спечелят компании с влияние в институциите. 3. Ще се пристъпи ли към умерено използване на заеми за строеж на магистрали, тъй като европейските фондове за кохезия не достигат за завършването на основните автомагистрали и скоростни пътища ("Струма", "Хемус", "Калотина", Велико Търново - Русе, Ботевград - Видин) до 2022 и дори 2030 година. 4. Колко бързо ще започне строителството на лотовете до Велико Търново, защото Северна България има нужда от тази автомагистрала. 5. Възможно ли е упражняване на истински контрол над качеството, тъй като българското инфраструктурно строителство вече излезе от епохата на силно забавеното развитие до 2009 година и придоби безпрецедентна в историята ни динамика, но продължава да страда от недостатъчно качествени работи.

SRQBoyboy

Не само е дебел, но има нещо адски дебилно в мутрата му. Не че майка му е София Лорен.

Доклад

В доклада не би трябвало да са само фирмите на Пеевски. Цв. Василев най-добре знае на кого е давал пари. Ако излезе някаква орязана версия на доклада, в която са предимно фирмите на Пеевски, то значи има някаква договорка по казуса КТБ.

Радан Кънев преди 10 часа · "... 'Дайте ми брашно и сол, кървавица да сваря' затананика малката Ида, но Емил й кресна с целия си глас: — Да мълчиш с твоята кървавица! Защото той знаеше, че кървавицата се прави не само от брашно и сол, а за нея трябва и свинска кръв..."

Пеевски се е запътил към брат си Илия Павлов при баща им Луцифер. Болшевишката тарикатка Бойка Методиевна овреме усети "жегата". Сега чака да й назначат новия честен частник.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.